Dansk plastfolie kan redde liv i ulande

Igen i år hyldes skabertrangen og gør det selv-mentaliteten på Roskilde Festivals Maker-område. Her kan festivalgæsterne afprøve ny teknik, bygge egne møbler, eksperimentere med 3D-printning, spille musik på hjemmelavede instrumenter, og hvad det tekniske festivalhjerte ellers banker for.

I år har en en danskudviklet plastfolie gjort sig bemærket på pladsen. Ingeniøren Henrik Pranov har nemlig udviklet en særlig solovn, der ved hjælp af emballagefolie med mikrospejle kanaliserer solenergi mod en gryde, en kaffekande eller andet, der skal opvarmes. Mikrospejlene er 0,1 millimeter brede og beskyttet af folien.

»Baggrunden var et projekt sammen med Arla, hvor vi udviklede en youghurtafvisende overflade på indersiden af kartonerne. Bagefter tænkte vi over, hvor man ellers gøre brug af det, og her var billig solenergi oplagt,« forklarer Henrik Pranov.

Det blev til virksomheden Heliac, som i dag beskæftiger syv medarbejdere og i nu et år har arbejdet på at optimere almindelig emballageteknologi til effektiv varmegenerering. Friskbrygget kaffe, pandekager og chokoladefondue er blandt de retter, som det tynde folielag i det hede Roskilde-vejr har opvarmet denne uge.

Kan potentielt hjælpe tre milliarder mennesker
Ambitionen rækker dog meget længere end chokoladefondue. Formålet er at erstatte åben ild til madlavning i udviklingslande, hvor op mod tre milliarder mennesker i dag lever med beskeden eller slet ingen elektricitet.

»Det er et kæmpe og overset problem. En typisk familie bruger mellem halvdelen og en tredjedel af deres indtægt på brænde«, siger Henrik Pranov

Ud over at bruge deres knappe indtægter på kul og brænde udgør ilden en sikkerhedsrisiko af dimensioner. Ifølge tal fra WHO omkommer ikke færre end 11.000 mennesker om dagen, typisk af lungebetændelse, lungekræft og hjertesygdomme, som følge af at indånde partiklerne fra den åbne ild. Sideeffekterne er smog, skovrydning og en årlig drivhusgasudledning svarende til USA's samlede udledning.

»Problemet er, at de ikke har nogen gode alternativer. Måske kan de fore en papkasse med aluminium, men det er ikke videre praktisk og kan ikke koge ris eller sterilisere vand. Storskærms- og emballageteknologi er teknikker man har kendt til længe, og det har vi kogt ned til en simpel løsning,« forklarer Henrik Pranov, der fremhæver den lave produktionsomkostning i forhold til andre teknikker.

Folien vejer så godt som ingenting og kan nemt og kompakt rulles sammen som almindelig folie og slås op med aluminiumstænger, som samtidig gør den åbne solovn oplagt til festival- eller friluftslivet.

»Vi har ikke tidligere afprøvet det i stor skala, fordi det danske sommervejr ikke har været så taknemmeligt før nu. Samtidig er Roskilde Festival jo nærmest det tætteste, vi kan komme et scenarie i en flygtningelejr, hvor solvarmen ville kunne gøre stor gavn,« siger han.

Takket være den lange udviklingsfase kan en større produktion hurtigt sættes i gang, når startkapitalen er på plads. Prisen i ulandene bliver mellem halvtreds og hundrede kroner for to kvadratmeter folie.

Du kan læse mere om Heliac på deres hjemmeside, hvor man både kan købe sættet til sig selv eller støtte projektet via crowdfunding. Overskuddet går til at sende folien til Afrika og Sydamerika.