Dansk solgardin oplagrer varmen og producerer strøm
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk solgardin oplagrer varmen og producerer strøm

Et helt nyt gardin-koncept ved navn Suntiles præsenteres i dag, torsdag, på en design-udstilling i København.

Gardinerne, som består af paneler af henholdsvis tynde plast-solceller og faseskiftende materialer, kan både afskærme mod solen, producere strøm via solcellerne og oplagre solvarmen i de faseskiftende materialer, hvorfra varmen kan afgives til rummet igen om aftenen.

Bag ideen til gardinet står den danske designer Astrid Krogh, som har udviklet konceptet i tæt samarbejde med Risø DTU, tekstilvirksomheden Kvadrat, ingeniørfirmaet Esbensen Rådgivende Ingeniører samt arkitektfirmaet Schmidt, Hammer og Lassen.

»Jeg har arbejdet med emnet det moderne gardin i nogle år og synes, at det var oplagt at udnytte tekstiler til andet og mere end at skærme mod solen,« siger Astrid Krogh.

Hun tilføjer, at konceptet med de lange baner også giver et langt mere spændende og levende lys inde i rummet, når gardinerne er trukket for.

Gardinet, som endnu er en prototype, består af lange baner, hvor plast-solceller udviklet af Frederik C. Krebs, Risø DTU, sidder skiftevis med nogle tekstil-ark. Den ene side af dette ark er metalliseret polyester, som er limet sammen med et ark, hvorpå der er trykt et faseskiftende materiale. Det metalliserede polyester leder strømmen fra solcelle-ark til solcelle-ark.

Henrik Sørensen fra Esbensen siger, at det er for tidligt at give et realistisk estimat for energiproduktion eller -besparelsen ved gardinet, som endnu er at betragte som en prototype eller et koncept:

»Det spændende og nye er, at man begynder at tilføre den indre sol-afskærmning nogle ekstra kvaliteter. Hvor man hidtil har arbejdet med stiv, ydre solafskærmning, har denne afskærmning alle tekstilernes fordele og nogle æstetiske kvaliteter, som vil gøre solafskærmning mere attraktivt og dermed vil kunne mindske behovet for at køle, siger han.

Det er heller ikke muligt at sætte en pris på gardinet.

Suntiles kan ses på udstillingen "It's a small world" i Dansk Designcenter fra i dag, torsdag.

Fruen undrede sig over at sønnikes værelse altid var drønvarmt i sommers. Og at det var det eneste værelse der var hedt.

Hans værelse har som det eneste et rullegardin med en sort flade vendt ud mod vinduet.

Køber man 2 rullegardiner, et sort til vinteren, og et hvidt til sommeren, har man måske mulighed for at veksle noget sol til varme i de kolde måneder.

  • 0
  • 0

"Nærbillede af gardinet Suntiles, som via solceller og særlige faseskiftende materialer kan producere strøm og lagre solvarmen. August 2009"

Dét er da fantastisk at man nu med "moderne teknologi" kan LAGRE SOLVARMEN i et gardin.
;-D

  • 0
  • 0

Faseskift optager en hel del energi.
Tag eks. et materiale der smelter (går fra fast stof til flydende) ved 30 C.
Når solen skinder på det, en dag med 25 graders varme, så vil materialet "sluge" energien til faseovergangen.
Om aftenen, når solen ikke længere skinder, vil materialet gå fra flydende til fast form og afgive varme.

Jeg tror dét er hvad der menes i billedteksten.
For mere om faseovergange, så kik i fysik A bogen fra gymnasiet, eller studér et køleskab.

Jeg håber dét hjælper på forståelsen Erik.

Hilsen Lars

  • 0
  • 0