Dansk plaster fremstillet af blod heler sår på diabetikeres fødder
Tag en blodprøve og lad blodet centrifugere i 20 minutter. Det er den simple proces til at fremstille en ny type biologiske plastre til behandling af sår hos diabetespatienter. Metoden kaldes LeucoPatch og er udviklet af det danske firma Reapplix, der vinder Ingeniørens Innovationspris 2014, der er en delkategori under Ingeniørens Produktpris.
Alene i Danmark lider 12.000 diabetikere af sår under fødderne, fordi blodcirkulationen og nervebanerne hos mange patienter er ødelagt. På verdensplan drejer det sig om millioner, heraf en million i USA alene. Diabetikerne mærker ikke, at der dannes sår, forklarer Niels Erik Holm, direktør for Reapplix.
»Tidligere har det været nærmest umuligt at hele den her type svære sår under fødderne. Det skyldes blandt andet, at patienternes nervefunktion i værste fald er nedsat, og de yderste blodkar derfor ikke udvides korrekt i respons til et sår. Dermed mangler komponenter til sårheling i selve såret.«
Det kan det nye biologiske plaster råde bod på. Patienten får taget en blodprøve på 18 milliliter af en sygeplejerske, blodet tappes direkte i en lille specialfremstillet, gennemsigtig cylinder af plast. Den monteres så i en centrifuge, der fuldautomatisk kører i knap 20 minutter i to forskellige programmer. Når det sker, koncentreres blodpladerne, de hvide blodlegemer og vækstfaktorerne i blodprøven til en tynd, gelélignende hinde. Den kan derefter pilles af øverst i den cylinderformede beholder.
»Og hermed er det biologiske plaster skabt. Det lægges så ned i patientens sår. Her er det cellerne og vækstfaktorerne i plastret, der sætter helingsprocessen i gang,« forklarer Niels Erik Holm.
Stort marked venter
Fordi processen er relativt simpel og brugervenlig, forventer forskningsdirektør Rasmus Lundquist sig meget af den.
»Metoden har stort potentiale på hospitaler og dedikerede sårafdelinger. Samtidig har vi en række forskningsforsøg i gang både i Danmark, Sverige og England til at underbygge de resultater, vi allerede har opnået for patienter herhjemme,« fortæller han.
LeucoPatch har blandt andet været afprøvet i kliniske forsøg på Bispebjerg Hospital i København, hvor op mod 40 patienter med svære sårskader på fødderne er blevet testet. Testene viser blandt andet, at 60 procent af de behandlede patienter heler inden for 20 uger. Det skal ses i forhold til de knap 30 procent med den bedste nuværende behandling.
