Dansk opfinder styrer redningsdrone med Wii-teknologi
Brug af selvflyvende droner er under voldsom udvikling, men alligevel har det vist sig, at der er et hul i anvendelsesområder, når det gælder droner til brug i redningsaktioner. Derfor har den danske opfinder Carsten Elkjær kastet sig over udvikling af en redningsdrone, der først og fremmest kan bruges af livreddere på kysten til at bringe redningsvest hurtigt ud til nødstedte på havet.
»Jeg har arbejdet med udvikling af droner i en række år efterhånden, men har ikke kunnet finde nogen, der har udviklet en redningsdrone, så det syntes jeg var en oplagt mulighed,« siger han til elektronikbranchen.dk.
Endnu er redningsdronen under udvikling, men de grundlæggende koncepter og styringsmekanismer er på plads.
»I forbindelse med en ulykke på havet vil livredderen kaste dronen op i luften, eller aktivere den direkte fra stranden, og så kan livredderen med en slags Wii-remote fjernstyre dronen direkte ud til den nødstedte, hvor han kan frigøre den selvoppustelige redningsvest,« fortæller Carsten Elkjær.
Elektronikken i redningsdronen består blandt andet af diverse gyroer, der både bruges til at holde fartøjet stabilt og dirigere retningen.
Et særligt udviklingsforløb har Carsten Elkjær kørende parallelt, hvor har arbejder med udformningen af både den selvoppustelige redningsvest, som dronen kan medbringe, samt den mekanisme, som på given kommando kan frigive lasten.
Næste version bliver med Kinect-sensor
Men det er dog ikke slut med at proppe avanceret elektronik i dronen. I næste generation, der allerede er på tegnebrættet, vil Carsten Elkjær bruge samme Kinect-teknologi, som kendes fra Microsofts Xbox, til at få redningsdronen til automatisk at flyve ud til den vinkende nødstedte.
»Det handler om tid. Redningsdronen kan ikke bjerge et menneske, men kan give personen i nød mulighed for at holde sig oven vande, til livredderen ankommer på sin jetski. Kan denne proces automatiseres yderligere vil det være af stor værdi,« siger han.
Endnu har Carsten Elkjær ikke været i dialog med eksempelvis producenter af maritimt redningsudstyr, da han gerne vil have sikret, at den indsendte patentansøgning også bliver godkendt, men efter hans foreløbige oplysninger findes der ikke tilsvarende produkter på markedet.
Han peger på, at redningsdronen ikke kun er relevant i forbindelse med redningsopgaver på land, men at udstyret også vil kunne udstyres med et kamera - evt. et infrarødt af slagsen - i forbindelse med overvågning af et katastrofested eller til eftersøgning af forsvundne eller indespærrede personer.
»Dronen er modulopbygget, så den hurtigt kan udskifte centerkonsollen. Alt efter opgave indholder centerkonsollen redningsveste, hvis den er til redningsbrug, termisk kamera, hvis det er til brug inden for personsøgning, eller, hvis det er til brandvæsnet, udstyr til at bidrage med luftfoto-information til en indsatsleder. Så populært sagt skifter den mave, alt efter hvilken opgave den bliver stillet, men coveret forbliver den sammen robuste skal,« fortæller Carsten Elkjær.
De foreløbige data for prototypen er:
Diameter: Ø77 cm
Vægt: 1,4 kg egenvægt (dog uden udløsersystem)
Nyttelast: 3 kg (4,4 kg er den et endelige mål)
Fremstillet i plast og på sigt Karbon.
Fire motorer pm/V: 850 kv, 380 W
Højdemåler
Optisk flowsensor: ADNS-3080
Gyroer: HK401B gyro eller MLX90609
Styringselektronik: Clon board, til dels selvudviklet
Radioteknologi: 2,4 ghz i prototype fasen, digital paring unik fra enhed til enhed.
Batterier: Lige nu nano-tech 6.000 mah
Forventet vægt pr. redningsvest: 600 g
Dokumentation
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg er enig i problematikken omkring en vis filtrering, og der er nok snart lidt for mange artikler på ing.dk der mere hører hjemme i EB. Men der blir også luftet mange sjove synspunkter og skøre ideer, noget vi godt kunne bruge mere af i Danmark fremover.
Jeg undrede mig blot lidt over din meget kategoriske afvisning af Payload, hvor du skriver, at vi skal kigge på eksisterende producenter. Men det har du da ikke, siden du kan komme med en så fejlagtig påstand i meget bestemte vendinger. Jeg har nu heller ikke påstået du personligt har sammenlignet det med fly, det var mere i overført betydning, da der har været stor bekymring for blæsevejr. Men siden du også svarer, at det ikke var mangel på redningsveste vedr. Costa Concordia, kan jeg forstå at man ikke skal bruge overført betydning overfor herren.
Jeg sammenligner ikke multiroterdroner med fly og din hvepseflok der kommer frem i strid modvind er nok (endnu) en fremtidsvision. Men jo, man er da på vej.
Men det jeg opponerer imod er, at alt for mange løse ideer glider direkte igennem redaktionen og ender som en wow-dansk-opfinder-nyhed, der slet slet ikke holder vand.
Hvem er det man vil redde med denne løsning? Nu nævnes Costa Concordia og der var det altså ikke mangel på redningsveste der var problemet.
Læs nu årsrapporterne på trygfonden og se hvem der kunne have været reddet med denne løsning...
Jeg ser et generelt problem i at bringe denne o.a. opfinder ideer på ing.dk, da det nemt kører af sporet, og skulle nogen sidde med samme ideer, får de jo en masse gode inputs, og dem med de rigtigt geniale ideer, holder dem nok for sig selv. Så her må jeg give Martin Glob ret, omend hans mere negative holdning bunder i uvidenhed. Multirotordroner kan ikke sammenlignes med fly, men snarere en hvepseflok der nok skal komme frem, selv i strid modvind. En Hexakopter på 3-4 kg kan bære samme vægt i adskillige minutter, så hvor de 500 gr. kommer fra, ved jeg ikke. Min egen lilleputter løfter pænt 1 kg.
Omend drukneulykker kan forekomme i al slags vejr, sker de fleste badeulykker i almindeligt "badevejr". Seneste ulykke med Costa Concordia med nok så moderne redningsbåde, fortæller jo sin egen sørgelige historie. Jeg synes ej heller det fremgår af artiklen el. Carsten Elkjærs oplæg, at dronen skal kunne løse alle opgaver, blot nogle, som også andre har anført. Men moderne multirotorkoptere kan nok lidt mere end de fleste lige forestiller sig, søg evt. på Youtube.https://www.youtube.com/watch?v=l0H9wU0WuMghttps://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=lg2RtLyxxwo
Jeg har dog lidt svært ved at se hvad en patentansøgning skulle indebære, da der indtil videre er tale om gængs elektronik og isenkram der kan købes på nettet.
@Jonathan Dybkjær:</p>
<p>Det er desværre for dig en fejlagtig opfattelse.
Ironien er værdsat! ;-) Sarkasme kan blive kildrende frydefuldt, når nogen hopper i med begge skolemester-ben.
Der er alt alt for mange problemer med denne artikel, der kunne have været afklaret med 30 minutters tid på google.
Tag f.eks. et kig på eksisterende producenter og se hvad deres top modeller tilbyder - vi er slet slet ikke i nærheden af 4 kg payload - hverken nu eller i nærmeste fremtid. Vi er tættere på 500 gr. Alene gennemsnitsvinden ved danske kyster vil gøre den mere eller mindre ubrugelig.
Kinnect teknologi kan ikke bruges til at finde nødstedte i vand - ing.dk har tidligere bragt en artikel omkring forskning inden for dette område.
Den omtalte optiske sensor giver slet slet ikke mening i denne sammenhæng - det er under amatør niveau.
Og læser man trygfondens rapporter omkring livredningstjenester, så giver det endnu mindre mening med en sådan løsning. Hvilket problem skulle den løse - hvis man tager realiteterne med i overvejelserne?
