Dansk plaster fremstillet af blod heler sår på diabetikeres fødder

Tag en blodprøve og lad blodet centrifugere i 20 minutter. Det er den simple proces til at fremstille en helt ny type biologiske plastre til behandling af sår hos diabetespatienter. Metoden kaldes LeucoPatch og er udviklet af det danske firma Reapplix.

Alene i Danmark lider 12.000 diabetikere af sår under fødderne, fordi blodcirkulationen og nervebanerne hos mange patienter er ødelagt. På verdensplan drejer det sig om millioner, heraf en million i USA alene.

Diabetikerne mærker ikke, at der dannes sår, forklarer Niels Erik Holm, direktør for Reapplix.

»Tidligere har det været nærmest umuligt at hele den her type svære sår under fødderne. Det skyldes blandt andet, at patienternes nervefunktion i værste fald er nedsat, og de yderste blodkar derfor ikke udvides korrekt i respons til et sår. Dermed mangler komponenter til sårheling i selve såret. Det kan det her nye biologiske plaster ændre på,« siger Niels Erik Holm.

Patienten får taget en blodprøve på 18 milliliter af en sygeplejerske, blodet tappes direkte i en lille specialfremstillet, gennemsigtig cylinder af plast. Den monteres så i en centrifuge, der fuldautomatisk kører i knap 20 minutter i to forskellige programmer. Når det sker, koncentreres blodpladerne, de hvide blodlegemer og vækstfaktorerne i blodprøven til en tynd, gelélignende hinde. Den kan derefter pilles af øverst i den cylinderformede beholder.

»Og hermed er det biologiske plaster skabt. Det lægges så ned i patientens sår. Her er det cellerne og vækstfaktorerne i plastret, der sætter helingsprocessen i gang,« forklarer Niels Erik Holm.

Sådan ser plastret, der kan hele fodsår, ud. (Foto: Reapplix) Illustration: LeucoPlast

LeucoPatch er indstillet til Ingeniørens Produktpris 2014 i kategorien Innovationsprisen. Hovedvinderen afsløres i Ingeniøren den 28. november.

Stort marked venter

Fordi processen er relativt simpel og brugervenlig, forventer forskningsdirektør Rasmus Lundquist sig meget af den.

»Metoden har stort potentiale på hospitaler og dedikerede sårafdelinger. Samtidig har vi en række forskningsforsøg i gang både i Danmark, Sverige og England til at underbygge de resultater, vi allerede har opnået for patienter herhjemme,« fortæller han.

LeucoPatch har blandt andet været afprøvet i kliniske forsøg på Bispebjerg Hospital i København, hvor op mod 40 patienter med svære sårskader på fødderne er blevet testet. Testene viser blandt andet, at 60 procent af de behandlede patienter heler inden for 20 uger. Det skal ses i forhold til de knap 30 procent med den bedste nuværende behandling.

Processen med at lave det biologiske plaster skal gentages en gang om ugen, hvis effekten af vækstfaktorerne i blodet skal have de bedste betingelser, forklarer Rasmus Lundquist.

»Men når man får skabt et nyt plaster hver uge, kan processen i princippet gentages i det uendelige, indtil patientens sår er helet 100 procent,« siger forskningsdirektøren.

Diabetikere med fodsår koster fem milliarder kroner om året

LeucoPatch-plastret fylder det samme som en tokrone. Det skyldes, at den størrelse passer til 90 procent af sårene i det udførte studie. Patienter kan få lagt flere plastre på ad gangen, hvis såret er stort. Løsningen er CE-godkendt kan i princippet bruges på samtlige specialafdelinger for sårbehandling i Danmark fra dags dato.

Virksomheden forventer, at alle undersøgelser i både Danmark, Sverige og England er afsluttet i 2016.

»Vi har dog fået en række forhåndsgodkendelser af kvaliteten af vores igangværende kliniske studie, så vi også kan indføre løsningen på det vigtigste marked i verden, nemlig det amerikanske. Det forventer vi os rigtig meget af de kommende år,« siger direktør Niels Erik Holm.

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Sundhedsinstitut fra 2012 er omkostninger til diabetespatienter med fodsår næsten fem milliarder kroner om året i Danmark. Tallet dækker over indlæggelse, observation, behandling, opfølgning, sociale ydelser og så videre. Men med en hurtig og simpel løsning kan de omkostninger nedbringes markant.

»Vi kan med stor sandsynlighed være med til at nedbringe dødeligheden på det her område. Den ligger desværre oppe i nærheden af tarmkræft. Og mange patienter risikerer desuden at få amputeret dele af eller hele foden. Det kan plastret forhåbentlig forhindre,« siger Rasmus Lundquist.

Opdateret kl. 12.25: Det er fejlagtigt fremgået af en mellemrubrik, at den samlede udgift til diabetespatienter med svære sår var fem millioner. Ifølge tal fra Dansk Sundhedsinstitut er tallet tæt ved fem milliarder, når man medregner en række bagvedliggende faktorer. Fejlen er nu rettet

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Norske Biotec Pharmacon har fået godkendt et sårhelingsprodukt der bør nævnes i denne sammenhæng. Produktet hedder Woulgan og er en gel med SBG (Solu beta glucan). Gelen har vist rigtig gode resultater på bl.a. diabetessår. Det markante ved den gel er ud over de fine virkningsresultater, selve fremstillings omkostninger, de er meget lave.

Den bliver lanceret på markedet i første halvdel af 2015. Altså et år før de indledende test i dette forventes afsluttet. Disse blodplastre kan ikke forventes i markedet før om en del år. Men det bliver spændende at følge.

 • 0
 • 0

Hvis der er 12.000 diabetikere med problemer angående sårheling, er det helt sikkert = sygedagpenge. Ihvertfald mens selve helingen foregår, eller evt amputation. En ret mangelfuld udregning kunne være 12.000 á 250.000 i året = 9 milliarder. Det er måske slet ikke så mange som er så hårdt rammet, ej heller sikkert de er væk i et helt år. Men læg dertil udgifter på hospitalet/ fastlæge/ medicin grunnet langtrukken behandling.

 • 0
 • 0

Jeg kende kun et studie på beta glucan fra 2006 udført på 2 centre i Rusland og med 60 patienter http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT0028....

Og jeg har ikke set at dette studie har været nævnt i de guidelines der udgives af f.eks http://www.nice.org.uk/guidance/cg119 og andre guidelines. Men alle veldokumenterede produkter er velkomne for at adresse dette store problem. Desværre har der gennem tiderne været markedsført mange produkter uden at de i praksis har givet effekt.

 • 0
 • 0

De største udgifter skyldes hospitalsindlæggelse, amputationer og efterfølgende behandlinger. Hvis man kan hele såret, kan man undgå amputation.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten