Dansk selskab gør det umulige: Hærder rustfrit stål

Man kan ikke både få rustfri egenskaber og hårdt stål. Sådan har det været, indtil forskere ved DTU’s Institut for Mekanisk Teknologi udviklede en metode, så man kan overfladehærde stålet, uden at de rustfri egenskaber ødelægges.

Faktisk er metoden i stand til at tidoble overfladehårdheden, samtidig med at korrosionsegenskaberne forøges.

I 2010 blev udviklingsselskabet Expanite oprettet for at føre forskningen videre på et kommercielt grundlag. Det er nu blevet til produktionsselskabet Expanite med 600 kvadratmeter nye lokaler i Hillerød.

Thomas Sandholdt blev i efteråret 2012 ansat som direktør:

I Expanites nye lokaler i Hillerød kan de varmebehandle og overfladehærde stål i forskellige ovne. Fra små eksperimentelle ovne til store enheder med en kapacitet på op til 600 kilo og et rumfang på 60x60x90 cm. Illustration: expanite

»Siden vi sendte pressemeddelelsen ud, har vi hængt i røret med nye interesserede kunder. Det går lige fra en producent af brændstofpumper, som har brug for superhårde rustfri indsprøjtningsdyser, en fødevareproducent, som arbejder med rustfri knive, til en producent af foderpiller, som havde problemer med slid af rustfrit stål,« siger han.

Læs også: DTU-firma først med at overfladehærde rustfrit stål

De tre virksomheder har ifølge Thomas Sandholdt brug for tre forskellige løsninger, som den nye produktionsmetode kan levere. Expanite har nemlig et par trick oppe i ærmet.

Rustfrit stål er i sig selv et relativt blødt metal, som nemt bliver slidt og ridset. Men ved hjælp af den nye metode kan Expanite optimere i forhold til fire parametre: slid, korrosion, udmattelse og ridsefasthed:

»Brændstofpumpeproducenten er ret ligeglad med ridsefasthed og slid - for ham er lav korrosion vigtigst. Knivproducenten ønsker knive, som ikke bliver slidt, mens foderpilleproducenten oven i det også meget gerne vil undgå ridser i det rustfrie stål, da det ellers er svært at renholde,« forklarer Thomas Sandholdt.

Expanite kan ifølge direktøren balancere de fire parametre, så det passer til kundernes ønsker.

Hvordan gør Expanite det så? Thomas Sandholdt er ikke meget for at gå i detaljer, men på ing.dk har vi tidligere skrevet om udviklingen. Grundlæggende handler det om at fjerne det oxidlag, der normalt sikrer de rustfrie egenskaber, og samtidig tilføre nitrogen og kulstof, som trænger ind i overfladen og dermed hærder stålet.

Det hele foregår i en nøje kontrolleret opvarmning og nedkøling af stålet i en ovn:

»Hver for sig er der tale om ret trivielle processer, men samlet er det en yderst kompliceret affære, som altså er noget af det unikke, vi kan,« siger Thomas Sandholdt.

Faktisk er man i stand til at forbedre rustfrit ståls egenskaber ved hjælp af processen:

»Det betyder, at producenterne kan tillade sig at købe stål af en lidt ringere kvalitet, hvis det alligevel skal hærdes,« forklarer direktøren.

Processen fungerer på austenitisk, ferritisk, martensitisk og duplex-stål.

Den grundlæggende idé i den nye metode er udviklet af Marcel Somers, Thomas Christiansen og Thomas Strabo Hummelshøj, der sammen har stiftet Expanite og også har aktiemajoriteten i virksomheden. Resten af aktiekapitalen har virksomheden hentet som venturekapital fra Seed Capital og fra en række private investorer.

Foreløbig har Expanite tre ansatte: Thomas Sandholdt, som tager sig af det forretningsmæssige og den daglige drift, Thomas Strabo Hummelshøj, der står for teknologiudvikling, og så endnu en ansat til at støtte op om udvikling og produktion:

»Oprindelig var det planen, at vi skulle levere ovne og knowhow til virksomheder, der så selv udførte hærdningen og betalte en licens pr. kilo stål, de behandlede. Men vi har nu valgt at følge en tostrenget strategi, hvor vi også selv udfører processen for kunder.«

Men der, hvor Thomas Sandholdt virkelig tror, at der kommer volumen i salget, er, når det gælder ovne til producenter. Første enhed blev leveret allerede i marts 2012 til en producent af olie- og gasfittings i Ohio, USA:

»Han har netop bestilt endnu en ovn, så han må jo være tilfreds,« siger Thomas Sandholdt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Godt gået og tillykke. Det er nu godt at læse at noget der lyder så simpelt som hærdning af stål, i virkeligheden er svært, og når det så lykkes, er det til glæde for mange der har ønsket dette.

 • 4
 • 0

Det lyder jo så simpelt at fjerne passivfilmen og så indsatshærde den blottede ståloverflade, men det er næppe så simpelt. Det er sikkert svært at holde passivfilmen væk. Derfor en specialovn. Hvad gør man? Basisk miljø, plasma eller...? og så repassivering efter indsatshærdningen. Det har de forhåbentlig patenteret passende.

 • 0
 • 0

Da jeg i mine unge dage,bestred et jern &metal kursus og skulle lave en flagstang med messingfod ,stangholder i aluminium og stang i rustfrit stål ,flagknop i messing skulle jeg lave gevind i toppen af stangen med en gevindklub ,stangen blev slebet lidt toppen så gevinfklubben kunne få fat,men efter flere førsøg midlykkedes det,min faglærer sagde det var pga.deformationshærdning,så knoppen blev limet på istedet.

 • 0
 • 0

Det var nu også min umiddelbare tanke, selvom jeg på ingen måde er expert i metallurgi. Selv de billige knive fra Morakniv i Sverige er lavet af hærdet rustfrit stål fra Sandvik, hærdning Hrc 55. Knive fra F. Dick er som regel 56-57 Hrc, tysk stål. Andre knivfabrikanter i high-end området bruger sintret pulverstål fra Hitachi metals. Også dette er rustfrit og meget hårdt.

 • 1
 • 0

Der er tale om overfladehærdning, ikke traditionel gennemhærdning, med de fordele og ulemper det nu giver. Hårdhederne man kan opnå er også væsentligt højere end traditionel overfladehærdning, så vidt jeg husker helt op til 1500 HV.

Var til et seminar i 2010 hvor konceptet blev præsenteret, så der kan være detaljer jeg husker forkert :-)

 • 0
 • 0

Hvis man har kunnet indsatshærde (det lyder som om det er det en "kolsterisering" er) austenitisk rustfrit stål længe, hvad er så det nye ved DTU folkenes metode? Det lyder som det samme med en overfladehårdhed på 1200 HV. Er det bare Ingenøren der ligesom jeg selv ikke er fulgt med i udviklingen?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten