Dansk raketbygger: Næste Starship-flyvning fra SpaceX bliver helt særlig


SN15. Det er navnet på den næste udgave af SpaceX´rumskib, Starship. Og selvom det umiddelbart kunne lyde som endnu en i rækken - så er nummer 15 helt særlig.
For nylig meldte SpaceX-chef Elon Musk ud på twitter, at SN15 “indeholder hundredvis af design-forbedringer på alt fra strukturen til avionics/software og motoren.” Det skulle, ifølge Elon Musk, gerne løse de gentagne problemer med, at Starship eksploderer før, under og efter landingen.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Ved konstant eller uændret densitet?Snorre: Fint at referere til grundbog i Fluid Mekanik, men i min grundbog siger kontinuitetsligningen, at voksende tværsnit giver nedsat hastighed.
Hvad sker der med densiteten, når trykket falder?
Nu er det en kompressibel gas med andre egenskaber end en væske. Den vil, udenfor atmosfæren, udvide sig til trykket 0 og dermed generelt en større hastighed men i mange retniger. Det går lettere uden dysen, hvor hastigheden ville øges på en anden måde. I dysen er der en trykgradient, som øger hastigheden mere målrettet, og sålænge trykket i dysen er større end 0 vil det bidrage til kraften fra motoren, indtil friktionen mod væggen bliver for stor.men i min grundbog siger kontinuitetsligningen, at voksende tværsnit giver nedsat hastighed.
Du kan lave en fløjte med en infernalsk larm med et rør med et par variationer i diameteren. Under de rette betingelser opnår du overlydshastighed i udvidelserne.
Snorre: Fint at referere til grundbog i Fluid Mekanik, men i min grundbog siger kontinuitetsligningen, at voksende tværsnit giver nedsat hastighed. Så det er kun hvis der stadig sker forbrænding i dysen/klokken, at hastigheden kan vokse gennem et voksende tværsnit. Ikke sandt! PS. Jeg tror, det var på 3. semester på DIAK.
Sideløbende er SpaceX ved at opføre et 150 meter højt tårn, der skal gribe Super Heavy raketten under landing
...lige spekulativt nok ;-) Tårnet er til at støtte klargøringen af superheavy booster med stakning med Starship inden affyring. Tanken om at gribe boosteren igen ligger til noget ud i fremtiden.
Det er ikke helt indlysende, men der er stadig et stort tryk i gassen hvor den går igennem kværken. Dette tryk omdannes til hastighed når gassen udvider sig, særligt mod det tomme rum. Den trykker altså stadig mod dysen og giver derved ekstra reaktionskraft. Man kan se at dysens design er forskelligt for motorer der skal arbejde mod et eksternt tryk og motorer der skal arbejde mod intet tryk. En for lang dyse vil give en forringelse, ligesom en for kort.Inde i forbrændingskammeret kommer trykket op på ca. 330 bar Ved den mindste diameter - kværken - opnås Mach 1, hvorefter hastigheden vokser til ca. 3280 m/s altså ca. Mach 10 ved jordoverfladen. I vacuum stiger udstødningshastigheden ved dysens munding yderligere til ca. 3750 m/s
I øvrigt må al forbrænding regnes for afsluttet inden passage af kværken... Glemte jeg lige at få med :-)
@Holger Skjerning: Du vil med fordel kunne læse afsnittene om adiabatisk og kompressibel strømning i Grundbog for Fluid Dynamik. Det er 4. semesters stof for alm. ingeniørstuderende.....
Inde i forbrændingskammeret kommer trykket op på ca. 330 bar Ved den mindste diameter - kværken - opnås Mach 1, hvorefter hastigheden vokser til ca. 3280 m/s altså ca. Mach 10 ved jordoverfladen. I vacuum stiger udstødningshastigheden ved dysens munding yderligere til ca. 3750 m/s
Allan: Ok, hvis der stadig sker forbrænding i selve den ydre dyse/klokke, så kan hastigheden naturligvis øges ved dysens munding. Så tak for forklaringen! Rasmus. Enig i det første, men du skriver: "forbrændingen foregår oppe i et volumen hvis eneste udgang er indsnævringen, der tvinger gassen op på mach 1 (enig!) og højere mod klokkens udgang (uenig!). - Det var det, jeg i første udmelding undrede mig over!
@Holger Det accelererer faktisk udstødningshastigheden i det her tilfælde på grund af en indsnævring forinden udgangsdyssen, hvor udstødningsgassen opnår supersonisk hastighed. I udsnævring accelereres den så yderligere og det bringer effektiviteten op, eftersom skubbekraften jo er direkte proportionel med udstødningshastigheden. Konceptet hedder en delaval dyse, og den bruges i alle moderne raketter af hvad jeg ved.
@Allan Den foregår oppe i et volumen hvis eneste udgang er indsnævringen der tvinger gassen op på mach 1 og højere mod klokkens udgang.
Din kommentar ser ud til at bygge på en antagelse om konstant densitet.Det må da nedsætte udstødningshastigheden sammenlignet med en dyse med konstant tværsnit!
Hvor foregår forbrændingen?
Det øverste billede viser de tre "dyser" i nærbillede. Som tidligere underviser i fluid mekanik på DTU undrer det mig, at dysernes tværsnit øges i udstødningsretningen. Det må da nedsætte udstødningshastigheden sammenlignet med en dyse med konstant tværsnit! Eks. når du sprøjter med en haveslange, bliver hastigheden af vandet størst, når tværsnittet nedsættes passende. Der må være en forklaring???