Dansk patent på influenza-behandling

Med opnåelsen af patent i tre store verdensdele er den danske virksomhed Profylakse ApS nået et godt stykke tættere på at få deres influenzabehandling som næsespray på markedet.

Administrerende direktør i Profylakse Sven-Erik Svehag oplyser til BiotechDenmark, at virksomheden i øjeblikket er i kontakt med både amerikanske og europæiske medicinalvirksomheder for egentlig produktion og markedsføring af den nye behandling.

Ifølge BiotechDenmark er patenterne baseret på forskning i det naturligt forekommende protein SAP, der hæmmer/blokerer infektion med influenza og visse influenza-lignende virus. Eksisterende influenza vacciners effekt er begrænset til de i vaccinen indgående virus typer, mens SAP har vist sig virksom over for alle undersøgte typer.

Forventningerne er derfor, at rekombinant SAP som nasal spray vil kunne forhindre spredning af influenza uanset den optrædende virustype.

Opfindelsen er gjort af professor Sven-Erik Svehag, lektor Ellen Holm Nielsen og læge Ove Andersen, alle forskere fra SDU - Odense Universitet.

Ca. 120 million mennesker i Europa, USA og Japan bliver hvert år ramt af influenza, og den årlige dødelighed i verden er ca. 1 million.