Dansk robotvirksomhed får stor kinesisk investor

Danske robotter har endnu engang vakt interesse for udenlandske investorer.

Men hvor det hidtil har været Odense-området, som har tiltrukket sig opmærksomhed, så er det denne gang Aalborg-virksomheden Blue Workforce, som har fået et kapitalindskud på et tocifret millionbeløb fra en unavngiven kinesisk investor.

Blue Workforce udvikler og producerer deltarobotten Ragnar, som er en såkaldt samarbejdende robot - eller cobot.

Den er opbygget så den kan indgå sikkert i et produktionsmiljø i tæt samarbejde med mennesker. Der er altså ikke brug for speciel afskærmning rundt om robotten.

Læs også: Analyse: Det kræver højtuddannet arbejdskraft at få produktion hjem fra udlandet

Andre typer af samarbejdende robotter er Universal Robots' UR-robotter og transportrobotten MiR fra Mobile Industrial Robots.

Sådan kan robotterne fra Blue Workforce indgå i en pakkeproces. Robotten kaldes for en deltarobot, og princippet har været kendt i mange år. Men Blue Workforce er i stand til at sælge den for en fjerdedel af, hvad den type robotter normalt koster. Illustration: Blue Workforce

Ragnar er udviklet til at kunne håndtere og pakke mange forskellige produkter, for eksempel dej, kager, kosmetik, legetøj, affald og sushi. Den vejer lidt og kan derfor nemt flyttes rundt.

Læs også: Robotter har brug for etik – men hvilken?

Prisen ligger på cirka en fjerdedel af, hvad en normal deltarobot koster, hvilket vil sige cirka 40.000 euro pr. styk. Derfor oplever Blue Workforce også, at virksomheder, der har brug for to robotter, køber tre for at have en i reserve.

Forretningen skal udvides i Asien

Målet med investeringen er at strømline virksomheden, styrke salgsarbejdet og firedoble produktionskapaciteten.

Hos Hai Chang, bestyrelsesformand i Blue Workforces nye partnervirksomhed i Hongkong, er der nemlig stærk tro på, at det lige netop er sådan en robot, som det asiatiske marked efterspørger:

»Ragnar-platformen fra Blue Workforce A/S er perfekt afstemt til at imødegå det stigende behov for pakkeløsninger i Kina og overalt i Asien og Stillehavsområdet,« siger han.

Læs også: Ny robot klarer krævende poleringsopgaver

Fra DI lyder der også rosende ord om udviklingen.

Fagleder for DI’s digitaliseringsindsats Christian Hannibal siger blandt andet:

»Det globale marked for robotter forventes at blive femdoblet i løbet af ti år, så det er fremragende, at en dansk robotvirksomhed endnu engang kan tiltrække globale investeringer.«

Læs også: Vandskærer

Blue Workforce er stiftet af Preben Hjørnet, der har beskæftiget sig med robotter i 25 år, blandt andet med opstart af flere virksomheder og undervisning på Aalborg Universitet.

Foruden Preben Hjørnet selv har Vækstfonden og Nordjysk Lånefond ydet lån til opstarten af Blue Workforce, som i dag har otte fastansatte, men med forventningen om at skulle ansætte flere.

Emner : Robotter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Til lykke med det fine arbejde som kun kan glæde alle i lille Danmark. Der er mange myter om innovation som samfundsbærende faktor, men der er sørgeligt få facts! Når et sådant innovativt projekt lykkes, hvad betyder det så for Danmark? Da dette projekt er tæt forbundet med Aalborg Universitet og da de offentlige institutioner Vækstfonden og Nordjysk Lånefond også er involverede, kunne Aalborg Universitet så ikke bruge dette projekt som "case study" hvad angår alle samfundsrelevante økonomiske parametre. Det er jo glædeligt at Danmark og de øvrige skandinaviske lande har udvist rettidig omhu og fået stabiliseret økonomien, men for at det skal kunne være varigt, må der nye vækstmuligheder til. For at det offentlige skal investere yderligere i innovation må der flere facts på bordet, og det kan dette "case study" bidrage med.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten