Dansk startup sender vindmøllerne til vejrs

Plus9. juni 2019 kl. 13:002
Dansk startup sender vindmøllerne til vejrs
Illustration: Simon Freiesleben.
Hvad nu, hvis man kunne undvære 90 procent af de materialer, der i dag går til at bygge en vindmølle? Det forsøger iværksætteren Andreas Okholm at opnå med en ny form for eksperimentel vindmølle-konstruktion.
Artiklen er ældre end 30 dage

På en vindblæst men solrig lørdag formiddag mødes Andreas Okholm og hans tre kolleger fra startuppen KiteX på den naturskønne græsmark ned mod fjorden ved DTU Risø. Her skal de testflyve den seneste prototype af en flyvende vindmølle, som holdet har arbejdet de seneste 3-4 år på at realisere.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
9. juni 2019 kl. 23:27

Dragens eller flyets bevægelser gør at vindhastigheden generatorerne ser bliver forøget, udover at højden også giver mere vind. Det er dog sjældent med en gratis middag, og den øgede hastighed må jo genereres af dragens bevægelse forårsaget af det store vingeareal på dragen. Man kunne vel sammenligne det med at anbringe små vindmøller på en stor vindmølles vinger. De ville også se en forøget vindhastighed. Derudover ser jeg et problem i at de små møller skal løfte dragen op, hvorefter de skal fungere som vindmøller. Der bliver et problem med vingernes profil relativt til vindretningen. Projektet ser ikke lovende ud, men det er da værd at undersøge, selvom diverse simuleringer burde kunne vise et eventuelt potentiale. Jeg er faktisk ked af at være så negativ, men uden mere fakta virker det lidt luftigt.

1
9. juni 2019 kl. 19:24

Husker at der var drage-sejl til skibe som med fordel kunne styres rundt i liggende otte-taller. Måske det samme vil gælde her og det kan sikkert bygges ind i styringen. Ligeledes kan minimum vinden sænkes med sådan en bevægelse.