Dansk pi-husker vil sætte rekord med eget talsystem
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk pi-husker vil sætte rekord med eget talsystem

Mark Nissen, som i 2010 blev kendt for at huske pi med 22.544 decimaler, har tænkt sig at nå endnu længere ved hjælp af en ny metode.

Ikke mindst set i lyset af, at han endte med at kikse sit verdensrekordforsøg samme år, da han lavede en brøler ved decimal nr. 17.108.

»Mit system var simpelthen for kompliceret. Derfor er jeg nu ved at udvikle et nyt system, hvor jeg laver 10.000 former i et fast univers, som ikke forvirrer mig ved at være dynamisk som mit tidligere system,« fortæller Mark Nissen.

Læs også: Pi-manden giver fif til at få en bedre hukommelse

De 22.544 decimaler nåede han således op på ved at 'gå en tur i parken', hvor han tillagde alle ting på turen en talværdi.

»Fx er det første, jeg ser, et træ. Dette træ har jeg tillagt 16 cifre, som jeg kan huske, når jeg ser det træ. På samme måde går jeg igennem mit fiktive univers og ser alle tingene for mig med deres talværdier,« siger han om den model, der bragte ham til VM, men hvor et af billederne i hovedet desværre kiksede.

Metoden bygger på den gamle 'The Memory Palace'-teknik, hvor man går en tur på et velkendt sted, hvor man placerer ting, man skal huske fra fx en indkøbsseddel, rundt om i værelserne efter en fastlagt rute.

Når man så går turen rundt i værelserne, vil man kunne se tingene for sig og genkalde dem for sig. Effekten kan forstærkes ved at lade tingene bevæge sig.

»Fx kan man måske huske rødvin bedre, hvis man kan se et glas rødvin for sig vælte på gulvtæppet, når man går ind i stuen,« forklarer Mark Nissen, som stadig tager elementer fra denne metode, men sætter det i endnu strammer rammer og sætter flere sanser på for at udvide universet på en kontrolleret måde.

»I det gamle system konstruerede jeg altid nye billeder eller former for hver talrække, jeg så. På lang sigt kan man nemmere komme i tvivl om formens struktur, når man skal genkalde den, fordi det er et dynamisk system. Når man konverterer tal til billeder, bliver det hurtigt trættende for hjernen, fordi man hele tiden skal konstruere nye former,« siger han.

»Mit nye system bliver langt mere stabilt, fordi jeg bruger følelserne mere, og det foregår i et lukket univers. Det betyder, at jeg har en mængde af færdiglavede billeder, som bruges igen og igen. Det betyder også, at det ikke er trættende for hjernen, når man skal huske lange talrækker,« siger Mark Nissen.

Harmoniske billeder hænger sammen

Mark Nissen bruger altså stadig mentale billeder til at genkalde sig tallene. Men hvor hans tidligere system med parken og træerne kun havde 100 faste billeder som udgangspunkt for ruten rundt i universet og dermed talsystemet, bringer det nye system ham op på 10.000. Disse billeder repræsenterer hver et firecifret tal, som er bragt i en bestemt orden.

»Denne orden gør, at alle tallene bliver genkendelige. For hvert billede har jeg en bestemt følelse, bl.a. baseret på billedets relationer til de andre billeder,« forklarer Mark Nissen.

Han giver eksemplet med talrækken 1299 1231 9200 6591 1332 .

»Det viser mig fem billeder, som jeg skal kunne genkende hurtigt og herefter placere dem i mit landskab. For mig er der fx en tiltrækningskraft mellem 1332 og 9872. Hvis jeg kan genkende følelsen mellem de to tal, kan jeg pr. automatik genkende tallet 1332,« siger han.

Mark Nissen fortæller, at han har arbejdet med tal og visualisering så længe både privat og på matematikstudiet i Århus, at han har fået en stærk fornemmelse for tal og kan tillægge dem følelsesmæssig værdi ud over det visuelle.

Planen er så at skabe sig 10.000 sæt af tal med hver fire cifre, som han igen associerer med ting, men hvor han i højere grad kan 'mærke', hvis noget går galt undervejs.

Hvad er fx tallet 1106 så?

»Det er en stålplade,« siger Mark Nissen prompte.

Hvilken rolle spiller stålpladen i et følelsesmæssigt univers?

»Hvad jeg føler for stålpladen afhænger af de andre tal eller billeder, som den er i relation med. For mig er en stålplade i harmoni med aske, fordi den grå farve passer godt til stålpladen. Det vil sige, at jeg opnår følelsen af noget harmonisk,« siger han.

»Omvendt passer en stålplade og en citron ikke ordentligt sammen. Denne kontrast hviler bl.a. på, at citronen er frugtbar, men stålpladen er blot en død genstand. Farven gul passer heller ikke til stålpladen. Det giver mig en følelse af disharmoni,« siger Mark Nissen.

Foreløbig har Mark Nissen de 2000 'former' på plads og regner med at bruge nogle måneder på at få alle 10.000 på plads. Men så gør han sig også klar til de kommende konkurrencer, som bl.a. tæller pi-decimaler og korttælling i en konkurrence i Cambridge.

»Måske stiller jeg op til VM i pi igen i år, men det er ikke sikkert. Jeg vil gerne være færdig med mit system først,« siger han.

Emner : Matematik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten