Bølgechips fra Kims, Colgate fra Kongens Lyngby og låget fra en bakke is med påskriften 'lækker flødeis med chokoladespåner', skrevet på dansk.
Det er blandt de mange stykker af dansk plastaffald, som TV 2 har fundet i bunker af plast i Malaysia og Indonesien, hvor de har opsporet illegale fabrikker, der tager mod vestens plastaffald.
Sideløbende med, at Ingeniøren har afsløret, hvordan Vestforbrænding sidste år sendte 150 ton plastaffald fra borgere i hovedstaden til Malaysia, har TV 2 haft journalister sendt til Østen for at grave i affaldsbunker.
Læs også: Dansk plast blev sendt halvdelen af kloden rundt
Journalisterne har blandt andet fundet dansk plast i bunker i det malaysiske område Sungai Chandong Pulau Indah i Kuala Lumpur, der netop er et kendt og kritiseret dumping-område for plastaffald. Plasten blev fundet i bunker mellem forladte bygninger, og det var netop til Kuala Lumpur, at plastaffaldet fra Vestforbrændingen blev sendt hen. Om den fundne plast stammer fra Vestforbrænding er dog ikke sikkert. Men dansk er den, og den blander sig for eksempel med norsk, svensk og britisk i et slags slumområde, hvor lastbiler løbende læsser nyt affald fra vesten af, hvor hunde løber rundt, og røgen fra afbrændte plastbunker stiger op.
»Vi oplever øget risiko for luftforurening på grund af afbrændingen af plastaffald, og flere vådområder og floder er forurenet af de illegale fabrikker,« fortæller Heng Kiah Chin, der er miljøforkæmper i Greenpeace i Malaysia til TV 2.
Journalisterne fra TV 2 har talt med både arbejdere på plastfabrikkerne og naboer. Flere melder om massive vejrtrækningsproblemer, og i huse oplever beboerne røg fra plastafbrænding trænge ind og give gener.
Plast bliver brugt til brændsel i kikse-fabrikker
Tilbage i januar 2019 skrev Ingeniøren om, hvordan et kinesisk stop for at tage mod plastaffald havde dirigeret verdens plaststrømme mod netop lande som Malaysia og Indonesien.
Læs også: Verden kæmper med plastaffald efter kinesisk stop for import
Ifølge Greenpeace og andre miljøorganisationer er Malaysia fyldt med langt over 100 illegale plastfabrikker, hvor omkring 90 procent af plasten bliver brændt, begravet eller efterladt i naturen. Det sker på trods af, at den malaysiske regering har forbudt plastfabrikker. Men bøden er kun på 500 kroner, mens fabrikkerne bliver betalt tusindvis af kroner for at tage mod containere fra Vesten. Nogle steder vogter ejerne deres fabrikker med geværer og machetter.
Læs også: DTU-forsker: Brænd den dårlige plast af herhjemme
TV 2 har også besøgt fabrikker i Indonesien, hvor plast ligger spredt i et landskab, med børn og mødre der rundt og roder i bunkerne. Hos plastfabrikken i Indonesiens Bangun Village bliver plasten især brugt til brændsel i kikse- og tofu-fabrikker, og 'plastbonden' Mr. Saji er en af dem som tjener mellem 10 og 30 kroner på sit arbejde om dagen. Det gør, at han har råd til et hus og mad til sine børn, men Indonesiens regering har ligesom Malaysia forsøgt at stoppe importen af plast, og det efterlader Mr. Saji med en bøn til gud:
»Jeg kan kun bede til gud om, at regeringen igen begynder at importere udenlandsk plast. Det er det eneste, jeg drømmer om,« siger han til TV 2.
Også lande som Thailand og Vietnam kæmper med voksende import af plastaffald i disse år.