Ing.dk... Reality check please
Der er faktisk (mindst) en fortilfalde, hvor en drone bliver brugt i en Search-And-Rescue mission. Islandske Belgingur (Institute for Meteorological Research) har udviklet et system med en SUMO (Small Unmanned Meteorological Observer, et dronefly bygget af nogle tyskere - 580g totalvægt, med temperatur, tryk og fugtigheds samt vindsensor) til brug i data assimilation i WRF vejrmodellen, til at lave dedikerede observationer lige der hvor stormen er som har bragt søfolk i fare. Derefter har man så klart bedre forudsigelser af vejret i den region hvor SAR folkene vil hen. Se her:https://www.nora.fo/files/13/20110509211106765.pdf
heheh, den harpun med raket er tilbage som rednings ting på museer pt.
Og til ham der spørger til "Fire motorer pm/V: 850 kv, 380 W" -der ser det som der mangler et R i "pm" for Rpm/V giver mere mening, da jeg ved at KV er omdrejninger i minuttet pr Volt. Altså står der 850KV og ved feks 12V er det så 10200rpm.
hehhe, og Gyro valget viser hvor han handler, mvh deres danske Forum Admin. BTW Carsten de der 3 bladede du har på, de er voldsomt ineffektive frem for en standart 2 bladet.
Eller man kunne bare bruge en harpun! :)
Hvis personen allerede har redningsvest på - så vil være genialt, hvis den har en anordning, som modtager linien, der skydes mod personen, med en harpun. Det vil lette arbejdet, med at få trukken bevidsløse ombord.
almindelige folk ville ikke kunne flyve den ud (eller rettere de ville ikke kunne positionere den ud over en person, selv når den er selvflyvende) -som RC-pilot og instruktør ved jeg hvor svært det er at afstands bedømme (væk fra en selv) det bliver bare endnu sværere når det er noget der hænger i luften som man vil hænge over et andet obejekt... MEN tanken er god.
Ideen er som nævnt langtfra ny, og vi er mange der leger med quadrokoptere, måske et par millioner world-wide, men det skal ikke afholde Carsten Elkjær for at fortsætte sin udmærkede ide. Den helt simple er ARDrone styres med en iPhone, og også i Danmark har vi avancerede typer i hundredetusindekroners klassen der har det hele ombord, da det at styre sådan en skiderik ikke er lige noget man gør uden "kørekort".
11 minutters flyvetid er mere end rigeligt, da de typisk flyver over 10meter i sekundet, og min egen lille Gaui når 100 meters højde på godt10 sekunder, og indenfor 30 sekunder kan den nå 200 meter væk, men så kan jeg ikke se den længere...ups. Så at nå f.eks. 200 meter ud på havet, drop og retur, vil generelt tage under 2 minutter for en drone af denne type. Blæsevejr kan kun en trænet pilot klare, og stormvejr kræver en ekspert, men når det så er sagt, kan dronerne udmærket selv klare de værste strabadser med rette udstyr ombord, blot de ved hvor de skal hen.
Så med kameraer, rette sensorer og GPS ombord, hvor en vigtig position er udgangspunktet for at "komme hjem til far", er der oplagte muligheder, så bare klø på, Carsten Elkjær, og lad dig ikke forstyrre af flere af indlæggene, som tydeligvis ikke aner hvad de snakker om, mens Andreas Larsen har fat i noget af det rigtige. En vandscooter til 2 personer koster pænt over 60.000 kr, det kan sådan et dyr vel så også, men kan i massefabrikation måske komme ned i titusindekroners klassen - billigt for et menneskeliv.
Sjove kommentarer med de 100HK, jeg tror det var ment som en spøg, og gitter under propellerne - den skal jo ikke flyve rundt i en børnehave.
Lad dimsen flyve ud og lande på vandet hos den nødstedte. Hvis den kan flyde kan han klamre sig til den til man kan komme ham til hjælp! Hvis den er forsynet med kamera, vil det gøre det meget nemmere at finde ham i bølgerne... Flyv op, lokaliser ham og land tæt på ham. Kan forestille mig at det også kunne være vældig praktisk i "mand over bord" situationer, hvor det ofte tager tid at vende skibet + lokalisere den nødstedte igen.
Dimsen kunne også være forsynet med med gps-sender, nødlys, oppustelig redningsvest, eller andet der ville højne overlevelses chancerne for den nødstedte til man kan komme ham til hjælp!
@Jonathan Dybkjær:
Det er desværre for dig en fejlagtig opfattelse. Når motoren er tændt yder den nok til at overkomme tomgangstab (friktion og varme med videre). Det er naturligvis langt fra 100 HK.
- Og hvorfor ikke også bruge i land til eftersøgning ?</p>
<p>Flyvetid @ 380W?</p>
<p>6Ah batteri - (et gæt på) 12V => 72Wh = 11minutter flyvning.</p>
<p>Nok for lidt til andet end lige at kaste en redningskrans ud - den skal jo helst også tilbage til udgangspunktet igen.
Ja, for det er jo lige som en bil med 100 HK - den yder også 100 HK så snart du bare har tændt motoren og triller stille afsted...
Jeg vil helt ikke starte det sædvanelige flueknepperi her i debatten men hvad betyder dette?:
"Fire motorer pm/V: 850 kv, 380 W"
henry
- Og hvorfor ikke også bruge i land til eftersøgning ?
Flyvetid @ 380W?
6Ah batteri - (et gæt på) 12V => 72Wh = 11minutter flyvning.
Nok for lidt til andet end lige at kaste en redningskrans ud - den skal jo helst også tilbage til udgangspunktet igen.
Senest i weekenden var der endnu en tåbelig ulykke på havet, hvor to mænd - naturligvis uden redningsveste - sejlede ud fra kysten.
Her ville 2-4 droner, som autonomt eftersøgte Nyrup Bugt, kunne være et supplement. De kunne f.eks. Landsættes med en controllere på stranden (eller sættes ned på et eftersøgningsfartøj). Hvis man kender til eftersøgningsteknik, så vil man forstå hvor effektivt dette kunne være.
Og hvorfor ikke også bruge i land til eftersøgning ?
Interessant koncept.
Hvorfor prøve at ramme med en redningsvest? Hvis dronen er lavet af flamingo, eller et andet materiale, ville den da virke udemærket som flyder/redningskrans!
Og generelt en ligegyldig detalje når vi nu alle forstår hvad der menes med jetski :)
Og for at være helt præcis, så et Jet Ski faktisk et registreret varemærke af Kawasaki, men det bliver brug i flæng for alle fabrikater at den typer fartøjer. Det er lidt ligesom Xerox, som bruges i almindelighed om en kopimaskine, Hoover om støvsugere og Walkman - om ja walkman selv om det er et registeret varemærke af Sony .
En jetski er ikke det samme som en vandscooter, selv om mange tror det er det samme. Er der livreddere der anvender jetski? Alle de livreddere jeg har set på TV osv. har ikke brugt jetski, men derimod de noget større og mere kæntringssikre vandscootere, ofte med en flydebræt med håndtag spændt bag på. De kan have nogen flere personer med end jetski.Redningsdronen kan ikke bjerge et menneske, men kan give personen i nød mulighed for at holde sig oven vande, til livredderen ankommer på sin jetski.
Efter at have prøvet både jetski og vandscootere mener jeg da også at vandscootere er noget mere egnet til opgaven end en jetski, selv om de er noget tungere, men de er meget mere stabile i vandet og kæntrer ikke bare af sig selv, som jetski let gør, især hvis man forsøger at hive en mand mere ombord. Det er meget vigtigt hvis man skal springe i vandet for at hive en op, her dur de ikke at man kommer tilbage til en væltet jetski med en bevidstløs person på slæb. Desuden er der ikke plads til meget mere en føreren på en jetski. Jetski er mere et sjovt legetøj, til tricks, hop og ekstremt skarpe sving, de er noget sjovere at lege på end vandscootere.
