Dansk satellitindustri stryger til himmels
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk satellitindustri stryger til himmels

Sådan ser der ud i produktionen hos Gomspace. Illustration: Gomspace

Ordrebogen er allerede godt pakket de næste op til fire år ud i fremtiden hos rumfartsvirksomheden Gomspace i Aalborg, for ordrerne lyder på godt 735 millioner svenske kroner.

Siden børsnoteringen i juni 2016 på Nasdaq First North i Stockholm gennem det svenske moderselskab GS Group AB er udviklingen kun gået en vej; opad – i raketfart. Og nu er tiden kommet til, at Gomspace går fra en prototypebaseret produktion til en egentlig industriel serieproduktion af nanosatellitter.

Det er ifølge virksomheden selv første gang i klodens historie, at en sådan produktion sættes i gang, ligesom målsætningen om at producere en satellit hver dag også er unik.

Nye produktionsjob

Det skaber samtidig 50 nye, nordjyske produktionsjob, for i stedet for at outsource produktionen til lavtlønslande, som mange virksomheder gør, fastholder Gomspace produktionen i Aalborg for at sikre kvaliteten.

Så de næste måneder er virksomheden på udkig efter produktions- og montageteknikere til at producere de såkaldte U6-nanosatellitter, der er i den tunge ende af skalaen med en størrelse på 20x30x10 cm og en vægt på cirka otte kilo.

Satellitterne kan operere alene eller i sværme og fx sikre satellitdækning over hele jordkloden, ligesom de kan tracke fly og skibe – og til en brøkdel af prisen af store satellitter.