Dansk skib tilbageholdt i Panama med konfliktmineraler i lasten

Illustration: WSRW. Rick Voice.

I den vestlige del af Sahara ligger et område, der kaldes verdens sidste koloni. Den såkaldte koloni bliver kontrolleret af Marokko, som tjener store pengesummer på de mange grundstoffer, jorden gemmer på – særligt fosfor.

Problemet er bare, at områdets oprindelige befolkning mener, at jorden og indtægterne fra den tilhører dem. Det har nu resulteret i, at et dansk shippingselskab ved navn Ultrabulk har fået tilbageholdt et fragtskib, fordi det har transporteret fosfor fra Vestsahara uden tilladelse fra den lokale befolkning.

Som noget nyt er den lokale befolkning, via befrielsesbevægelsen Polisario, begyndt at stævne de firmaer, der fragter råstoffer udvundet fra området.

Befrielsesbevægelsen Polisario står for forhandlingerne, og det er også dem, der sørger for, at der bliver rejst sag mod de firmaer, der opererer i området.

NGO’en Afrika Kontakt skriver i en opdatering af sagen fra 18. maj, at der ifølge international lov skal være samtykke fra den oprindelige befolkning, hvis en koloniherre ønsker at sælge varer fra et besat område, og at dette salg skal komme den lokale befolkning til gode. Hvis ikke dette er opfyldt, er der ifølge Geneve Konventionen tale om en decideret krigsforbrydelse.

Følger gældende regler

Western Sahara Resource Watch (WSRW) har lavet en rapport, som viser, at der sidste år blev shippet fosfor ud af regionen for mere end 1,3 milliarder kroner.

Rapporten viser i detaljer, at der i 2016 blev shippet 1,86 millioner tons fosfor ud af området, hvor Canada var den største aftager. Og det var også på vej til Canada, at det danske skib fra Ultrabulk blev holdt tilbage. Nærmere bestemt skete det i Panama, hvor det danske skib lagde til havn på vej op til Canada med den dyrebare last.

Administrerende direktør fra Ultrabulk, Per Lange, bekræfter at skibet er blevet tilbageholdt i Panama, efter at Polisario har anmodet om det, men at det ikke får konsekvenser for det danske firma.

»Det er korrekt, at vores skib er blevet tilbageholdt, men det er redderen, der er blevet stævnet. Så det får som sådan ikke nogle konsekvenser for os,« siger Per Lange og forklarer, at det danske skib blev tilbageholdt i Panama, fordi rederen sejler under Panama flag.

I forhold til de konfliktfyldte mineraler lasten på skibet indeholder, mener Per Lange ikke, at der er noget at komme efter. Han forklarer, at de sejler efter de regler, som de af deres rådgivere har fået oplyst som legitime.

»Polisario mener, at minedriften i Vestsahara er ulovlig, det er der mange der er uenige i. Vi har af vores juridiske rådgivere fået klare retningslinjer, og dem holder vi os til. I forbindelse med den her sag, har vi endnu engang af vores rådgivere fået bekræftet, at vi følger gældende regler for transport med naturressourcer.«

Stor reserve af fosfor i Vestsahara

Ingeniøren har tidligere bragt en række artikler om fosfor, og vigtigheden af grundstoffet, der er kommet på EU’s liste over kritiske råstoffer.

Fosfor er af flere forskere blevet udpeget til at blive et centralt element for en geopolitisk kamp, der vil ændre magtfordelingen i store dele af verden. 75 procent af verdens fosfor reserver findes i Vestsahara, eller Marokko, om man vil, og verdens landbrug er dybt afhængig af råstoffet.

Emner : Skibe
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"ifølge international lov skal være samtykke fra den oprindelige befolkning, hvis en koloniherre ønsker at sælge varer fra et besat område, og at dette salg skal komme den lokale befolkning til gode. Hvis ikke dette er opfyldt, er der ifølge Geneve Konventionen tale om en decideret krigsforbrydelse."

Hvad kalder man noget ingen overholder og ingen håndhæver? Det kan vel næppe være en lov, men hvis det er skulle de prøve at tage et kig på Israel. Lur mig om ikke de sælger en masse fra Palæstina som ikke kommer palæstinenserne til gode. Men det er måske ikke en besættelse når det er USA'nernes venner der gør det?

  • 2
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten