Dansk solcellemarked er dybfrosset

Illustration: Wirsol

Mens solcelle-udbygningen i verden eksploderer i disse år, så er det ikke tilfældet i Danmark. Her har solcelleudbygningen stort set været sat i stå siden udgangen af 2015.

I Danmark har vi i dag ifølge Energinet.dk’s solcellestatistik installeret 800 MW solcelle-­effekt, fordelt på 95.305 anlæg. Det svarer til 0,35 pct. af kapaciteten i verden.

Udbygningen i Danmark er ligesom i udlandet styret af tilskud. Den første større bølge af anlæg på 550 MW blev bygget på blot to år, i 2012 og 2013, da kraftigt faldende modulpriser overraskende gjorde den gældende støtteordning meget gunstig, så private investerede mange hundrede millioner i solcelleanlæg. Den ordning blev stoppet og afløst af en toårig overgangsordning med noget lavere støtte, hvilket gav omkring 250 MW ekstra kapacitet i 2014-2015.

Hård kritik af puljeordninger

I 2015 og 2016 blev gik man så over til en såkaldt puljeordning, hvor man kan søge om støtte i bestemte perioder, men disse puljeordninger har endnu ikke ført til særlig mange nye solcelleanlæg. Ifølge kritikere i den dansk solcellebranche skyldes det, at administration af ordningen er meget besværlig og langsommelig.

Så sent som i år fjernede regeringen overnight en ældgammel ‘basisordning’, der gav 60/40 øre pr. kWh i støtte til al grøn strøm, der sælges til nettet, fordi ministeren frygtede for mange store solcelleparker og dermed udbetaling af rigtig meget støtte.

Der er i dag etableret en håndfuld større solcelleanlæg, men flere er sandsynligvis på vej. I hvert fald har et dansk firma netop vundet et tysk udbud, som vil resultere i 50 MW ny solcellekapacitet – bygget i Danmark, betalt af tyske penge.

Også et dansk solcelleudbud på 20 MW forventes snart at give flere solcelleparker i det danske energilandskab.

Læs også: Solceller på vej ud af vindens skygge

Emner : Solceller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man kunne jo slet ikke stole på Martin Lidegaard, som repræsenterede staten i sin tid. Og det ser ikke ud til at staten er blevet bedre til at holde, hvad den selv indgår af aftaler med befolkningen.

Og det samme er sket i en række andre lande. Der bliver lovet et - og ganske kort efter står det klart at det er en ny version af "skatterne stiger ikke, men afgifterne ryger til himmels i stedet" eller "ejendomsskatterne er indefrosset, men til gengæld eksploderer de fiktive grundpriser". Eller hvad med transporten af el - de elektroner jeg nu skubber ud bliver beskattet dobbelt - for de løber lige ind til naboen, som også betaler transport... Og som om det ikke er en bagudrettet ændring af vilkårene for solcelle anlægget.

Politikerne synes åbenbart de er smarte fordi de kan bondefange folk uden at komme galt afsted, men det ændrer ikke på at de som de har snydt får en ny holdning og tiltro til staten - som absolut ikke er i en positiv retning.

  • 3
  • 1

Er det nemt at lave en beregning af hvad strøm har kunnet købes for synkront med at solen har skinnet i 2016? For mange år siden havde jeg bare lavet et Fortran program.,men jeg kan ikke huske det mere og regneark ved jeg ikke hvordan virker.

  • 0
  • 9

Hvad koster sådan et 400 kW anlæg ? Jeg har forgæves googlet og kan kun finde diverse anlæg fra 3 til 16 kw på tyske / danske hjemmesider

Der må være en eller anden tysk hjemmeside som sælger 50-100-150 kW anlæg ?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten