Dansk satellitindustri stryger til himmels

Sådan ser der ud i produktionen hos Gomspace. Illustration: Gomspace

Ordrebogen er allerede godt pakket de næste op til fire år ud i fremtiden hos rumfartsvirksomheden Gomspace i Aalborg, for ordrerne lyder på godt 735 millioner svenske kroner.

Siden børsnoteringen i juni 2016 på Nasdaq First North i Stockholm gennem det svenske moderselskab GS Group AB er udviklingen kun gået en vej; opad – i raketfart. Og nu er tiden kommet til, at Gomspace går fra en prototypebaseret produktion til en egentlig industriel serieproduktion af nanosatellitter.

Det er ifølge virksomheden selv første gang i klodens historie, at en sådan produktion sættes i gang, ligesom målsætningen om at producere en satellit hver dag også er unik.

Nye produktionsjob

Det skaber samtidig 50 nye, nordjyske produktionsjob, for i stedet for at outsource produktionen til lavtlønslande, som mange virksomheder gør, fastholder Gomspace produktionen i Aalborg for at sikre kvaliteten.

Så de næste måneder er virksomheden på udkig efter produktions- og montageteknikere til at producere de såkaldte U6-nanosatellitter, der er i den tunge ende af skalaen med en størrelse på 20x30x10 cm og en vægt på cirka otte kilo.

Satellitterne kan operere alene eller i sværme og fx sikre satellitdækning over hele jordkloden, ligesom de kan tracke fly og skibe – og til en brøkdel af prisen af store satellitter.