Dansk passivhus til New York
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk passivhus til New York

Connie Hedegaards navn blinkede i Karl Andreassens indbakke mandag morgen. Den nye energi- og klimaminister skrev, fordi Harresø Byggeforretning (HBF), hvor Karl Andreassen er salgschef, som den kun femte producent i verden har fået bevis på, at firmaets byggesystem lever op til den ekstreme lavenergi-standard: passivhus.

»Jeg havde aldrig troet, jeg skulle få en mail fra Connie Hedegaard. Men det er rart at se, at der er politikere på borgen, der har fingeren på pulsen,« fortæller Karl Andreassen over telefonen fra Givskud, hvor HBF's fabrik ligger.

I et passivhus er energiforbruget til opvarmning kun en sjettedel af forbruget i et nybygget parcelhus, og derfor er hustypen blevet mere og mere populær hos både husejere og myndigheder i takt med stigende energipriser og CO2-kvaler på regeringskontorerne.

Der er opført over 6.000 passiv- huse i Europa. I Danmark er der foreløbig kun ét passivhus under opførelse, men Statens Byggeforskningsinstitut er i gang med at indpasse standarden i det danske bygningsreglement for at bane vejen for mere passivhusbyggeri.

Smart, hurtigt og billigt

Merprisen for et passivhus i forhold til et standardhus fra Harresøe bliver ca. ti pct. Det imponerer civilingeniør Troels Kildemoes, der er den ene halvdel af det rådgivende ingeniørfirma Ellehauge & Kildemoes, der arbejder med passivhusprojekter.

»Det svære ved at lave passivhuse er, at finde på gode løsninger, der ikke må være for dyre. Certificeringen af hele byggesystemet gør, at de kan slippe for at lave de dyre avancerede beregninger hver gang, som det ellers kræver at bygge et passivhus.«

Den voksende interesse og de kommende regler fra SBi var en del af årsagen til, at Harresø Byggeforretning for otte måneder siden gik i gang med at forbedre sine ottekantede byggesystemshuse til passivhus-standard, fortæller Karl Andreassen.

»Vi fornemmede, at der, særligt blandt vores kunder på det private daginstitutionsmarked, var en stor interesse for passivhuse. De private kunder efterspørger innovation i meget højere grad end på det offentlige marked. Derfor var det vigtigt, vi kom tidligt i gang,« forklarer han.

Den anden grund til at gå i gang, var, at HBF frygtede, at den danske udgave af passivhus-standarden skulle blive udvandet, som det tidligere er sket med energikravene.

»Derfor var det meget vigtigt at vise, at en dansk virksomhed, med dansk arbejdskraft og danske materialer kan lave et passivhus i ordentlig kvalitet og til en pris, der er til at betale,« siger Karl Andreassen.

Dyr men god proces

Omkostningerne ved at få byggesystemet godkendt ligger et stykke over en mio. kr., når de otte måneders arbejde gøres op.

»Hver eneste lille fjollet detalje skal tegnes op og regnes igennem. Det er en utrolig lang og bekostelig proces. Men vi ville ikke have været det foruden,« siger Karl Andreassen.

Projektet har nemlig krævet, at hele firmaet - lige fra tømrerne til arkitekterne og ingeniørerne - sammen har skullet finde nye løsninger, der både holdt i energirammeberegningerne og ude på byggepladsen.

»Vi ville gerne have teoretikerne ud og praktikerne ind. For arkitekterne aner ikke, hvor meget en batteriboremaskine fylder, så det er ikke sikkert, at deres samlingsdetaljer kan udføres. Derfor har vi haft alle i firmaet med. Det har givet stor gensidig respekt,« forklarer Karl Andreassen.

Passivhus på museum

Han regner med, at det første otte-kantede passivhus kommer op at stå et sted i Danmark i begyndelsen af 2008. Men der er også udsigt til mere prominente placeringer.

»Den danske ambassade i New York har spurgt os, om vi vil opføre vores hus på Museum of Modern Art i New York. De taler om "state of the art" og sådan noget skrammel. Vi synes bare, vi har fået en god idé. Så det tygger vi lidt på.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten