Dansk professor: Den sidste istid forsvandt på ét år
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk professor: Den sidste istid forsvandt på ét år

Klimaforskere kan godt gå i gang med at udtænke nye computermodeller af vejr og klima. De eksisterende er slet ikke gode nok til at forudsige et klimaskift, for springet fra en istid til en mellemistid kan ske på ultrakort tid - helt ned til et enkelt år.

Det fastslår forskere fra Niels Bohr Institutet i en ny rapport, som netop er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science.

»Vejrskiftet er sket så hurtigt, som om nogen trykkede på en knap,« siger professor Dorthe Dahl-Jensen fra Center for Is og Klima ved Niels Bohr Institutet.

For første gang er der udtaget isboreprøver, som er tilstrækkeligt præcise til at adskille de enkelte års snefald fra hinanden. Det har givet ny viden om de pludselige vejrskift i fortiden.

Der falder sne på Grønland hvert år, og sneen lægger sig i lag, som med årene trykkes sammen og bliver til is.

Nogle steder på Grønland er isen tre kilometer tyk, og isens mange lag hele vejen ned til grundfjeldet indeholder tydelige spor af de vejrforhold, som fandtes i fortiden. Dette "is-arkiv" rækker 125.000 år tilbage.

Temperaturen steg pludselig 10 grader

De nye boreprøver er udtaget fra Northgrip-boringen midt i den nordlige del af Grønland. Prøverne viser, at vejret tog nogle ordentlige omslag i den sidste del af den seneste istid.

For 14.700 år siden steg temperaturen pludselig 10 grader på Grønland. Tilsvarende blev det også varmt i resten af Nordeuropa, og det fik Europas stenalderfolk til at vandre mod nord.

Men det behagelige klima holdt kun i 1.800 år, så skiftede det pludseligt tilbage til istidsforhold. Det kolde vejr fortsatte i 1.200 år, hvorpå vejrguderne igen ombestemte sig lynhurtigt, og så var istiden endelig helt slut for denne gang.

»Selv om klimaforandringerne har været voldsomst i Nordatlanten, så tyder vores målinger på, at de skyldes vejrforandringer i troperne. Der er en sammenhæng med nogle fundamentale skift i de atmosfæriske strømninger,« siger Dorthe Dahl-Jensen

De udborede islag viser, at der er en sammenhæng mellem koldt klima og støv i atmosfæren. Da støvet i isen mest kommer fra Asien, konkluderer forskerne, at de udløsende faktorer er nogle fjerne vejrforhold.

Ud over støvmængden i de enkelte lag har forskerne også målt på mængderne af ilt-isotopen O-18 og brint-isotopen Deuterium. O-18 koncentrationen viser, hvor varmt det var i et lokalområde, da sneen faldt i fortiden. Deuterium-mængden viser temperaturen der, hvor nedbøren stammer fra.

Dokumentation

Forskerrapport i Science (kræver betaling)
Pressemeddelelse fra Niels Bohr Instituttet
Artikel fra Sciencenews

Har vi et problem?

Det må man vel konkludere, for hvis systemet kan tippe over så hurtigt som et eller to år, betyder at alle de der "det vil tage 100År for isen at smelte" antagelser er helt hen i vejret.

Poul-Henning

  • 0
  • 0