Dansk shelter-opfindelse giver flygtninge et hjem
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk shelter-opfindelse giver flygtninge et hjem

Dansk firma tilbyder flygtninge fanget i lejre et alternativ til bommuldstelte og blikskure. Virksomheden Evershelter har udviklet et shelter, der kan give flygtninge et midlertidigt hjem.

Lifeshelter, som firmaet fra Randers har døbt deres produkt, er over det seneste år blevet testet i en flygtningelejr i Irak i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp. Shelterne har været beboet af 34 familier fra Syrien, som svarer til et par hundrede flygtninge. Responsen fra familierne har været fantastisk, fortæller stifter og direktør for Evershelter Jakob Christensen.

Læs også: Dansk flygtningegeneral: Der er brug for ingeniørhjerner i nærområderne

»Det var rørende. Der var en bedstemor, som løb efter mig, fordi børnebørnene ikke var syge mere. I vores Lifeshelter fik de det markant bedre. De føler sig ikke som flygtninge længere,« begrunder direktøren.

Årsagen til, at shelterne er et attraktivt alternativ til eksempelvis traditionelle telte i flygtningelejre, er, at de tilbyder privatliv og sikkerhed, som kan være svært at finde i store lejre.

Privatliv i fyldte flygtningelejre

Ved hjælp af lydisolering og vinduer taktisk placeret over øjenhøjde samt muligheden for at låse døren, har man forsøgt at sikre en privatsfære for de indkvarterede familier.

Netop følelsen af at have en privatliv er vigtig og glemmes til tider i designet af flygtningelejre, påpeger Jim Kennedy, som er uddannet inden for arkitektur af bosættelse og har arbejdet ekstensivt med shelter-programmer i flygtningelejre i Afrika og Asien.

I nogle kulturer vægter det umiddelbart tungere at barrikadere sig mod nysgerrige øjne end at værne sig mod naturens trusler, fremhæver Jim Kennedy i et interview udgivet på hjemmesiden for Delft University of Technology i Holland.

»For dem er beskyttelse af deres privatliv vigtigere end nogen beskyttelse mod elementerne. Folk føler behov for at arrangere deres miljø, såsom at føle sig hjemme så meget som muligt,« pointerer han.

Det er dog ikke kun sikring af privatlivet, som er vigtigt for flygtninge.

Isoleret mod nattens kulde

Sikkerheden for familierne opnås ikke kun ved, at de kan låse deres dør, men også ved, at shelterne isolerer mod kulde, varme og vind.

Og især temperaturforskellene har til stadighed været en udfordring for de traditionelle telte og shelters i flygtningelejre i Syriens nærområder, da de ikke har været isolerede, forklarer Gert Lüdeking, som i mange år har arbejdet med humanitær bistand for FN, Arkitekter uden grænser og senest for Københavns Universitet som ekstern lektor på uddannelsen Master of Disaster Management .

Læs også: Grundfos: Ingeniørens flygtningezar er lige det, der er brug for

Under sin prøveperiode har Lifeshelters afskærmet flygtningefamilier mod nattens kulde på ned til minus 10 grader og for solens varme på op til 49 grader.

Samtidig fastholdes shelteret af fire jordankre i hvert hjørne, som hver kan modstå et ton i træk. Det gør shelterne mere robuste end de konventionelle bomouldstelte.

Fra bomuld til bæredygtig

De danske Lifeshelters har derudover på grund af deres design en bæredygtig fordel, forklarer Jakob Christensen. Den bæredygtige tanke hviler på, at shelterets paneler kan genbruges som isolering, efter at det har udtjent sin tid som midlertidig flygtningebolig.

»Når de respektive flygtninge kan flytte hjem til deres hjemland, kan vores shelter bruges til både facadeisolering og tagisolering. Det er bæredygtigt, fordi de kan genanvendes, hvor konventionelle telte smides ud,« betoner Jakob Christensen.

Lifeshelter er konstrueret af 16 identiske, buede paneler. Materialet til panelerne er lavet af isoleringsplader indkapslet af en 1,5 millimeter tyk cementbaseret coating. Hvert panel vejer 12 kilo og forbindes to og to øverst i shelterets buegang.

