Dansk opfindelse jordkøler din sommerøl

Du husker måske scenen i 'Blinkende Lygter', hvor det med at grave øllene ned i jorden ifølge lægen Carl handler om at finde sin helt egen dybde. Men når fire mænd fra Mors graver øl ned, bliver det en tand mere liret.

Arkitekten Klaus Peter Bach har nemlig opfundet eCool Can Cooler, der er en cylinder, som graves ned i haven eller på terrassen.

»Jeg havde lavet en bænk i bunden af min have med udsigt ud over fjorden, og så tænkte jeg på at grave en mælkejunge ned i skrænten for at køle mine øl. Men det er jo egentlig lidt besværligt, og så jeg lavede en løsning, der var nemmere,« siger arkitekten til Ingeniøren.

Praktisk og miljøvenlig ølkøling

Siden 2010 har han sammen med Ole Davidsen, Viggo Berg og Haagen Sørensen sørget for, at omkring 800 husstande jævnligt har kunnet nyde 24 jordkolde dåseøl, som cylinderen kan indeholde.

Ølkøleren fra Mors kan rumme 24 dåseøl, der hentes op fra jorden med håndsving. Illustration: eCool

Når cylinderen er gravet ned og fyldt til randen med øl, kan du bare dreje på håndtaget for at få transporteret svale jordafkølede gyldne dråber op til jordoverfladen igen. Den bruger dermed ingen elektricitet, og samtidig er cylinderen frostsikret til vinterperioden.

Jord-ølkøleren måler 113 cm i højden, er 22-30 cm i diameter og vejer 12 kg. Den kan forblive i jorden hele året rundt, uden at hverken cylinderen eller øllene tager skade.

Salget eksploderer nu

Siden slutningen af februar er virksomheden gået online på Facebook, og it-virksomheden Instinkt har redesignet de fire kompagnoners hjemmeside. Det har skabt mere end almindelig interesse for jordkøleren.

»Vores salg er gået meget stille og roligt, men it-firmaet Instinkt har sat skub i salget. I løbet af de sidste to timer har vi solgt 11, og oveni har vi fået en masse international omtale. Nu kan vi faktisk få lidt problemer med at kunne levere, hvis det fortsætter i det her tempo,« griner Klaus Peter Bach.

Selvom virksomheden har et lager, så tager det tid, når der skal samles nye cylindere. Alle delene kommer fra en masse forskellige små firmaer på Mors og i Sønderjylland, og alle kølere samles ved håndkraft og kvalitetstestes.

Passer til pælebor

Hvis du selv skal installere den, passer kølerens størrelse til et pælebor på 22 cm i diameter. Har du ikke sådan et, kan god gammeldags håndkraft og en skovl også klare jobbet.

Toppen på køleren er så godt isoleret, at varmen holdes ude om sommeren, og frosten om vinteren.

Du kan købe den lirede ølkøler på eCools hjemmeside.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Men en målerbrønd er nu billigere, og kan opbevare mange ting ved 8 grader. Jeg foretrækker at nedsænke et fad håndbrygget øl. Og ikke discount øl (håndbygget er oven i købet billigere end discount) i mit ølhul

  • 0
  • 0

Nu har hjemmesiden fået et løft. Så mangler vi bare at designet får et løft. Der er ikke nogen pæn måde at sige det. Den er grim og falder i samme kategori som havenisser og ølbænke. Ideen er fin, men Jeg har ikke lyst til at ha en stor kapsel på terrassen.

  • 0
  • 0

"Jord-ølkøleren fra eCool er opfundet, udviklet og patenteret af fire personer fra Mors."

Så deeet .....

Og hvis man endelig skal slå plat på miljøet, så er noget der er designet til dåser nok næppe vejen frem.

Men da flot at ing.dk vil stille gratis reklamer til rådighed.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten