Dansk plast blev sendt halvdelen af kloden rundt

Plus9. september 2019 kl. 11:175
Dansk plast blev sendt halvdelen af kloden rundt
Arkivfoto Illustration: Magnifier/Bigstock.
Syv containere med 150 ton dansk plastaffald fra borgere i hovedstaden tog i 2018 den lange rejse til Malaysia for at blive genanvendt. Fint nok, hvis Malaysia er bedre til at genanvende plasten, siger Vestforbrændings direktør.
Artiklen er ældre end 30 dage

150 ton plastaffald fra hovedstaden endte i Malaysia i 2018.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
12. september 2019 kl. 09:45

ups - det indlæg endte da i en helt forkert tråd - sorry

5
11. september 2019 kl. 18:38

Nu er både Big bang, evolutionen og fotonen erklæret ugyldige - det kan sgu’ godt være svært at følge med

?

4
9. september 2019 kl. 21:46

Jeg fristes til at henvise til til HC Andersens "Kejserens nye klæder". Godt at det efterhånden er ved at gå op for folk at vores genbrug af plast i husholdningsaffald er eet stort spil for galleriet, så folk kan få aflad for alskens miljøsynder.

3
9. september 2019 kl. 21:09

Det danske pantsystem modtager størstedelen af den mest værdifulde og genanvendelsesegnede plast: PET. Det betyder samtidig, at der er relativt lidt PET i den mængde, der leveres til genanvendelse - og altså en relativt lav værdi i de indsamlede mængder plast. Når de relativt små mængder plast fra Danmark når frem til et tysk sortereanlæg, bliver de naturligvis blandet med tilsvarende kvaliteter andre steder fra før sortering. På de store anlæg kan man jo ikke sortere vores små mængder separat - læs fra Danmark rummer vel ca. 20 tons og der sendes vel 1 til 2 læs om ugen til et anlæg, der sorterer måske 100 tons dagligt. Fra de oprindelsesmæssigt blandede mængder bliver så udtaget de ca. 30 %. Denne andel er ikke nødvendigvis fra den danske plast, men fra den samlede, sorterede mængde. Hvor man ikke har et effektivt pantsystem, som i Danmark, vil andelen af PET være betydeligt større - og det er dette materiale, der primært fokuseres på ved sorteringen. Den reelle genanvendelsesandel af de danske mængder kan følgelig være betydeligt lavere end de anførte 30%. Resten balles op og sendes verden rundt, hvis ikke det energiudnyttes i Tyskland. Der er altså ingen garanti for at der genanvendes 30 % af den danske plast! Til gengæld er der stor sandsynlighed for, at en betragtelig del af den danske plast rent faktisk ender, hvor vi bestemt ikke ønsker den. Et andet forhold, som slet ikke er berørt: Hvis plasten ikke er rengjort vil den indeholde både giftige svampesporer og bakterier. At sortere manuelt på et sådant materiale ville i Danmark være strengt forbudt - det kan man blive alvorligt syg af. Men skidt med de kvinder og børn i sydøstasien, som bliver sat til dette arbejde - helt ærligt, der er jo så mange af dem (hvis du er i tvivl, er dette tyk sarkasme og absolut ikke min mening. Jeg mener klart, at den bedste måde at behandle dette plast på, er ved energiudnyttelse i et dansk affaldsforbrændingsanlæg).

2
9. september 2019 kl. 20:44

... når den smuldrer?

»Det gælder om at få det her plast ud af affaldsstrømmene, sådan så vi kan arbejde med det og få så meget til genanvendelse som muligt. Det er godt for miljøet - det er der ingen, der skal være i tvivl om.«

Hvis jeg har forstået det rigtigt, så viser det sig at når man følger en del af de 31% plast, som "med sikkerhed blev genanvendt", så havnede den i et land langt udenfor synsvidde og uden en seriøs genanvendelsesindustri. Det er muligt at det ikke var så velkendt dengang i 2018, men i dag er det utroværdigt lade som om at Malaysia sagtens kunne være et forsvarligt sted at sende vores plast.

Vi har fået nogle certifikater dernedefra, men jeg kan godt tvivle på om nogen har haft interesse i at stille spørgsmål til hvorvidt de blev overholdt. Når så 20% angives at være "energiudnyttet" i et land uden fungerende forbrændingsanlæg men masser af ulovlige lossepladser og giftig åben plastafbrænding, så bamler klokkerne da.

Vi skal ikke "sende så meget som muligt til genanvendelse". Vi bør skifte målsætning og i stedet søge at erstatte så mange råmaterialer, vi med rimelighed kan uden at skade miljøet - og komme af med resten på en forsvarlig måde. Mindre men målrettet sortering kan i sidste ende give bedre miljøpåvirkning og mere reelt genbrug. Især når det gælder plast.

Ifølge tidligere artikler har det kostet os Københavnere ca. 5900 kr per ton at sortere og sende vores plastblanding til Tyskland (3100 for vores separate indsamling og 2826 som medgift). Hvis målet virkelig var at sende 31% af dette til f.eks. Malaysia i stedet for at lave el og varme af det, så har vi udover ulejligheden hjemme i privaten betalt 19.000 kr per ton, som nåede hele vejen dertil.

Det er lige før jeg fortryder et tidligere indlæg, hvor jeg sagde at man ikke kan sige at man "smider noget til genbrug"...