Dansk selskab vil have dronelufthavn i Østgrønland
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Dansk selskab vil have dronelufthavn i Østgrønland

Siriuspatruljen nær flybasen Mestersvig, hvorfra danske Integra vil flyve med droner langs den grønlandske østkyst. Illustration: Forsvaret/Anders Kjærgaard

Den lille grønlandske civile lufthavn Constable Pynt skal rykkes op med rod og slås sammen med forsvarets eksisterende flybase i Mestersvig 180 km nordpå, hvor civil og militær luftfart fremover skal samles. Det er konklusionen i en analyse, som selskabet Integra har udarbejdet for Grønlands Selvstyre. Integra har speciale i droneopsendelser og har selv klare interesserer i sagen, fordi den sammenlagte lufthavn kan fungere som platform for droneopsendelser for selskabet, som aktuelt håber på at udvide sin forretning på den grønlandske østkyst.

Læs også: Forsvarsministeriets Arktis-analyse bliver et år forsinket

Mens der i forvejen findes velegnede steder til droneoperationer i Vestgrønland, er infrastrukturen i Østgrønland begrænset. Og eftersom særligt Østgrønland er interessant i forbindelse med miljøforskning, er der behov for at udvide de eksisterende faciliteter, skriver Integra i et brev, som nu er sendt til Folketingets forsvarsudvalg sammen med selskabets analyse.

»Flybasen Mestersvig, som vi gerne vil bruge til droneopsendelser, er i dag lukket for civil trafik. Vi har behov for en platform, hvorfra vi kan operere i den nordlige del af Østgrønland. Vi kan godt operere fra Constable Pynt, men der er ganske få ansatte, og det er for begrænset en platform til at operere med vores store droner,« siger Michael Thorsen, direktør i Integra, til Ingeniøren.

Mestersvig er en militær flyveplads med 1.800 meter grusbane. Den fornødne udbygning omfatter ifølge Integras analyse renovering af banen med etablering af sikkerhedszoner, og at den eksisterende apron (forplads) udvides og flyttes, da den ligger inden for sikkerhedszonen, som skal friholdes af flyvesikkerhedsmæssige hensyn. Illustration: Integra A/S

Anlægsudgifter på 19 millioner kroner

Integra foretager flyvninger for danske forskningsinstitutioner med selskabets store Penguin-drone, som har et vingefang på 3,4 meter og kan udstyres med en last på i alt 20 kg, for eksempel i form af et kamera eller sensorer til at indsamle miljødata.

Selskabet foretager i øjeblikket flyvninger fra Station Nord for Aarhus Universitet.

»Vi har derudover en principaftale med Aarhus Universitet om at flyve med droner op langs kysten af Østgrønland med henblik på miljøforskning, såfremt det bliver muligt. Det vil styrke dansk miljøforskning, fordi vi bliver i stand til at måle, hvordan partikler eksempelvis spreder sig nordpå,« siger Michael Thorsen.

Læs også: Ny forskningsstation skal belyse klimaændringer i Arktis

Mestersvig er den sydligste af de fire permanent bemandede stationer i Grønlands Nationalpark. Ved en sammenlægning af den civile og den militære lufthavn bliver den væsentligste ændring af forsvarets flybase en forøget banelængde. Det vil medføre meromkostninger til banerenovering, vedligeholdelse af større forplads samt vedligeholdelse af yderligere 900 meter kantlys og skilte i størrelsesordenen 300.000 kroner.

Ifølge Integras egne beregninger vil anlægsudgifterne samtidig ligge på omkring 19 millioner kroner, som selskabet tilbyder at medfinansiere gennem et offentligt-privat partnerskab.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Constable Pynt ligger ca. 35 km fra Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) og beflyves med helikopter idag. Forestiller Integra sig, at dette skal udvides til 180 km ? Det bliver en hel del dyrere, er det taget med i deres overvejelser?

 • 0
 • 0

Og husk nu lægge alt muligt i vejen for undgå en sådan Drone lufthavn. Selvom der er oceaner af plads deroppe.

Rykke noget op med rode, flytter man også sten, grus, cement og asfalt op og vil flytte samme?

 • 0
 • 0

Det forlyder på vandrørene at man vil anlægge en flyveplads i køreafstand til Ittoqqortoormiit. Hvis det kommer til at ske giver det god mening af annullere Constable Pynt.

 • 0
 • 0

Med en flyveplads i Ittoqqortoormiit, skal Constable Pynt selvfølgelig lukkes. Droner eller ej. Men det er vidst ikke noget, der er vedtaget endnu.

 • 0
 • 0

Hvad med skære igennem og bygge en bane ved Ittoqqotormiit/Scoresbysund. Medmindre de meteorologiske forhold umuliggør dette.
Nå dette ved Norlandair om nogen alligevel, se " analyse " linket ovenfor i starten.

 • 0
 • 0