Dansk professors chokopdagelse: Indianere nedstammer fra Europa

Så har professor Eske Willerslev fra Center for Geogenetik på Københavns Universitet endnu en gang formået at chokere andre forskere, som nu skal overveje at omskrive historien.

»Jeg skal lige fordøje, at ’Native Americans’ er en tredjedel europæere. Det får mig til at tabe næse og mund,« siger genetikeren Connie Mulligan fra University i Gainesville til Science, som rapporterer fra konferencen Paleoamerican Odyssey, der for nylig blev afholdt i Santa Fe i USA.

På konferencen fremlagde Eske Willerslev de første resultater af en undersøgelse af arvemassen fra en fireårig dreng, der for 24.000 år siden blev begravet i Sibirien ved et område, der kaldes Mal’ta, nær Bajkalsøen.

Det interessante var, at drengens genom ingen forbindelse havde til moderne østasiater, men en del af genomet deles med nutidensindfødte amerikanere. Disse må derfor have haft fælles forfædre med drengen.

En anden del af drengens genom deles kun med individer, der udelukkende findes i Europa og den vestligste del af Asien.

Drengen var altså forbundet med indfødte amerikanere, men ikke de østasiater, som mange mener er deres forfædre.

»Det var meget overraskende,« forklarede Eske Willerslev ifølge Science på konferencen.

Folkevandringen fra Sibirien til Amerika

Den generelle formodning er, at Amerika blev befolket for ca. 15.000 år siden ved en folkevandring hen over det landfaste område mellem det nuværende Sibirien og Alaska. Derfor skulle de indfødte amerikanernes arvemasse udelukkende stamme fra østasiater. Det er ifølge Eske Willerslevs nye undersøgelse ikke tilfældet.

Når der i arvemassen fra nulevende indfødte amerikanere findes europæiske spor, så har man formodet, at de stammer fra koloniseringen, der opstod, efter at Columbus opdagede Amerika. Eske Willerslev hævder nu, at det europæiske islæt har mange tusinde år på bagen.

En mulig forklaring kan være, at forfædrene til de indfødte amerikanere for mere end 24.000 år blev splittet i helt forskellige grupper. Det kan betyde, at drengen tilhører en gruppe, som fra Europa eller den vestlige del af Asien bevægede sig til Sibirien. På et tidspunkt efter drengens død er befolkningsgruppen blevet blandet med østasiaterne, og denne blandede befolkning er efterfølgende vandret til Amerika.

Præcis hvor eller hvornår denne blanding er sket, kan man ikke sige noget om endnu, men Eske Willerslevs forskningsgruppe er ved at undersøge andre skeletter længere mod vest i Sibirien, der måske kan kaste lys over det.

Science fortæller, at ikke alle deltagerne på konferencen var villige til at købe Eske Willerslevs forklaring uden videre. Emnet er derfor stadig til debat, indtil det videnskabelige tidsskrift Nature offentliggør den artikel med alle detaljer omkring den nye DNA-analyse, som Eske Willerslev har skrevet sammen med sin samarbejdspartner Kelly Graf fra Texas A&M University.

Over for Ingeniøren afviser Eske Willerslev i henhold til Natures regler at komme med flere kommentarer, inden artiklen bliver offentliggjort. Det forventes ske inden for den nærmeste tid.

Alexander Kim fra David Reichs forskningsgrupper fra Harvard Medical School offentliggjorde sidste år en artikel i Genetics, der bl.a. viste, at indfødte amerikanere har genetiske sammenfald med nordeuropæere. Han er meget begejstret for Eske Willerslevs undersøgelse og siger, at drengen kan være det missing link, som forklarer oprindelsen til indfødte amerikanere.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

1) vandstanden i verdenshavene formodes at have været 120 m lavere under den sidste istid 2) fokus har været på en 'landfast' forbindelse qua iskappen og tørlagt havbund pga vand bundet i førstnævnte over det nuværende Beringsstræde har der hersket lignende 'landfasthed' fra Nordeuropa via Island og Grønland? for så behøver folkevandringen jo ikke at have foregået via Sibirien!

 • 2
 • 6

Vanddybden mellem Skotland / Island / Grønland / Nordamerika er langt større. 500-600 meter, hvor der er mindst dybt.

 • 9
 • 0

Det er vel ikke længere nogen stor overraskelse. Det har længe været kendt at Nordamerikas Clovis redskaber og Europas Solutrean redskaber ligner hinanden til forveksling. Der har længe været arkæologer som argumenterer for at de to kulturer er identiske.

Mvh. Peter

 • 8
 • 1

STOP nu med de ekstrablads overskrifter Jens "Indianere nedstammer fra Europa."

Overskriften er retteligt "Indianere kan nedstamme fra Europa."

Eske jo spekulerer bare, ud fra sit genetiske resultat: "Det kan betyde, at drengen tilhører en gruppe, som fra Europa eller den vestlige del af Asien bevægede sig til Sibirien. På et tidspunkt efter drengens død er befolkningsgruppen blevet blandet med østasiaterne, og denne blandede befolkning er efterfølgende vandret til Amerika."

I øvrigt: Den éne dreng kan jo også bare være en rejsende, der er død lidt før sine rejsefæller uden at de nåede længere. Det simpleste burde dog være at tage et par prøver på en bunke 2-300 år gamle indianer "remains" og lave DNA analyser på dem. Hvis der er tydelige spor af Europæiske gener dér, så er den vel ikke længere?

 • 3
 • 2

Vestligste del af Asien passer fint med, at Mal’ta, hvor skeletfundet er gjort, ligger ca 3000 km vest for Uralbjergene, som regnes for Europas vestgrænse, og ca 6000 km fra det nordøstligste Sibirien, hvorfra vandringen til Amerika formentlig er sket.

3000 km fra Europa er vel ikke lige det samme som "fra Europa."?

Men interessant er det under alle omstændigheder.

Jeg glæder mig til artiklen udkommer, til den tid regner jeg med vi får mere at vide her, helst med link til artiklen.

 • 3
 • 0

Indianerne påstår selv at de først kom sejlende fra vest og mod øst og at det var en senere indvandring der ankom fra nord, igennem is muren. i "the book of Hopi"

 • 2
 • 0

Der er skriftlige kilder på at Irske munke har sejlet mellem Irland og det nuværende USA i 500-tallet. Man har i moderne tid bygget en replika båd af den i kilderne omtalte og gennemført sejladsen.

Der er fundet helleristninger i USA som er meget lig dem fra Norden.

Hvorfor skulle der ikke kunne have fundet sejlads sted tidligere?

Hvori består det "chokerende" når den nye opdagelse passer fint sammen med det man allerede ved? Det er vel nærmest det modsatte af chokerende.

http://en.wikipedia.org/wiki/Brendan

http://www.amazon.com/Brendan-Voyage-Moder...

http://www.petroglyphs.us/

 • 5
 • 2

Det er noget vrøvl at tale om folk fra Europa for 24.000 år siden. Man kan sige at Europa og Amerika blev indvandret af de samme folk. Ikke nogen stor overraskelse. Tidligere sammenligning mellem nulevende Nordamerikanske (Canada) indianere og europæere (Finland) har afsløret fælles sibirisk ophav.

 • 3
 • 0

Jeg forstår slet ikke hvordan man når frem til at fundet og undersøgelsen, hvis resultatet er korrekt, kan vise noget som helst om den påståede nedstamning fra Europa. Hvordan udelukkes det at det pågældende genom har spredt sig østfra til Europa? Hvorfor det skulle vise noget om sørejser mellem Europa og Amerika er mig en endnu større gåde (men min næse og mund sidder dog endnu!), Eftersom det drejer sig om et fund et sted i Sibirien, kan det da umuligt være nogen indikation på sådanne rejser. I øvrigt kan man på fireogtyvetusinde år gå til Europa i et ret adstadigt tempo på nogle hu

 • 0
 • 2

Tidligere sammenligning mellem nulevende Nordamerikanske (Canada) indianere og europæere (Finland) har afsløret fælles sibirisk ophav.

Du har vel ikke et link eller to, Stig? - Blev lidt nysgerrig. :-)

 • 0
 • 0

Kunne det tænkes at menneske-trafikken ikke kun løb fra vest mod øst, men der var trafik frem og tilbage indtil vandet i Bering-strædet steg og stoppede udveksling af gener fra Europa over til Amerika gennem Rusland!? Drengen er trods alt fundet meget tættere på Amerika end på Europa, som det tydeligt vises i artiklen...

 • 0
 • 0

Der er ikke længere til Alaska fra Nordkap end der er fra Kina. Det er da absolut tænkeligt at de grupper som er vandret over Bering strædet har være folkeslag specialiseret i livet mod nord, og som derfor har kunnet flytte sig hurtigere end sydlige østasiatere.

Vores geografiske opfattelse forvrænges af et fladt kort. Måske den nordlige region skal ses meget mere samlet end vi gør i dag.

 • 6
 • 0

Man kan vel gå ud fra at det DNA man tester nu om dage ikke er blevet forurenet af de folk som fisker det ud? I de glade dage i DNA-testens barndom hørte man flere gange om at forskere fandt ud af, at de rent faktisk var i familie med de fund de undersøgte.... Senere blev man mere obs på at holde prøverne fri for forurening med moderne DNA. Men inden hele verden forgår i chok og rædsel over de helt uhørte familieforhold, var det vel en ide at prøve at verificere resultaterne så godt som muligt. Men nu jeg tænker over det, så er det vel meget muligt at en fra min familie rent faktisk var en Cherokee-prinsesse ;o)

 • 0
 • 2

Ja, jeg synes også, at det lyder ganske plausibelt, ..

Jeg er specielt glad for teorien, fordi den hjælper mig med at forstå min egen maternale linje. Som de fleste måske ved, får vi vores mitokondrier fra vores mor. Min mitokondrie-DNA-type er den forholdvis sjældne X2c1, som hovedsagligt findes blandt indfødte indianere i Nordamerika, .. og så en lille smule i Europa og en lille-bitte snert i Sibirien. Og det har undret mig en del. Men hvis min mega-mange-tip'er-oldermor (i lige linje af mødre) var kusine (på moderens side) til nogle af de kvinder, der valgte at gå øst over, så giver det rimelig god mening.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten