Dansk professors chokopdagelse: Indianere nedstammer fra Europa
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk professors chokopdagelse: Indianere nedstammer fra Europa

Så har professor Eske Willerslev fra Center for Geogenetik på Københavns Universitet endnu en gang formået at chokere andre forskere, som nu skal overveje at omskrive historien.

»Jeg skal lige fordøje, at ’Native Americans’ er en tredjedel europæere. Det får mig til at tabe næse og mund,« siger genetikeren Connie Mulligan fra University i Gainesville til Science, som rapporterer fra konferencen Paleoamerican Odyssey, der for nylig blev afholdt i Santa Fe i USA.

På konferencen fremlagde Eske Willerslev de første resultater af en undersøgelse af arvemassen fra en fireårig dreng, der for 24.000 år siden blev begravet i Sibirien ved et område, der kaldes Mal’ta, nær Bajkalsøen.

Det interessante var, at drengens genom ingen forbindelse havde til moderne østasiater, men en del af genomet deles med nutidensindfødte amerikanere. Disse må derfor have haft fælles forfædre med drengen.

En anden del af drengens genom deles kun med individer, der udelukkende findes i Europa og den vestligste del af Asien.

Drengen var altså forbundet med indfødte amerikanere, men ikke de østasiater, som mange mener er deres forfædre.

»Det var meget overraskende,« forklarede Eske Willerslev ifølge Science på konferencen.

Folkevandringen fra Sibirien til Amerika

Den generelle formodning er, at Amerika blev befolket for ca. 15.000 år siden ved en folkevandring hen over det landfaste område mellem det nuværende Sibirien og Alaska. Derfor skulle de indfødte amerikanernes arvemasse udelukkende stamme fra østasiater. Det er ifølge Eske Willerslevs nye undersøgelse ikke tilfældet.

Når der i arvemassen fra nulevende indfødte amerikanere findes europæiske spor, så har man formodet, at de stammer fra koloniseringen, der opstod, efter at Columbus opdagede Amerika. Eske Willerslev hævder nu, at det europæiske islæt har mange tusinde år på bagen.

En mulig forklaring kan være, at forfædrene til de indfødte amerikanere for mere end 24.000 år blev splittet i helt forskellige grupper. Det kan betyde, at drengen tilhører en gruppe, som fra Europa eller den vestlige del af Asien bevægede sig til Sibirien. På et tidspunkt efter drengens død er befolkningsgruppen blevet blandet med østasiaterne, og denne blandede befolkning er efterfølgende vandret til Amerika.

Præcis hvor eller hvornår denne blanding er sket, kan man ikke sige noget om endnu, men Eske Willerslevs forskningsgruppe er ved at undersøge andre skeletter længere mod vest i Sibirien, der måske kan kaste lys over det.

Science fortæller, at ikke alle deltagerne på konferencen var villige til at købe Eske Willerslevs forklaring uden videre. Emnet er derfor stadig til debat, indtil det videnskabelige tidsskrift Nature offentliggør den artikel med alle detaljer omkring den nye DNA-analyse, som Eske Willerslev har skrevet sammen med sin samarbejdspartner Kelly Graf fra Texas A&M University.

Over for Ingeniøren afviser Eske Willerslev i henhold til Natures regler at komme med flere kommentarer, inden artiklen bliver offentliggjort. Det forventes ske inden for den nærmeste tid.

Alexander Kim fra David Reichs forskningsgrupper fra Harvard Medical School offentliggjorde sidste år en artikel i Genetics, der bl.a. viste, at indfødte amerikanere har genetiske sammenfald med nordeuropæere. Han er meget begejstret for Eske Willerslevs undersøgelse og siger, at drengen kan være det missing link, som forklarer oprindelsen til indfødte amerikanere.

1) vandstanden i verdenshavene formodes at have været 120 m lavere under den sidste istid
2) fokus har været på en 'landfast' forbindelse qua iskappen og tørlagt havbund pga vand bundet i førstnævnte over det nuværende Beringsstræde
har der hersket lignende 'landfasthed' fra Nordeuropa via Island og Grønland?
for så behøver folkevandringen jo ikke at have foregået via Sibirien!

  • 2
  • 6