Dansk sensorteknologi i affaldscontainere på vej til udlandet

Hvor mange kender ikke det med, at ens affaldscontainere derhjemme enten er proppet til randen med affald eller kun er halvtomme, når skraldemændene kommer og tømmer dem?

Men hvad nu hvis en sensor monteret på indersiden af containerlåget automatisk kunne registrere affaldsmængden i containeren, så skraldemanden kun kørte og tømte den, når der var behov for det?

Det er den tankegang, som to danske iværksættere forsøger at føre ud i livet med deres Wastecontrol-sensorteknologi – en teknologi, der ifølge de to herrer selv potentielt kan reducere antallet af containertømninger i Danmark med en tredjedel. De har regnet sig frem til, at der hvert år sådan rundt regner finder 350 millioner containertømninger sted i Danmark.

Martin Jacobsen (th) og Lars Kruse Ravnsbeck på den danske pavillon på Smart City Expo i Barcelona. Skærmen bagved viser sensordata i realtid fra containeren Illustration: Morten Lund

”Det nytter simpelthen ikke noget, at der bliver faktureret så mange penge for affaldstømninger,” som salgschef Martin Jacobsen udtrykker det.

Teknologien er blandt andet blevet testet i praksis på affaldscontainere bag Københavns Rådhus, hvor man allerede har kunnet skære ned på både antal tømninger og antal containere – simpelthen fordi tømningerne er blevet optimeret. Indtil videre viser testforløbet, at man kan reducere antallet af tømninger med 53-63 procent.

Nu vil Martin Jacobsen og hans partner Lars Kruse Ravnsbeck – begge med en fortid i affaldssektoren – ud og sælge teknologien i udlandet.

Sensoren skal kunne tåle nogle tæsk

Umiddelbart lyder ideen bag Wastecontrol besnærende simpel. En ultrasonisk sensor måler tre gange om dagen på affaldsmængden, og via en 433 MhZ tranceiver sendes dataene hen til en gateway, hvor dataene konverteres til enten GSM eller wifi, inden de sendes op i skyen til en API-serverdatabase. Herfra kan kunden trække dataene ned i sit eget logistiksystem, endda som CSV-fil i Excel.

”Det er vigtigt for os, at man som kunde ikke er bundet af et bestemt logistiksystem. Sådan er det med mange andre løsninger på markedet,” siger Martin Jacobsen.

Alligevel har det taget tre et halvt år at finde den rigtige løsning. Dels er datakonverteringen forholdsvist kompliceret, dels skal sensoren håndtere en hård medfart, når containeren flyttes rundt og låget smækkes. Derfor er man endt med at indstøbe sensor og printkort i et tokomponent-plastemne.

”Alene det at indarbejde den nødvendige styrke i produktet har været en udfordring. For sensoren skal virkelig kunne klare nogen tæsk,” fortæller Martin Jacobsen.

Lej en sensor for 40 kroner

Da han og Lars Kruse Ravnsbeck i sin tid begyndte at sondere markedet for mulige sensorteknologier, blev de mere end almindelig skræmt over priserne. Over 4.500 kroner lød prisen på for tre-fire år siden, hvis man ville købe sensoren som hyldevare.

Men der er sket så meget på både teknologi- og prisfronten siden da, at Wastecontrol i dag kan leje sensorerne ud til 40 kroner om måneden per sensor. Ifølge Martin Jacobsen svarer det nogenlunde til prisen for en enkelt containertømning. Altså en leasingaftale helt i tidens ånd. Men også et vigtigt konkurrenceparameter i forhold til at skille sig ud fra konkurrenterne.

”Det er den rigtige forretningsmodel for os. Også i forhold til at kunne levere den rigtige service til vores kunder.”

Næste sensorgeneration bliver efter planen lanceret omkring årsskiftet. Her bliver MhZ-frekvensen skiftet ud med trådløs kommunikation via standarderne LORAnet eller SigFox.
Det betyder blandt andet, at man kan reducere antallet af gateways betragteligt, fordi hver gateway vil kunne dække et større område end i dag. I bebygget område vil én gateway i teorien kunne opsamle sensordata fra et område på 5-8 kvadratkilometer, forklarer Lars Kruse Ravnsbeck.

Københavns 6.500 skraldespande

Kundesegmentet er i første omgang private virksomheder, som gerne vil spare nogle penge på affaldstømningsposten. Men det kunne også være renovationsselskaber eller kommuner, der gerne vil spare chaufførtimer eller reducere CO2-aftrykket via færre ture.

Læs også: To københavnske gader skal være smart city-laboratorium

Blandt andet er Wastecontrol i dialog med København Kommune om at udvikle en sensorløsning til de godt 6.500 skraldespande i København, som i dag tilses manuelt. Det vil dog kræve en anden type sensor, som først skal udvikles.

Den konkrete danske tilgang

Lars Kruse Ravnsbeck og Martin Jacobsen har begge været en tur i Barcelona i denne uge for at deltage på Smart City Expo med en stand på den danske pavillon. Målet var at finde udenlandske distributører, og at dømme på antallet af visitkort og møder med potentielle samarbejdspartnere, har turen været en succes.

Måske fordi de to danske iværksætteres meget lavpraktiske, fysiske produkt stikker ud fra mængden på en konference domineret af luftige visioner, powerpoint-præsentationer og excelarkslogik. ”Det har været helt vildt. Det er virkelig et godt arrangement. Og vi har fået nogle rigtig spændende kontakter,” beretter Martin Jacobsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Affaldsbeholdere uden indhold tømmes ikke. Skraldemændene finder hurtigt ud af hvor mange beholdere, der er behov for, og vender de overtallige beholdere, så hængslerne vender mod brugerne, så disse ikke kan åbne dem og derfor ikke hælde affald i beholderne. Sådan ser der ud mange steder i København. Det er muligt at skraldemændene for betaling for antal beholdere, men når affalds-takstsystemet afregnes pr bolig og ikke efter affaldsvolumen, er antal beholdere uden betydning for byens grundejere og beboere. Naturligvis er der bundet en stor kapital i de solide rullebeholdere, og der kunne nok spares på antallet, men det kan let kontrolleres hvis nogen ville se efter.

Hvis menneskeheden ikke har større problemer end nogle tomme affaldsbeholdere, som man går uden om, må vi være lykkelige.

  • 1
  • 1

Men i et sommerhus område hvor det ikke er let at vide hvor mange som benytter deres bolig/skraldespand er det da smart at kunne vide om det er nødvendigt at køre ned af samtlige veje, eller at skraldemændene kan komme tidligere hjem/nå andre opgave denne dag.

Jeg ville tro det giver god mening at kunne tjekke beholdningen af divrese glas/papir-containerne der findes ved supermarkederne og kun tømme dem når det er nødvendigt. "Interrupt giver bedre værdi en polling" da polling jo ikke ved om der er behov for at tjekke...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten