Dansk Standard: Du kan ikke stole på CE-mærket

Enhver kan påføre sit produkt et CE-mærke, som skulle betyde, at produktet lever op til EU's fælles sikkerhedskrav til produkter på det europæiske marked.

Alligevel findes der adskillige CE-mærkede elektronikprodukter, som igen hives af markedet, fordi de ikke lever op til sikkerhedskravene.

Standardiseringsdirektør fra Dansk Standard, Jesper Jerlang, medgiver, at det kan være vildledende, når vi taler om blandt andet forbrugerelektronik og legetøj:

»Du kan ikke være 100 pct. sikker på, at produktet lever op til sikkerhedskravene, hvis du køber et produkt, der er CE-mærket,« siger Jesper Jerlang.

»CE-mærket står og falder med den markedsovervågning, der skal kontrollere, at produkterne lever op til kravene,« siger han.

Det er blandt andre Sikkerhedsstyrelsen, der her til lands skal kontrollere, at produkter er CE-mærket, og at de, der er CE-mærket, lever op til det.

Men indtil de har ført kontrol, kan ethvert produkt udgive sig for at leve op til EU's sikkerhedskrav.

Synes du ikke, at det er vildledende for forbrugerne, hvis de gerne vil købe sikre produkter og går efter CE-mærket?

»Det kan du have ret i,« siger Jesper Jerlang.

Diverse krav – samme mærke

En del af forvirringen opstår ved, at det samme CE-mærke dækker over et utal af forskellige direktiver. Hvert direktiv har forskellige krav til sikkerhed, godkendelsesprocedurer for opnåelse af CE-mærket og kontrollerende instans.

Det er koblet med, at alle produkter inden for 27 kategorier ved lov skal være mærket med CE, før de må optræde på det europæiske marked.

Nogle kategorier af produkter, eksempelvis medicoudstyr, falder under direktiver, der kræver tredjepartsgodkendelse.

Andre produktkategorier og tilhørende direktiver, herunder lavspændingsdirektivet og legetøjsdirektivet, kræver kun, at det er producenten selv, der erklærer, at hans produkt lever op til sikkerhedskravene, før han kan påføre sit produkt CE-mærket.

Endnu andre kategorier af produkter kan falde under flere forskellige direktiver, og da skulle CE-mærket være udtryk for, at produktet lever op til alle relevante direktiver.

»Det er ret kompliceret,« medgiver Jesper Jerlang.

Under lavspændingsdirektivet findes blandt andet USB-ladere, hvor ti ud af ti ladere for nyligt blev testet af Elsäkerhedsverket i Sverige og derpå trukket tilbage fra markedet. Fem af dem havde endda så alvorlige sikkerhedsbrister, at de måtte geninddrages fra de forbrugere, der havde nået at købe dem.

Læs også: Samtlige USB-ladere dumper i test: De kan give stød og bryde i brand

Risikoen ved laderne spændte over 230 volt til forbrugeren, overtænding og brandfare. Ni ud af ti blev hevet af markedet, fordi de ikke levede op til det påtrykte CE-mærke, mens den sidste blev trukket tilbage, på trods af den levede op til sikkerhedskravene, men ikke var påført CE-mærket.

Kravene er gode nok

Jan Trzaskowski, lektor i markedsføringsret ved CBS, mener også, at CE-mærket er vildledende.

»Problemet er bare, at mange forbrugere oplever CE-mærket som en godkendelse af produktets sikkerhed og lægger mere i det, end det reelt er,« siger Jan Trzaskowski.

»Idéen med kravene er egentlig god nok. Det fordrer, at producenten reflekterer over sikkerhedskravene, og dermed er producenten i ’ond tro’, hvis ikke produktet lever op til kravene. Det gør, at vi generelt får sikrere produkter på markedet,« siger Jan Trzaskowski.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kan huske da jeg arbejde i Danmark, hvor vi byggede større maskiner - og skulle bruge en almindelig strømforsyning (+/-12V og +5V), hvor vi fik et godt tilbud fra Taiwan eller sådan et sted - og de frit spurgte "Hvilke (klister)mærker vil i have?"

Det var så skummelt, at vi ikke valgte dem. Som om at de havde en strømforsyning, og så blot satte på hvad kunden måtte ønske....

 • 1
 • 0

Jeg har en usb lader der overholder ALLE Nordkoreanske sikkerheds standarter,Kan man så heller ikke stole på det :-).

 • 0
 • 0

Jeg læste denne artikel på min telefon på vej i sommerhus, og da jeg kom frem var min iPhone løbet tør for strøm. Jeg satte den til at lade med min iPhone-lader i soveværelset og kort tid efter lugtede der brændt og telefonen stoppede med at lade. Opladeren er helt svedet og virker nu slet ikke.

 • 0
 • 0

230V produkter skal overholde lavspændings, EMC og ROHS direktivet for at de kan CE mærkes, så det er ikke bare at smide et klistermærke på.

Uanset hvad man vælger, kan der snydes med det. Hvis kontrollen af alle direktiver skulle ske hos en myndighed, så er det slut med at forvente billige elektroniske produkter.

 • 1
 • 1

Produkter som sikkerhedsstyrelsen finder ulovlige, sælges under mange navne. Tilsyneladende gør sikkerhedsstyrelsen intet for, at undersøge andre produkter, der er helt identiske.

Som eksempel, denne varmluftblæser: http://www.sik.dk/Professionelle/Produktsi... http://www.sik.dk/Professionelle/Produktsi...

Sikkerhedsstyrelsen tilbagekalder to produkter, henholdsvis påsat klistermærke Schou, og klistermærket "Electric House".

På varmluftblæserne mærkat kan læses, at deres korrekte navn ikke er Schou eller Electric House, men Fan Heater model FH 04. Og dette produkt, trækkes ikke retur, trods eneste forskel, er manglen på klistermærket Schou.

FH 04 sælges blandt andet hos Harald Nyborg: http://www.harald-nyborg.dk/p5195/varmebla...

Det er fint at sikkerhedsstyrelsen tester produkter, og kalder dem retur - men som det fungerer nu, virker det som en joke. Er et produkt fejlbehæftet, bør alle produkter - uanset "klistermærket" trækkes retur.

 • 1
 • 0

Giv EU-fiskerne 24 timer til at pakke kufferten og tage til Bruxelles. Så kan de tage alle deres ligegyldige CE-mærker med hjem til bureaukraterne der. Beskeden skal være fremover: alle elektriske produkter skal have et DANSK kontrolmærke efter at være kontrolleret i et dansk laboratorium. Hvis ikke kineserne og andre vil leve op til det, så kan de beholde deres elendige bras.....leve Danmark, ned med EU!

 • 1
 • 0

Giv EU-fiskerne 24 timer til at pakke kufferten og tage til Bruxelles. Så kan de tage alle deres ligegyldige CE-mærker med hjem til bureaukraterne der. Beskeden skal være fremover: alle elektriske produkter skal have et DANSK kontrolmærke efter at være kontrolleret i et dansk laboratorium. Hvis ikke kineserne og andre vil leve op til det, så kan de beholde deres elendige bras.....leve Danmark, ned med EU!

Hvad skulle forhindre folk i at sætte et sådant dansk kontrolmærke på, hvis formålet er, at bedrage kunderne for at sælge ikke godkendte produkter?

CE mærkningen betyder, at et produkt overholder standarden for samme produkt. Mærket må kun påsættes hvis der er lavet en overensstemmelseserklæring for produktet. Her skriver producenten (eller importøren for varer hidrørende fra lande uden for EU) under på, at der er foretaget alle målinger som foreskrevet i standarden for pågældende type af produkt. Hvis dette ikke er tilfældet, er der tale om bedrageri.

 • 0
 • 0

Producenterne i Asien spørger bare om hvilke mærker og symboler der skal værer på varene, Sågar DOT mærkning på bremseslanger. Og iso kan de smide af h... TIL det skal bare være lige dårligt det hele. Det er alt sammen et stort bedrag men det ser godt ud.

 • 0
 • 0

Burde CE mærket ikke erstattes af et CE certifikat, forstået på den måde at et apparat skal være testet af et akkrediteret laboratorium for at det må sælges i EU.

På den måde kunne man da sikre at alle konkurrerede på lige vilkår.

Samtidig ville vi slippe for fupmagerne, der bare importerer apparater og sætter CE mærket på.

Er det helt ude i hampen, eller.....

 • 0
 • 0

Det er et tilbageskridt til tiden før EF, hvis alt skal type testes i hvert eneste EU land.

Der bør være at krav om at det kun er et firma der er juridisk hjemmehørende i EU det kan må udfærdige en overenstemmelses erklæring (Hvordan er det i dag?), og det kræver en licens med tilførende nummer. Får at få denne licens skal en person fra ledelsen på kursus i konsekvensen af at skrive under på en overensstemmelses erklæring. (Når man kan kræve kursus for at sælge pølser i en idrætsforening.. ) Licens numret skal stå sammen med CE mærket, og være forskelligt fra det nummersystem som bliver brugt af 'competent body'

Så har 'Harald Nyborg' firmaer to muligheder: 1) Købe vare fra et europæisk firma hvor licens nummeret på produktet matcher leverandørens adresse i et EU register. (Sælger skal kunne bevise at varen stammer fra det firma der har licensen) 2) Eller selv skaffe en licens, teste produktet, og underskrive overensstemmelses erklæring. Samt føre kontrol med at producenten ikke ændre på produktet.

