Dansk software reducerer risiko for kollisioner mellem fly og fugle

11. september 2016 kl. 12:001
Dansk software reducerer risiko for kollisioner mellem fly og fugle
Illustration: FlugKerl2/Wikicommons.
Sammen med de europæiske landes rumforskningsinstitut står Ascend XYZ bag det første satellitbaserede overvågningsværktøj designet til at holde øje med fugle i nærheden af lufthavne.
Artiklen er ældre end 30 dage

I filmen 'Miraklet på Hudsonfloden' kan du opleve ham i skikkelse af Tom Hanks: Kaptajn Chesley Sullenberger, som 15. januar 2009 gennemførte en vellykket nødlanding på Hudsonfloden i New York.

Det skete, efter at US Airways Flight 1549 var blevet ramt af en flok canadagæs umiddelbart efter starten fra LaGuardia-lufthavnen. Med ham fik amerikanerne en ny helt, idet nødlandingen blev gennemført, så de 155 personer på flyet alle overlevede.

Men står det til European Space Agency (ESA), sammenslutningen af europæiske lande inden for rumfart og rumforskning, og danske Ascend XYZ, kommer virkeligheden ikke til at give næring til lignende biograf-dramatik fremover.

Ascend XYZ’s har gavn af gratis satellitbilleder fra ESA's Copernicus Sentinel-satellit. Illustration: ESA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

European Space Agency og Ascend XYZ har udviklet et værktøj, som lettere lader lufthavnen identificere og overvåge områder med fugle eller andre dyr, som kan være til fare for trafikken. En risiko som altså ikke skal negligeres trods fremskridt inden for materialeteknologi og generel fremragende flysikkerhed.

Kollisioner mellem fugle og fly kaldes for bird strikes, og den største risiko for bird strikes er under 100-150 meters højde, altså under ind- og udflyvning og ved manøvrer på selve flyvepladsen.

Gratis billeder fra rummet

Ascend XYZ’s software bruger gratis satellitbilleder fra Copernicus Sentinel-satellit. De bliver opdateret ugentligt, og Ascend kombinerer disse med deres software, som gør det lettere for lufthavnspersonalet at monitorere fuglebestande og automatisk få oplysninger om ændringer og risici baseret på empiri om arter, vækstbetingelser og deres placering i miljøet.

»Med jordobservations-data fra satellitterne bliver det mere effektivt end at overvåge bestande kun fra jorden. Det frigiver mandetimer og reducerer udgifterne, alt imens flysikkerheden bliver forøget,« lyder det fra Peter Hemmingsen, CEO hos Ascend, i en orientering fra ESA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På grund af risiko for flykollisioner er alle lufthavne i Danmark – uanset størrelse – forpligtet til at overvåge fuglebestande i en radius på 13 kilometer.

*Du kan se ESA's egen video om systemet her:

Flere lufthavne i Danmark har ifølge Ascend testet systemet og fundet det lettere at overvåge bestandene nær lufthavnen end de allerede eksisterende systemer.

»Det er især værdifuldt for mindre lufthavne med færre ressourcer, som stadig skal leve op til samme sikkerhedskrav som større lufthavne,« siger Peter Hemmingsen fra Ascend.

To danske lufthavne skal nu begynde at anvende softwaren, og en række internationale lufthavne blandt andre i Tyskland, England og Nordamerika overvejer også at anvende systemet.

»Ascend er et fremragende eksempel på, hvordan indsatsen i rummet kan øge effektiviteten, reducere udgifter, løse problemer og i det her eksempel gør vores luftrum mere sikkert,« lyder det fra Arnaud Runge, projektmanager hos ESA.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. september 2016 kl. 19:34

Er det plausibelt at ugentlige satellitbilleder ville have givet anledning til at undgå flokken af canadagæs på træk i en kilometers højde?