Dansk stamcelleforskning får nyt center

Danmark får sit eget forskningscenter, som skal udvikle nye behandlingsformer baseret på stamceller.

Politikerne fra regeringspartierne, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og de radikale bevilgede 65 millioner kroner til det nye center, da de torsdag indgik forlig om globaliseringsmidlerne.

Endnu har de ikke lagt sig fast på detaljerne om forskningscentret, ud over at der kun bliver tale om ét center. Hvordan det skal drives, og hvilke projekter det skal drive, afhænger helt af en udbudsrunde, som finder sted næste år.

Her skal universiteterne sammen med private partnere overbevise politikerne om, at de er bedst til at udvikle de nye behandlinger. Det kommer også til at spille ind, hvem der selv bidrager med flest penge til centret.

Vinderen udpeges af Det Strategiske Forskningsråd, som får pligt til at foretage et international vurdering - peer review - af budene.

Der er kun 10 millioner kroner af de 61 millioner kroner til rådighed næste år. I 2011, når centret ventes at åbne, vil der være 20 millioner kroner at gøre godt med, mens de resterende 35 millioner kroner er sat af til 2012.

Rapporten 'Dansk Stamcelleinitiativ' konkluderede i juni, at det offentlige skal investere 600 millioner kroner, hvis blot danske patienter skal få glæde af de nye behandlingstyper baseret på stamcelleforskning.

Dokumentation

Videnskabsministeriet beskrivelse af forliget om det nye forskningscenter