Dansk plastaffald fundet i illegale bunker i Malaysia og Indonesien

29. september 2019 kl. 19:0016
Dansk plastaffald fundet i illegale bunker i Malaysia og Indonesien
I Bangun Village i Indonesien hober plast fra Vesten sig op overalt og den smule som genanvendes bruges typisk til brændsel for kikse- og tofufabrikkerne. Illustration: Mark Thestrup, TV 2..
Chipsposer og tandpastatuber fra Danmark er blandt det plastaffald, som TV 2 har fundet i enorme bunker i naturen og hos illegale plastfabrikker i Østen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Bølgechips fra Kims, Colgate fra Kongens Lyngby og låget fra en bakke is med påskriften 'lækker flødeis med chokoladespåner', skrevet på dansk.

Det er blandt de mange stykker af dansk plastaffald, som TV 2 har fundet i bunker af plast i Malaysia og Indonesien, hvor de har opsporet illegale fabrikker, der tager mod vestens plastaffald.

Sideløbende med, at Ingeniøren har afsløret, hvordan Vestforbrænding sidste år sendte 150 ton plastaffald fra borgere i hovedstaden til Malaysia, har TV 2 haft journalister sendt til Østen for at grave i affaldsbunker.

Læs også: Dansk plast blev sendt halvdelen af kloden rundt

Artiklen fortsætter efter annoncen

Journalisterne har blandt andet fundet dansk plast i bunker i det malaysiske område Sungai Chandong Pulau Indah i Kuala Lumpur, der netop er et kendt og kritiseret dumping-område for plastaffald. Plasten blev fundet i bunker mellem forladte bygninger, og det var netop til Kuala Lumpur, at plastaffaldet fra Vestforbrændingen blev sendt hen. Om den fundne plast stammer fra Vestforbrænding er dog ikke sikkert. Men dansk er den, og den blander sig for eksempel med norsk, svensk og britisk i et slags slumområde, hvor lastbiler løbende læsser nyt affald fra vesten af, hvor hunde løber rundt, og røgen fra afbrændte plastbunker stiger op.

Folieindpakningen fra danske chipsposer var blandt de mange typer af dansk plastemballage, som TV 2-journalist Sofie Synnøve Herschend kunne finde frem af bunkerne af plastaffald i Malaysia. Illustration: Mark Thestrup, TV 2.

»Vi oplever øget risiko for luftforurening på grund af afbrændingen af plastaffald, og flere vådområder og floder er forurenet af de illegale fabrikker,« fortæller Heng Kiah Chin, der er miljøforkæmper i Greenpeace i Malaysia til TV 2.

Journalisterne fra TV 2 har talt med både arbejdere på plastfabrikkerne og naboer. Flere melder om massive vejrtrækningsproblemer, og i huse oplever beboerne røg fra plastafbrænding trænge ind og give gener.

Plast bliver brugt til brændsel i kikse-fabrikker

Tilbage i januar 2019 skrev Ingeniøren om, hvordan et kinesisk stop for at tage mod plastaffald havde dirigeret verdens plaststrømme mod netop lande som Malaysia og Indonesien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Malaysias 'plastfabrikker' omdannes en del af affaldet til granulat ved først at lade arbejdere manuelt skille plasten op i fraktioner, siden knuse det og bagefter rense det i store kar. Illustration: Mark Thestrup, TV 2..

Læs også: Verden kæmper med plastaffald efter kinesisk stop for import

Ifølge Greenpeace og andre miljøorganisationer er Malaysia fyldt med langt over 100 illegale plastfabrikker, hvor omkring 90 procent af plasten bliver brændt, begravet eller efterladt i naturen. Det sker på trods af, at den malaysiske regering har forbudt plastfabrikker. Men bøden er kun på 500 kroner, mens fabrikkerne bliver betalt tusindvis af kroner for at tage mod containere fra Vesten. Nogle steder vogter ejerne deres fabrikker med geværer og machetter.

Læs også: DTU-forsker: Brænd den dårlige plast af herhjemme

TV 2 har også besøgt fabrikker i Indonesien, hvor plast ligger spredt i et landskab, med børn og mødre der rundt og roder i bunkerne. Hos plastfabrikken i Indonesiens Bangun Village bliver plasten især brugt til brændsel i kikse- og tofu-fabrikker, og 'plastbonden' Mr. Saji er en af dem som tjener mellem 10 og 30 kroner på sit arbejde om dagen. Det gør, at han har råd til et hus og mad til sine børn, men Indonesiens regering har ligesom Malaysia forsøgt at stoppe importen af plast, og det efterlader Mr. Saji med en bøn til gud:

»Jeg kan kun bede til gud om, at regeringen igen begynder at importere udenlandsk plast. Det er det eneste, jeg drømmer om,« siger han til TV 2.

Også lande som Thailand og Vietnam kæmper med voksende import af plastaffald i disse år.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
30. september 2019 kl. 14:40

Jeg ville bare gøre opmærksom på, at - så vidt jeg er blevet fortalt - så skal vi i Danmark og hvor man ellers har affaldsforbrænding/fjernvarme, ikke nødvendigvis være så kede af plastaffaldet, som man er i lande, hvor man blot deponerer hele skidtet i jorden.

@David Ok. Det er selvfølgelig korrekt at plasten ikke er et problem for forbrændingsanlæggene i Danmark. Den er også "talt med" i det affald, anlæggene er designet til, og derfor ville det nok også blive en udfordring hvis al plasten lige pludselig forsvandt helt. Det ville kræve noget redesign eller justering af resten af affaldssammensætningen.

Og ja, restplasten er et mindre problem at håndtere forsvarligt for os i Danmark fordi vi har forbrænding; miljøkonsekvensen af affaldsplast bliver meget mindre da intet af det havner i naturen (medmindre vi sorterer det fra!).

Men vi skal ikke være specielt "glade for" mængden af plastposer. Og fyldte vandflasker og mælkekartoner i affaldet er ikke noget betydeligt problem. Operatøren skal selvfølgelig besværes med at blande affaldet bedre, hvis han får sådan en sending, men så er det heller ikke værre.

14
30. september 2019 kl. 14:29

Ved ikke om TV2 og CBC har haft et samarbejde om at undersoege hvad der sker med plstaffald, men vi har lige haft en TV udsendelse om det samme: https://www.cbc.ca/marketplace/episodes/2019-2020/tracking-your-trash-where-does-your-recycling-really-end-upHer bliver det ogsaa tydeligt indroemmet at plastaffaldet skal smugles ind, de containere der blev sendt tilbage til Canada var bare nogle faa der var blevet opdaget, maaske fordi firmaet der sendte dem var gaaet konkurs inden de havde betalt bestikkelse til de embedsmaend der skulle godkende importen.

13
30. september 2019 kl. 13:10

Ahr... hvor har du dog fået den historie fra?

Det fik jeg fortalt af en ingeniør oppe i kontrolrummet på en rundvisning på en af forbrændingsanlæggene omkring København. Han var glad for plastikposer - og iøvrigt for det faktum, at de er ret pænt fordelt i en gennemsnitlig bunke dansk husholdningsaffald, så forbrændningen sker ensartet i hele massen. Når temperaturen skal så højt op, skyldes det klimahensyn, så de fleste gasser også bliver brændt af istedet for at blive udledt.

Når dansk husholdningsaffald skulle være særligt vådt skyldes det tildels, at det er ret friskt - højst en uge gammelt og kan derfor ikke nå at 'dryppe-af'; og derudover klimaet, hvor affaldet nemmere tørrer under varmere himmelstrøg.

Det giver ingen mening at producere mere plastaffald end nødvendigt i den tro at det er nødvendigt for ovnene.

Nej, men det er der vist heller ingen der siger. Jeg ville bare gøre opmærksom på, at - så vidt jeg er blevet fortalt - så skal vi i Danmark og hvor man ellers har affaldsforbrænding/fjernvarme, ikke nødvendigvis være så kede af plastaffaldet, som man er i lande, hvor man blot deponerer hele skidtet i jorden.

Næste skridt er så at sørge for, at den plastik vi smider ud/forbrænder til at starte med ikke er lavet af fossilt materiale, men f.eks. af bioplast.

12
30. september 2019 kl. 12:25

...faktisk sparrer os for mange liter dieselolie, som forbrændningsanlæggene ellers skulle have brugt for overhovedet at få ild i vores affald. Dansk affald er generelt ret vådt

Ahr... hvor har du dog fået den historie fra? Det kan jeg slet ikke genkende. Dansk affald er absolut ikke specielt vådt, og der bygges forbrændingsanlæg i andre regioner - f.eks. Asien og Afrika - til betydeligt vådere affald UDEN at tilsætte olie. Det er et spørgsmål om design.

Det giver ingen mening at producere mere plastaffald end nødvendigt i den tro at det er nødvendigt for ovnene. Når vi I Danmark og Sverige udsorterer noget af biooaffaldet og noget at plasten, så havner vi nogenlunde hvor vi startede mht. energiindhold.

11
30. september 2019 kl. 10:40

En ting vi skal vide her i Danmark er, at store dele af den plastik, der bliver brændt af i forbrændningsanlæggene faktisk sparrer os for mange liter dieselolie, som forbrændningsanlæggene ellers skulle have brugt for overhovedet at få ild i vores affald. Dansk affald er generelt ret vådt (der er eksempler på, at supermarkeder smider danskvand ud i forbrændningscontaineren, hvis flaskerne ikke kan sælges) - og det kræver altså en del energi at få forbrændningstempuraturen op. Derfor skal vi faktisk være glade for, at vi bruger så mange plastikposer som vi gør, fordi de virker som 'brændsel'.

