Dansk radarproducent vil levere missilforsvar til Danmark

14. august 2015 kl. 12:583
Dansk radarproducent vil levere missilforsvar til Danmark
Weibels Doppler-radar, som i dag benyttes af Nasa, skal videreudvikles til brug i missilforsvar i samarbejde med Lockheed Martin. Illustration: Weibler Scientific.
Danske Weibel offentliggør i dag en samarbejdsaftale med Lockheed Martin om at udvikle en radar til missilforsvar. Dermed melder Weibel sig ind i konkurrencen om at levere radarer til det danske bidrag til Natos missilforsvar.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den danske radarproducent Weibel Scientific skal fremover udvikle radarer i samarbejde med den amerikanske forsvarsgigant Lockheed Martin. De to firmaer underskriver i dag en aftale om et industrisamarbejde, som har til formål at integrere Weibels radarteknologi, som i dag benyttes af Nasa, i Lockheed Martins missilforsvarssystemer.

Dermed træder Weibel også ind i konkurrencen om at levere radar til missilforsvar i Danmark. Et flertal i Folketingets udenrigspolitiske nævn besluttede sidste år, at Danmark skal bidrage til Natos missilforsvar med nye radarer på Søværnets fregatter.

Danmark har i forvejen såkaldte Smart-L-radarer fra den franske forsvarskoncern Thales, der kan følge fjendtlige missiler. Med Danmarks indtræden i missilforsvaret skal de udskiftes med en opdateret radar med øget rækkevidde. Det er således Thales' opdaterede Smart-L, Weibel nu vil gå i direkte konkurrence med.

Længere rækkevidde

Dermed får Danmark mulighed for at vælge en dansk løsning til det danske bidrag til missilforsvaret. Og Peder R. Pedersen, adm. direktør i Weibel, mener selv, at Weibels chancer i konkurrencen er gode. Natos missilforsvar baserer sig på missilsystemet Aegis, som produceres af netop Lockheed Martin. Det består af en blanding af landbaserede og skibsbaserede missilsystemer, der skal opdage og nedskyde fjendtlige missiler i rummet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De missiler, som indgår i Lockheed Martins Aegis-systemer, kan skyde længere end radarrækkevidden i systemerne. Man vil med vores radarteknologi få længere rækkevidde og dermed fuldt udbytte af missilernes kapacitet. Samtidig kan vi også tilbyde større præcision,« siger Peder R. Pedersen.

Doppler er en radarteknologi, som med stor nøjagtighed måler på fasen af et reflekteret radarsignal. Når radarstrålen rammer et missil, beregner systemet ud fra radarekkoets faseforskydning hastighed, retning, position og højde.

Weibels Doppler-radar er ligesom Thales' Smart-L radar en flerstråle-radar, en såkaldt AESA-radar (active electronically scanned array), også kendt som APAR-radar (active phased array radar). AESA-radarer kan ved hjælp af en masse transmit/receive-sensorer følge flere mål på samme tid.

Fordobler omsætning

Doppler-radaren er lige som Smart-L baseret på pulsradarteknologi. Doppler-radaren benytter derudover såkaldt CW-teknologi (continuous wave), som sender signaler konstant og med lav energi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Kombinationen af Doppler- og pulsradarteknologi kan bruges til at skelne mellem objekter ude i verdensrummet. Teknologien kan bruges til at identificere, om der er et eller flere objekter på vej, langt bedre end andre radarer,« siger Peder R. Pedersen.

Med partnerskabet forventer Weibel at fordoble sin omsætning i løbet af de næste fem år og skabe forretninger for over to milliarder kroner.

»Aftalen giver os mulighed for at sælge radarer til missilforsvaret i Danmark, det øvrige Europa og USA. Radarer af den type har typisk et prisskilt på mellem 20 og 100 millioner dollar, og det er væsentligt dyrere end de radarer, vi sælger i dag. Og Lockheed Martin åbner op for et nyt marked i militærsektoren, hvor det ikke er nemt at få en fod indenfor,« siger Peder R. Pedersen.

Industrisamarbejdet mellem Lockheed Martin og Weibel er forhåndsgodkendt af Erhvervsstyrelsen. Arbejdet skal både foregå i Weibels test- og produktionsfaciliteter i Danmark og ved Lockheed Martins ballistiske missilforsvarsudviklingscenter i New Jersey.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
18. april 2016 kl. 10:46

For øvrigt startede Erik Larsen uden en krone på lommen, så alt hvad hen ejer har han selv bygget op, så det lyder mere som om at rønnebærrene er meget sure?

Lige gyldigt hvor mange penge Erik Larsen har, så kan det ikke nogensinde veje op for at forsøge at skræmme en flok 1. klasses børn med en helikopter. Manden må jo ikke rigtigt være helt frisk.

Det er jo aldrig i orden ligegyldigt om du intet ejer eller er milliardær. Det er faktisk decideret svinsk.

2
19. august 2015 kl. 18:42

Er det nu også den slags folk...

En ting er at Erik Larsen har svært ved at styre en helikopter og en flyvemaskine; men han har jo på et eller andet tidspunkt fået en licens til at betjene disse maskiner.

Jeg er af den mening, at en persons evner til at gøre en ting forkert ikke må påvirke en til ikke at anerkende personens evner til at have succes på andre område.

For øvrigt startede Erik Larsen uden en krone på lommen, så alt hvad hen ejer har han selv bygget op, så det lyder mere som om at rønnebærrene er meget sure?

Jeg synes at du hellere skulle glæde dig over at han har formået at samle en række a dygtige medarbejdere, fået dem til at arbejde sammen og nu har indgået en aftale med en anden af verdens førende teknologivirksomheder. Et samarbejde som sikrer ingeniører årelangt arbejde og masser af kroner til Danmark, da den danske teknologi med garanti skal anvendes andre steder i verden.

1
17. august 2015 kl. 08:56

Deres ejer og bestyrelsesformand, Erik Tinglev Larsen, har åbenbart svært ved at styre sin helikopter.

Hvis man kan finde på at skræmme børn med sin helikopter, så synes jeg måske det er lidt stramt med lysten til at se den mand have succes.

I august i år kom Erik Tinglev Larsen igen i offentlighedens søgelys, da en af hans Robinson R44-helikoptere fløj lavt hen over en gruppe børn fra 1. klasse. De var fra Langebjergskolen i Humlebæk og på udflugt til en spejderhytte nord for Stumpedyssevej.(...)
Først troede forældrene, at helikopteren ville lande direkte på plænen, men i stedet fløj den »over nogle børn og voksne i ca. to til tre meters højde og på meget aggressiv vis. Med rotorbladet svingede det over os for at få os væk«, som en vred forælder skriver i en klage til Statens Luftfartsvæsen (SLV).

http://www.information.dk/98778

Og det kunne lige så godt være gået galt...

Manglende flyveevner er angiveligt den eneste tilbageværende forklaring på den katastrofale landing, den danske rigmand Erik Tingleff foretog i USA tidligere på måneden.</p>
<p>En foreløbig havarirapport viser ingen tegn på fejl ved flyet, der med danskeren ved roret brasede ud over landingsbanen i Bader Field Lufthavnen ved Atlantic City og ramte vandet med stor fart. Det gør det nu meget svært for den danske rigmand at forklare sin katastrofale flyvetur.

http://www.bt.dk/nyheder/rigmand-bremsede-ikke-jetfly