Dansk rumskib i droptest fra kæmpekran på Lindø
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk rumskib i droptest fra kæmpekran på Lindø

En af de store udfordringer for raketdrengene Peter Madsen og Kristian von Bengtson lader til at være løst.

De to har fået lov til kortvarigt at låne den meget store portalkran på Lindø Industripark. Det skriver de på henholdsvis Wired og Ing.dk.

Kranen giver mulighed for at teste landing af den nye kapsel i vand med realistiske vinkler og hastigheder. De to oplyser samtidig, at kranen er så stor, at de enorme faldskærme, der netop nu fremstilles til kapslen, også kan afprøves fra kranen.

Tycho Deep Space-kapslen under konstruktion. (Foto: Copenhagen Suborbitals)

Testen vil inkludere både en droptest fra 80-100 meter og en svingtest, som Kristian von Bengtson har beskrevet nærmere på sin Wired-blog.

Kortfattet kan man sige, at kapslen svinges ud over vand som et barn i en gynge for efterfølgende at lande i vandet. En metode, der også blev brugt under Apollo-projektet, og som er afgørende for hele projektet.

Dokumentation

Læs Kristians forklaring på Wired
Mere fra raketdrengene om testen

Jeg kan bidrage med et par detaljer.

Det er to forsøg.

Det ene vil handler om at eksperimentere med at få en af de store skærme at se helt udfoldet og helt bærende. Det kræve et kast fra den størst mulige højde.

Det andet er en simuleret landing i faldskærm. Systemet dimensioneres til at lande ved ca 10 m/s, og en vis vandret hastighed - f.eks. 5 m/s. Det vil kræve et kast fra lille højde, lidt over fem meter - og med et sving som giver os noget vandret hastighed.

Testen instrumenteres så vi kan se hvad astornaut dukken udsættes for, og den rummer også en mulighed for at teste von B opretningssystem. Det gør at ender kapselen med bunden i vejret ( det vi kalder stable 2 ) så vendes den automatisk ved opblæsning af nogle flydelegemer.

Peter Madsen

  • 0
  • 0