Næste step er så at lære supermarkederne, at man ikke bør smide væske ud (f.eks. sodavand, rengøringsmidler, suppe, mælk osv.) - fordi det kræver meget energi at brænde af.

10
30. september 2019 kl. 07:01

Hvad er det for en mekanisme der skaber så tåbelige løsninger ? Hvem har konket udarbejdet en sådan plan ?

9
30. september 2019 kl. 01:11

Desværre har vores nye miljøminister kun øje for at borgerne ikke skal blive modløse,så de holder op med at sortere. Så selvom sandheden omkring vores plastaffald er kommet frem, skal vi trækkes igennem utallige nye tiltag for at komme op på de magiske 70%......selvom løsningen med vore forbrændingsanlæg ligger lige for. Jeg vil ha det meget bedre med at smide mit plastaffald i småtbrændbart. Så ved jeg at det ihvertfald ikke ender ude i stillehavet.

7
29. september 2019 kl. 23:03

Det værste er, at den plast der er havnet i Indonesien og derfra sandsynligvis ryger i havet er plast som danske borgere har sorteret, lagt i den rigtige affaldsspand og tilmed har betalt et pænt beløb for bliver genanvendt via opkrævningen fra forsyningsselskabet. I min optik er det ikke kun en fejl, men ligner systematisk bedrageri. Kan kun opfordre alle til at aflevere al slags plast i “småt brændbart”. Så er der styr på det.

6
29. september 2019 kl. 22:26

Danmark brænder andre landes skove af i sine kraftværker, mens andre lande brænder vores plastaffald af. Man begynder at forstå hvorfor årtiers klimaindsats ikke har gavnet overhovedet. Mon ikke det også er vores plastaffald som via asiatiske floder, havner i oceanerne?

5
29. september 2019 kl. 21:18

Er vi efterhånden nået dertil hvor det mest miljøvenlige er at brænde plast i danske, miljøvenlige forbrændingsanlæg, der både genererer strøm og fjernvarme af affaldet?

Ja og nej.... Plast er ikke bare plast. Noget plast kan godt genanvendes miljømæssigt forsvarligt. Her er vores pantsystem, der samler ren højkvalitets fødevare-PET, et godt eksempel. I den modsatte ende af skalaen samler vi masser af ubrugeligt blandet folie m.m. de steder (som f.eks. København), hvor man har sat sig det mål at samle "mest muligt" - og blander det endda sammen med regulære plastdumke og andet som måske ellers god kunne have været genanvendt.

Vi bør (kun) samle det sammen, som vi faktisk ved kan genanvendes fornuftigt - og så brænde resten effektivt så det ikke ender i fattige lande og verdenshavene. Hvis sorteringssystemerne skal ensrettes i de danske kommuner, synes jeg at det er ret vigtigt at vi ikke spreder en dårlig vane ud til alle - men begrænser plastsorteringen til den smule, vi positivt ved kan genanvendes.

Samtidig skal man selvfølgelig arbejde på produktionssiden med at mindske mængden af ikke-genanvendeligt plast - og på genanvendelsessiden med at kunne håndtere mere. Men ambitionerne bør ikke længere starte med at maksimere den udsorterede mængde.

4
29. september 2019 kl. 20:51

Udover at brænde eller genbruge i Danmark eller andre EU lande med strenge krav til miljøet, kunne man også kaste tid og penge efter at få Asien op på en højere miljø politik.

Altså hjælpe dem så lovgivningen og overholdelsen kommer op på EU standard. Vi kan også hjælpe med rådgivning så forbrænding og fabrikker bliver rene.

Det er meget bedre end at miljø tosserne i Danmark vil have fjernet enhver brug af plast og for enhver pris. Vi kan godt have de plast produkter vi har nu. Vi skal bare tænke os godt om. Det duer bare ikke “religiøst” at tale dunder mod alt plast.

3
29. september 2019 kl. 20:38

Nej, der er vi ikke nået til, der har vi hele tiden været, men det er bare nemmere at lukke øjnene for det moderne slaveri som består i at få folk til at lave vores beskidte arbejde i lavtlønsområder på den anden side af jorden så vi kan fortsætte vores komfortable livsstil. Globaliseringen har gjort det muligt at flytte slaveriet ud af syne. Der er intet du som forbruger kan gøre ved det, og det er ikke noget danske politikere kan vinde mange stemmer på at forandre (nærmest tværtimod).

2
29. september 2019 kl. 20:29

Enig! Vi kan brænde det rent, og få værdi på den måde. Langt bedre end alternativerne

1
29. september 2019 kl. 19:57

Er vi efterhånden nået dertil hvor det mest miljøvenlige er at brænde plast i danske, miljøvenlige forbrændingsanlæg, der både genererer strøm og fjernvarme af affaldet?