 • 0
 • 0

Producenterne i Asien spørger bare om hvilke mærker og symboler der skal værer på varene, Sågar DOT mærkning på bremseslanger. Og iso kan de smide af h... TIL det skal bare være lige dårligt det hele. Det er alt sammen et stort bedrag men det ser godt ud.

Asiaterne er i deres gode ret til at sætte de mærker på produkterne, som importørerne forlanger - det er importørens ansvar, at produktet er godkendt.

Til gengæld kan man sige, at EU har gjort for lidt ud af at informere forbrugerne om, hvad de skal kunne forvente af mærket.

 • 0
 • 0

Asiaterne er i deres gode ret til at sætte de mærker på produkterne, som importørerne forlanger - det er importørens ansvar, at produktet er godkendt.

Derfor skal det være muligt at se hvem (i EU) der har ansvaret for produktet, og ligger inde med overensstemmelses erklæringen (Og technical construction file). Nogle importøre er sikket ikke klar over at de har ansvaret for noget de importere til EU, det har jo det fine CE mærke. Det vil helt sikkert hjælpe på kvaliteten hvis de blev klar over ansvaret, og produktet var sporbar tilbage til importøren (Hvis fremstillet uden for EU). eller producenten. (Hvis fremstillet i EU).

Hvis der er et sikkerheds problem med et produkt fra "Harald Nyborg", så kan det ofte være svært senere at dokumentere hvorfra det kommer, medmindre der stadig er defekte produkter i butikken.

 • 0
 • 0

Jo, i Danmark koster det mange millioner at drive sådan en virksomhed..... Tænk bare på alle direktører og underdirektører pr. produktgruppe samt det hav af ingeniører og håndværkere der skal ansættes - for ikke at tale om testfaciliteter, maskinel, firmabiler, håndboldsponsorater, Waterfront og bla. bla. bla........

 • 0
 • 0

Kort fortalt er CE-mærkning fabrikanten eller importørens egen erklæring om, at et produkt lever op til lovens mindstekrav mht. sikkerhed. Til forskel herfra viser godkendelsesmærker (D-mærke, GS-mærke osv.) at et uafhængigt godkendelsesinstitut har kontrolleret, at produktet rent faktisk overholder gældende regler og standarder. Det er desværre en gammel nyhed, at CE-mærkning ikke i alle tilfælde er en garanti for, at et produkt er sikkert at anvende. IFIA gennemførte i efteråret 2012 en stikprøvekontrol af 129 almindelige forbrugerprodukter, herunder 30 USB ladere. (IFIA er en global brancheorganisation for laboratorier m.fl. der beskæftiger sig professionelt med blandt andet sikkerhedstest). Stiprøverne blev udtaget fra almindelige forretninger i Danmark, Tyskland, Polen, Storbritannien og Italien. Alle produkterne var CE-mærkede. Ingen af stikprøverne havde godkendelsesmærker og ingen af dem var kontrolleret af noget uafhængigt institut. Af de 30 USB ladere var 2 livsfarlige at anvende, man kunne simpelthen direkte berøre elektriske 230V dele. Yderligere 26 havde fejl og mangler der måske ikke var direkte farlige ved almindelig brug, men som i uheldige tilfælde muligvis kan medføre risiko for brugeren. Ved kun 2 af de 30 ladere fandt kontrollen ingen fejl eller mangler. Stikprøveundersøgelsen omfattede tillige lamper, hårtørrere, krøllejern, toastere, varmeblæsere og ventilatorer. Der var tilsvarende alvorlige problemer også med de fleste disse produktkategorier omend USB laderne havde flere mindre problemer end de øvrige produkter. Finn R Andersen, UL International Demko (IFIA medlem)

 • 1
 • 0

Producenterne i Asien spørger bare om hvilke mærker og symboler der skal værer på varene, Sågar DOT mærkning på bremseslanger. Og iso kan de smide af h... TIL det skal bare være lige dårligt det hele. Det er alt sammen et stort bedrag men det ser godt ud.

Selvfølgelig spøger de hvilket mærke der skal være på enheden... De spøger også hvilken farve enheden skal have og om hjørnerne skal være runde... Det er importørens ansvar at enheden lever op til de gældende krav for CE-mærkningen, ikke en asiatisk producent... (eller afrikansk, USAnsk m.m.)

 • 1
 • 0

Man kunne sagten forestille sig at en myndighed lige skilte et produkt at og forbød det hvis det så helt ad helvedet til ud, det kræver ikke mange millioner at driver sådan en myndighed.

I dag skal færdigstøbte betonelementer CE-mærkes. Mener du at de alle skal sendes forbi et testcenter, eller er det kun en typetest på dagens betonblanding der skal sendes til testcentret? Uanset hvad, så vil det ikke være billigt for nogen...

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten