Dansk pige fik fornyet nedslidt ryg med egne stamceller

19. juni 2012 kl. 14:438
Dansk pige fik fornyet nedslidt ryg med egne stamceller
Illustration: Wikipedia (Nissim Benvenisty.
På Aarhus Universitetshospital er den første patient netop blevet behandlet med stamceller for at fjerne kroniske rygsmerter - en skånsom behandling, som kan hjælpe mange patienter, mener overlæge.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den første patient i Europa fik i sidste uge en behandling med stamceller, som kan kurere kroniske rygsmerter.

Den 18-årige patient med nedslidt ryg har fået indsprøjtet et par millioner stamceller gennem to små stik i ryggen, som skal genopbygge to ødelagte disci, en slags båndskiver, i den nederste del af hendes ryg.

Ifølge Aarhus Universitetshospital tog behandlingen omkring tyve minutter, og hvis alt går som planlagt, skal patienten kunne mærke en forskel om to til tre måneder.

Behandlingen har store perspektiver for patienter som denne med rygsmerter, som kan nøjes med en indsprøjtning af stamceller frem for at skulle gennemgå en krævende og langvarig rygoperation, fortæller Cody Bünger, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor ved Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hun vil kunne fungere normalt, tage en uddannelse, få et job og ikke være flittig gæst på hospitalet og hos sin egen læge. Desuden er indgrebet så skånsomt, at vi vil kunne behandle patienter, som tidligere ikke ville blive tilbudt en operation,« siger Cody Bünger.

Han vurderer, at omkring 1.000 danske patienter årligt vil kunne få glæde af den nye behandling.

Dyrkede patientens egne celler

De stamceller, som den 18-årige kvinde fik sprøjtet ind i ryggen, er hendes egne og er blevet dyrket på Rigshospitalet. De blev taget ud fra hoftekammen, fire uger før de skulle sprøjtes ind i ryggen. Hertil har forskerne fundet en metode, som gør, at stamcellerne lever længere end tidligere, hvilket har stor betydning for muligheden for at genopbygge ødelagte dele i kroppen.

Behandlingen med stamcellerne har været godkendt af Det Etiske Råd siden 2009 og er tidligere blevet udført på grise.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
8. marts 2013 kl. 08:31

Nu er tiden forlængst gået. Foreligger der noget om resultatet ?

2
20. juni 2012 kl. 08:55

Jeg fik dårlig ryg for 40 år siden, men har da kunnet klaret det meste hvad der gav et normalt liv....indtil gigten kom.

Nu skal man ikke være overoptimistisk, men behandlingen kan få vide konsekvenser.

2
19. juni 2012 kl. 18:33

Det kunne da være meget interessant at vide hvilken lidelse der er tale om?

Fra det jeg tror må være godkendelsen https://www.dnvk.dk/~/media/Files/cvk/godkendteprojekter/2008/11Godkmovember08.ashx:

Implantation af Autologe Mesenchymale Celler (AMC) ved Intervertebral discus degeneration (IDD) Et randomiseret klinisk pilot studie med implantation af autologe mesenchymale stamceller (MSC) dyrket fra knoglemarvsaspirat opnået ved punktur af crista iliaca efterfulgt af selektiv dyrkning af cellerne på Interface Biotech A/S cGMP produktionslaboratorium. Interface Biotech A/S er godkendt af Lægemiddelstyrelsen som et vævscenter til dyrkning af celler til human implantation. De dyrkede celler implanteres mellem lændehvirvler i intervertebralrummet på patienter med Intervertebral Diskus Degeneration (IDD).

2
19. juni 2012 kl. 18:04

nedslidt ryg lyder som noget min mormor havde.

Det er desværre ikke kun de gamle der lider af rygproblemer, hver tredie under 24 år har samme problem. ( https://www.metroxpress.dk/nyheder/unge-har-ondt-i-ryggen/KObkfz!ksPJtpH3fgueU/ )

Når ryggen allerede som 18 årig er delvis nedslidt skyldes det dog oftest overbelastning, f.eks. på grund af skævhed i ryggen eller hoften, eller opstået i forbindelse med trafikskader. Nogle har også medfødt svage disci.

Med hensyn til stamcellebehandling af knogler og brusk er der en oversigtsartikel på dansk på https://www.ugeskriftet.dk/LF/UFL/2010/38/pdf/VP05100211.pdf , der viser hvad der foregår herhjemme. Den er dog knap 2 år gammel og udviklingen går stærkt på dette område. Specielt om hoften, se også https://www.gigtforeningen.dk/forskning/st%C3%B8ttet+af+forskningsr%C3%A5det?newsid=12247

2
19. juni 2012 kl. 17:36

Jeg er 22 år og står til udskiftning af hoften inden så længe. Hvad med gendannelse af brusk?

2
19. juni 2012 kl. 17:19

Ja, jeg ville gerne vide, om det kan hjælpe på osteoporose.

2
19. juni 2012 kl. 15:49

Meget interessant artikel, men jeg savner dog en ting, hvilken lidelse snakker man her om, nedslidt ryg lyder som noget min mormor havde. :-) Hvilken diagnose foreligger der for at man kan hjælpes af denne metode. Der skrives noget om Disci, men ikke nogen konkret diagnose.

Det kunne da være meget interessant at vide hvilken lidelse der er tale om?