Dansk Vandsport forklarer her om forkellen på en jetski og en vandscooter:https://www.danskvandsport.dk/46/
[b]Forskellen på en vandscooter og Jetski er at man på en jetski står op ved at styret kan løftes, og på en vandscooter sidder man ned som på en motorcykel.[/b]
En Jetski er kun til 1 person mens en vandscooter kan have plads til 1-3 personer alt efter størrelse. Jetski er typisk udstyret med 2-takts motorer under 100HK, hvor nyere vandscootere altid er med 4-takts motorer med hestekræfter fra ca. 130 hk til 300 hk.
Her er en typisk livredder vandscooter med flydebræt bag på:https://www.trutv.com/shows/ocean_force/about.html
Umiddelbart tror jeg ikke der er vundet noget tid ved at en livredder skal fjernstyre en drone ud og forsøge at ramme nogenlunde i nærheden af en person i panik som er ved at drukne. Det har ofte slet ikke overskud til at få fat på en redningsvest der måske ikke dumper ned lige i hovedet på den nødstedte, tage den på og til sidst udløse selvoppusteren. Hvis der endelig skulle bruges en drone så var det nok bedre at droppe en redningsring/flyder end en redningsvest, da det er for svært for en det kæmper med at holde sig oven vande også at skulle bruge kræfter på at påføre sig en redningsvest.
En vandscooter er meget hurtig og jeg tror det er stort set lige så hurtigt for en livredder at drøne ud på en vandscooter som at fjernstyre en drone inde fra land, hvor det kan være svært overhovedet at se den nødstedte for bølger. Hvis man har set tv dokumentarserien "Bondi Rescue" om livredderne på Bondi Beach i Sydney, som har kørt på dansk TV, så kan de altså lynhurtigt drøne ud på dybt vand igennem meget store bølger og slæbe folk ind hvor de kan bunde.
Desuden tager det noget længere tid at nå ud til den nødstedte, hvis livredderen først skal bruge tid på at fjernstyre en drone ud og ramme personen ret præcist og derefter styre dronen tilbage på land før han kan fare derud på en vandscooter. En vandscooter med flydebræt bagpå kan han også samle en del personer op på samtidig. Og hvis den nødstedte er bevidstløs eller tæt på at synke til bunds så er tiden brugt på at sende en drone ud spildt tid, som kunne være brugt på selv at drøne der ud på en vandscooter.
Så den eneste måde jeg kan se en drone blive en succes er hvis den automatisk kan flyve ud til den nødstedte og ikke skal bruge livredderens kostbare tid. Men de er nok en stor opgave at få den til automatisk at skille en nødstedt fra folk der bare flagrer rundt med armene og spiller bold i vandet, især på en travl strand som f.eks Bondi Beach. Men selv med en næsten automatisk drone tror jeg ikke det er meget hurtigere end med vandscooter.
Det er da en genial ide, som sikkert vil redde mange badende frem i tiden. Men husk lige at få placeret net over og under rotorerne, så ingen kommer til skade i propellerne. Det vil ganske vist hæmme rotorernes arbejde, men det kan sikkert laves så grovmasket, at det ikke betyder det store.
Eller man kunne bare bruge en harpun! :)
Jeg tror linen enten ville blive for tung, eller at linen pga. vindmodstand (ja og vandmodstand) havarerer dronen.
Det ville være smart omden kunne trække en fiskeline med hvormed den nødstedte så kunne hale et let tov til sig og blive trukket ind til skibet
Men det er vist længe siden at det er udviklet til styring fra en mobiltelefons bevægelsessensor - altså ikke en opfindelse, men genbrug af et ældre projekt. (man kan se en video helt tilbage fra 2010 her: https://www.youtube.com/watch?v=f_iJiRErexA) Ydermere kan jeg umiddelbart se ret store begrænsninger i bl.a. blæsevejr hvor disse droner normalt ikke klarer sig ret godt.
Det lyder rigtigt meget som vist i dette afsnit af "Prototype this".
https://dsc.discovery.com/videos/prototype-this-flying-lifeguard.html