Energioptimeringsvirksomheden Transition APS har vurderet, at 10.000 Lifeshelters kan sikre en CO2-besparelse på 10.000 ton årligt, hvis panelerne bruges til facadeisolering, når de har opfyldt deres pligt som shelter.

Beregningerne er baseret på potentielle besparelser på opvarmning og køling, hvis Lifeshelter blev udnyttet til isolering af huse i byen Erbil i Irak.

Ministerbesøg

Men kvaliteterne og fordelene ved Evershelters produkt kommer ikke uden omkostninger. Materialet, som bruges til Lifeshelter, medvirker til, at prisen på Lifeshelter er det dobbelte af, hvad standardteltet i flygtningelejre koster.

Læs også: En smartphone er flygtningens vigtigste hjælper

Direktøren for Evershelter argumenterer imidlertid for, at genanvendeligheden kan garantere en rentabel investering inden for to år. Det skyldes, at virksomheden håber, at deres shelter kan bevare en levetid på 15 år, hvor typiske telte udskiftes årligt på grund af slid, tilføjer Jakob Christensen.

Tirsdag kommer den danske udenrigsminister på besøg hos Evershelters samarbejdspartner og distributør, Real Relief, hvor ministeren for første gang vil opleve shelterne med egne øjne. Real Relief har fornylig modtaget en mindre ordre fra Kenya på Evershelters Lifeshelter.

Videoanimation: Sådan samles Lifeshelter

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis det passer med et shelter for to teltes pris er det jo en no-brainer. Men jeg savner stadig planer for boliger som folk kan bo i rigtigt. Boligpriserne i Libanon stiger for eksempel kraftigt fordi syriske flygtninge presser priserne op når de leder efter steder at bo. Til at afløse lejrene skulle man anlægge byer af omkring 50'000 indbyggere hver. Vand og sanitet i stueetage. Forventet levetid 25 år. Lokale materialer, måske kunne man dyrke bambus til lejligheden.

 • 2
 • 0

Det med at bygge flere boliger i flygtningesammenhæng duer ikke rigtigt. Først of fremmest fordi flygtninge ifølge internationale aftaler skal returnere til hjemlandet så hurtigt det er muligt, med mindre de har fået politisk asyl i et 3. land. Derfor vil man jo forvride bolig markedet når de rejser hjem og efterlader tunindvis tomme boliger. Videre, er alle løsninger for flygtninge er i princippet midlertidige, selvom vi alle ved at nogle steder har konflikterne varet i mange år og hold dem fra at returnerer. Libanon er jo et godt eksempel med de mange palæstinensiske flygtninge.

I det internationale system arbejdes der derfor med "transitional shelters", som i tilfældet med Lifeshelter, som har en meget længere levetid en telte og har en reel genbrugsværdi. Det er billigere på længere sigt og giver bedre standards for familierne, som skrevet i artiklen.

Københavns Universitets Masters in Disaster Management Course, underviser i netop at finde de rigtigste løsninger i forhold til de fordrevnes behov, som varierer fra sted til sted.

 • 2
 • 0

Det forholder sig jo netop som leif Ludeking skriver mht. boligmarkedet, når flygtningene vender hjem.

Dertil kommer, at efter mangeårige krige vil der normalt være en voldsom boligmangel i hjemlandet. Denne kan straks afhjælpes ved at anvende shelters af type som 'Lifeshelter' og flytte dem sammen med de hjemvendende.

 • 1
 • 1
 • er det urimeligt at opmnå en viden om , hvad det i kroner og øre koster- eller henvises een blot til at surfe videre for at indhente samme? En god artikel kendetegnes vel altid på det væsentlige, rette informationer samt det den kan være med til at skabe af visioner. Vi kunne såmænd sikkert sagtens investere og kanalisere noget af vor udlandshjælp til sådanne projekter og dermed skabe job, velfærd og tryghed for dem og os. Win-win - er vel ikke af vejen for den videre færd. Eller? :-) Kh.
 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten