Dansk rumraket klar til opsendelse

Danmark har et rumprogram. Det drives af frivillige amatører fra Copenhagen Suborbitals i København, men ambitionerne er himmelhøje. I øjeblikket står raket og rumskib, kaldet hhv. Heat og Tycho Brahe, på en flydende affyringsrampe ved navn Sputnik i vandet ud for Refshaleøen i København.

Det cylinderformerede rumskib er monteret oven på raketten, og tilsammen tårner det sig ni meter op i vejret, som flere hundrede Ingeniøren-læsere fik det at se sidste weekend, da Peter Madsen og Kristian von Bengtson og resten af foreningen ved et læserarrangement viste det frem for sidste gang inden opsendelsen i september.

Det er den første opsendelse, foreningen foretager, så ingen ved, om raketten overhovedet letter fra affyringsrampen, eller hvor højt den flyver. Til gengæld er det sikkert, at foreningen havde haft vanskeligt ved at nå så langt, hvis det ikke havde været for Ingeniørens læsere.

Læs også: Fakta om den danske rumraket

»Første gang vi tændte raketmotoren, var det bare Peter og mig og et bilbatteri bag en betonblok. Så begyndte der at komme flere og flere, og hver gang vi har en test nu, er der fem mere på gruppebilledet. I hvert fald halvdelen kommer på grund af det, vi har skrevet til Ingeniøren,« siger Kristian von Bengtson.

Sammen med makkeren Peter Madsen skriver han bloggen 'Rumfart på den anden måde' på ing.dk, hvor de detaljeret beskriver problemer og tekniske udfordringer i projektet. Og her giver det pote at have teknisk kyndige læsere, der kan komme med konstruktive forslag.

Barberer ned

»Nogle af de folk, vi har fået gennem Ingeniøren, nyder at komme herud og blive beskidte. De sidder normalt hele dagen ved skrivebordet, og for dem er det virkelig et fristed at kommer herud og lave noget ekstraordinært, og samtidig bare 'krane' nogle ting og slå med en hammer.«

»Vi forsøger hele tiden at barbere ned. Hver gang vi har en løsning, så spørger vi, hvordan vi kan skære den ned. Alle andre vil gerne lægge ting til. Jeg tror, det er en uvant tanke for mange læsere at gøre det på den måde,« siger Kristian von Bengtson.

Ved opsendelsen til september vil det være en dummy-astronaut, der sidder i rumskibet, men målet er, at Peter Madsen engang i fremtiden skal sendes ud i rummet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

" Perfection is achieved, not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to remove. -- Antoine de Saint-Exupery "

Passer vist perfekt til Copenhagen Suborbitals

 • 0
 • 0

Gad godt vide om, at John F. Kennedy skulle have læst noget fra denne person.

 • 0
 • 0

Antoine de Saint-Exupery er virkeligt en forfatter som er værd at læse

"Blæsten sandet og stjernerne" har jeg haft meget glæde af. Som tidligere pilot kan man følge med i hans tanker og følelser, men andre kan sikkert også få glæde af hans bøger.

Hentede lige et citat; "Når vi er knyttet til vores brødre i et fælles mål, der er beliggende uden for os selv, først da kan vi ånde frit, og erfaringen viser os, at det at elske ikke består i at se på hinanden, men sammen at se i den samme retning." (Blæsten, sandet og stjernerne).

Stærkt!

http://www.saint-exupery.dk/?Forside

 • 0
 • 0

Jeg er vildt imponeret over jeres entusiasme.En gammel ingeniør vil anbefale , at I skærper kemien og bevæger jer mod LO2/LCH4.Hvis I er VIRKELIG modige og forsigtige kan I drømme om LF2/LH2. Der findes ikke på kloden en mere hidsig cocktail.Kun til 2. trin pga. TOX !

Venlig hilsen,held og lykke.

Steen R. G. Baaring

 • 0
 • 0

Ærgerligt at 'Buster' er taget.. Hvad kan Busters danske fætter hedde ?

'Booster' ?

Jeg håber dog at Booster ikke skal lappes sammen efter opsendelsen (som Buster så ofte har haft brug for).

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten