Dansk plast blev sendt halvdelen af kloden rundt
150 ton plastaffald fra hovedstaden endte i Malaysia i 2018.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
ups - det indlæg endte da i en helt forkert tråd - sorry
Nu er både Big bang, evolutionen og fotonen erklæret ugyldige - det kan sgu’ godt være svært at følge med
?
Jeg fristes til at henvise til til HC Andersens "Kejserens nye klæder". Godt at det efterhånden er ved at gå op for folk at vores genbrug af plast i husholdningsaffald er eet stort spil for galleriet, så folk kan få aflad for alskens miljøsynder.
Det danske pantsystem modtager størstedelen af den mest værdifulde og genanvendelsesegnede plast: PET. Det betyder samtidig, at der er relativt lidt PET i den mængde, der leveres til genanvendelse - og altså en relativt lav værdi i de indsamlede mængder plast. Når de relativt små mængder plast fra Danmark når frem til et tysk sortereanlæg, bliver de naturligvis blandet med tilsvarende kvaliteter andre steder fra før sortering. På de store anlæg kan man jo ikke sortere vores små mængder separat - læs fra Danmark rummer vel ca. 20 tons og der sendes vel 1 til 2 læs om ugen til et anlæg, der sorterer måske 100 tons dagligt. Fra de oprindelsesmæssigt blandede mængder bliver så udtaget de ca. 30 %. Denne andel er ikke nødvendigvis fra den danske plast, men fra den samlede, sorterede mængde. Hvor man ikke har et effektivt pantsystem, som i Danmark, vil andelen af PET være betydeligt større - og det er dette materiale, der primært fokuseres på ved sorteringen. Den reelle genanvendelsesandel af de danske mængder kan følgelig være betydeligt lavere end de anførte 30%. Resten balles op og sendes verden rundt, hvis ikke det energiudnyttes i Tyskland. Der er altså ingen garanti for at der genanvendes 30 % af den danske plast! Til gengæld er der stor sandsynlighed for, at en betragtelig del af den danske plast rent faktisk ender, hvor vi bestemt ikke ønsker den. Et andet forhold, som slet ikke er berørt: Hvis plasten ikke er rengjort vil den indeholde både giftige svampesporer og bakterier. At sortere manuelt på et sådant materiale ville i Danmark være strengt forbudt - det kan man blive alvorligt syg af. Men skidt med de kvinder og børn i sydøstasien, som bliver sat til dette arbejde - helt ærligt, der er jo så mange af dem (hvis du er i tvivl, er dette tyk sarkasme og absolut ikke min mening. Jeg mener klart, at den bedste måde at behandle dette plast på, er ved energiudnyttelse i et dansk affaldsforbrændingsanlæg).
... når den smuldrer?
»Det gælder om at få det her plast ud af affaldsstrømmene, sådan så vi kan arbejde med det og få så meget til genanvendelse som muligt. Det er godt for miljøet - det er der ingen, der skal være i tvivl om.«
Hvis jeg har forstået det rigtigt, så viser det sig at når man følger en del af de 31% plast, som "med sikkerhed blev genanvendt", så havnede den i et land langt udenfor synsvidde og uden en seriøs genanvendelsesindustri. Det er muligt at det ikke var så velkendt dengang i 2018, men i dag er det utroværdigt lade som om at Malaysia sagtens kunne være et forsvarligt sted at sende vores plast.
Vi har fået nogle certifikater dernedefra, men jeg kan godt tvivle på om nogen har haft interesse i at stille spørgsmål til hvorvidt de blev overholdt. Når så 20% angives at være "energiudnyttet" i et land uden fungerende forbrændingsanlæg men masser af ulovlige lossepladser og giftig åben plastafbrænding, så bamler klokkerne da.
Vi skal ikke "sende så meget som muligt til genanvendelse". Vi bør skifte målsætning og i stedet søge at erstatte så mange råmaterialer, vi med rimelighed kan uden at skade miljøet - og komme af med resten på en forsvarlig måde. Mindre men målrettet sortering kan i sidste ende give bedre miljøpåvirkning og mere reelt genbrug. Især når det gælder plast.
Ifølge tidligere artikler har det kostet os Københavnere ca. 5900 kr per ton at sortere og sende vores plastblanding til Tyskland (3100 for vores separate indsamling og 2826 som medgift). Hvis målet virkelig var at sende 31% af dette til f.eks. Malaysia i stedet for at lave el og varme af det, så har vi udover ulejligheden hjemme i privaten betalt 19.000 kr per ton, som nåede hele vejen dertil.
Det er lige før jeg fortryder et tidligere indlæg, hvor jeg sagde at man ikke kan sige at man "smider noget til genbrug"...