Dansk overlæge: Tag saltspareråd med et gran salt
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk overlæge: Tag saltspareråd med et gran salt

Stort dagligt indtag af salt er skadeligt. Det er forskerne verden over enige om, og vurderingen understøttes af en række studier på området. Men så hører enigheden, eller i det mindste det videnskabelige grundlag, også op.

Det viser en ny undersøgelse udgivet af det amerikanske forskningsinstitut Institute of Medicine (IOM).

Læs også: Salt kan få immunsystemet til at gå grassat

IOM's eksperter har gennemgået den eksisterende forskning inden for saltets skadelige virkninger for at finde evidens for, at mindsket indtag af salt reducerer sygelighed og død relateret til forhøjet blodtryk, iskæmisk hjertesygdom og blodprop i hjernen, men uden at kunne finde en klar sammenhæng.

Læs også: Nu undersøgelse dræber myter om kost og kræft

De officielle danske anbefalinger ligner meget de officielle amerikanske og WHO’s om at nedsætte sit daglige indtag af natrium til 2,3 gr. (ca. 5 g salt).

»Det er en meget restriktiv anbefaling, når man ved, at 95 procent af befolkningen spiser mere end denne grænseværdi – ikke kun i Danmark, men også globalt, hvor saltindtaget i øvrigt er forbløffende ensartet. Derfor er ingen tvivl om, at det vil vække megen opmærksomhed og debat i USA, at IOM som den første offentlige institution ikke bekræfter de tidligere anbefalinger i sin rapport fra maj 2013. IOM’s konklusioner på basis af befolkningsundersøgelser er, at både for meget og for lidt salt kan være skadeligt, men at man ikke præcist kan definere, hvad 'for meget' og 'for lidt' er. Der er dermed lagt op til fornyet debat om disse grænser,« siger overlæge Niels Graudal fra Klinik for Infektionsmedicin og reumatologi i Finsencentret til Rigshospitalets blad IndenRigs.

Niels Graudal har siden 1990 forsket i de sundhedsmæssige konsekvenser af saltindtaget og har deltaget i IOM's 12 mand store ekspertgruppe. Han peger på, at det er problematisk at komme med for strikse råd.

»Det kan gå galt, når man er for restriktiv i sine rekommandationer uden sikker videnskabelig evidens for sammenhængen mellem salt, forhøjet blodtryk og øget dødelighed. Mit bedste råd er fortsat at tage de officielle anbefalinger om at reducere sit daglige saltindtag med et gran salt og at finde en gylden balance,« siger han.

Emner : Sygdomme
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tror man skal passe MEGET på med at tro på noget som helst af de der sundheds ramaskrig der kommer hver anden måned. Altså nu er det salt, i går var det ris, tidligere mælk, smør, magarine, sukker, sødestoffer osv.

Det største problem i den her medieverden vi lever i, er vel at man bliver immun over for det, og skulle der så blive opdaget noget, som rent faktisk har noget på sig, så vil folk jo ikke reagere overhovedet. Men respekt til den her overlæge for at slå koldt vand i blodet.

  • 7
  • 0

Lige mine ord! Det er mange år siden jeg holdt op med at lade eksperternes udtalelser påvirke mine spisevaner. Jeg tror det var dengang de pludselig havde fundet ud af at kartofler var usundt! Det var nok gnisten som fik læsset til at flyde over!

"Der var engang" som man jo siger. Dengang man puttede bly i øllet for at give det en rødlig kulør. Dengang man troede at mad skulle bestå af lige dele fedt, kød, grøntsager og noget fjerde.

Ved at rette op på mange af de graverende ting, har man kunnet forbedre sundheden radikalt, og forlænge levealderen voldsomt. Det er udmærket altsammen!

Men idag hvor det næsten ikke kan blive sundere, køres der stadig ud ad landevejen. Sagen er jo, at der er altid en marginal der kan justeres på.

Lad mig komme med en spådom: Om fem hundrede år (hvis der altså er mennesker til den tid) vil man have fundet ud af at for stort indtag af julesalat er farligt! Vi lever allesammen af salat og grøntsager til den tid, men en stor undersøgelse har fundet frem til, at folk der spiser netop julesalat har en overdødelighed på 0,000008%, og dermed vil folk som spiser julesalat leve 0,3 sekunder kortere (pr. blad de spiser!) end dem som slet ikke spiser julesalat! Man bliver enige om på verdensplan, at julesalat skal forsynes med advarselsmærker, og i øvrigt opbevares nede under disken i supermarkedet, så det ikke er synligt for kunderne. I USA er der en 147-årig dement mand død, to dage, 1 time, 33 minutter og otte sekunder før han burde være død! Og han havde haft et stort forbrug af julesalat! Hans pårørende lægger sag an mod producenten af julesalat og får en erstatning på en milliard trilliard dollars!

  • 4
  • 0

I følge sundhedsstyrelsen må man maksimalt følge to af deres råd om året. Ellers er der fare for depression og generelt nedsat livskvalitet.

  • 8
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten