Dansk proces gør spildevand og slam til biodiesel

Udviklingsvirksomheden SCF Technologies i Herlev præsenterede fredag et nyt pilotanlæg, som omdanner organisk affald til biodiesel ved hjælp af en særlig højtryksteknologi.

Pilotanlægget, som er udviklet af SCF Technologies og bygget i Østrig, kan behandle 20 kilo spildevandsslam i timen. Det indeholder fire kilo tørstof, og det kommer der cirka to kilo olie ud af.

Men spildevandsslammet er kun begyndelsen. Teknologien kan i princippet omdanne alle organiske materialer, som kan pumpes:

2. generations biofuel-anlæg + interviewperson (direktør i SCF Technologies) Emne: Nyt, markant forsøgsanlæg til 2. generation biodiesel Illustration: LARS BERTELSEN/POLFOTO

»Vi skal ud og finde alle mulige typer vandigt affald, som med vores teknik kan blive til biodiesel,« siger direktør Karsten Felsvang fra SCF Technologies.

Firmaet har blandt andet konstateret, at der er store mængder kartoffel-affald og affald fra juiceproduktion at udnytte, ligesom rester fra sukkerroe-produktion - roepulp - vil være velegnet til at udvinde grønt brændstof af.

»Vi ser også et marked i at etablere anlæg tæt på fremtidens store bioethanol-fabrikker og udnytte deres restprodukter til biodiesel, som så kan drive en dieselgenerator og dermed fremstille grøn strøm,« fortæller Karsten Felsvang.

SCF Technologies anlæg forbehandler råvaren først, så den bliver flydende. Det sker under opvarmning og ved at øge trykket.

Derefter opvarmes råvaren yderligere til 350 grader, og trykket øges til 260 bar, hvorefter den kører igennem en særlig reaktor med en patenteret katalysator, hvor de lange molekylerne klippes over og sættes sammen på en ny måde, som er lig med molekylerne i råolie.

Herefter køles massen og trykket reduceres, hvorefter vand, olie, brint og methan separeres.

SFC Technologies har patent på hele processen, som kaldes Catliq, og hemmeligheden ligger i den præcise styring af tryk og temperatur samt katalysatorer hen over processen.

Højteknologifonden har støttet udviklingen af projektet med 10,5 millioner kroner, og selve anlægget har kostet 14 millioner kroner, hvoraf firmaet har betalt halvdelen selv.

Emner : Bioethanol
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten