Dansk opdagelse udfordrer planet-teori

Danske astronomer har gjort en opsigtsvækkende opdagelse.

Ved at studere opmålinger fra Nasas Keppler-satellit har astronomerne fundet to planeter på størrelse med henholdsvis Jorden og Neptun, som kredser om den samme stjerne i næsten samme bane. Det betyder, at de to planter hver 97. døgn smyger sig forbi hinanden med kun 2 millioner kilometer imellem. Det svarer til fem gange afstanden mellem Jorden og Månen.

»Opdagelsen har udfordret vores teorier omkring dannelsen af planeter«, siger Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet til Videnskab.dk

Teorierne for planetdannelse bygger på, at planeter dannes af materiale, som i kredsløb omkring en nydannet stjerne samler sig til kloder.

To planeter, som dannes i samme afstand fra deres stjerne, og som har omtrent den samme størrelse, skulle derfor også ligne hinanden.

»Det gør de to tvillingplaneter slet ikke, og det forstår vi endnu ikke. Det er blandt andet det, som gør denne nye opdagelse så spændende«, siger Hans Kjeldsen.

Læs historien på Videnskab.dk

Emner : Planeter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Med en masse på 17 gange hinanden, er det næppe et stabilt kredsløb. Så mon ikke der blot er tale om at vi tilfældigvis ser et planetpar lige mens den lille er blevet indfanget fra et andet kredsløb, og på vej til at blive sendt ad hækkenfelt til. Havde vi set dem for tusind år siden og om tusind år, er banen sikkert helt anderledes.

Men observationen opfordrer stadig til at spørge hvordan to så forskelligt størrelser planeter kunne skabes så tæt på hinanden at den lille kunne indfanges.

  • 0
  • 0

Men observationen opfordrer stadig til at spørge hvordan to så forskelligt størrelser planeter kunne skabes så tæt på hinanden at den lille kunne indfanges.

Som du selv skriver er der vel ingen der ved om de er [b]dannet[/b] så tæt på hinanden.

På et tidspunkt lavede jeg en computersimulering af hvad der ville ske hvis man havde sådan en 'primordinal cloud' - rester fra supernovaer eller lignende.

Jeg har et videoklip her som viser lidt om hvad der kan ske hvis forudsætningerne er til stede. http://youtu.be/fNoELezdTEQ

Den er lidt lang da jeg ikke rigtig var så god til camstudio, men i store træk så skal farverne forstås ca. sådan: grøn = mindste objekter - eller støv blå = lidt større rød = endnu større gul = større endnu hvid = størst.

Det er en 3D model hvor jeg drejer perspektivet en gang imellem (se slider i højre side).

Men læg mærke til der dannes et stort (=hvidt) objekt i midten, som kunne være vores sol.

De andre objekter kan passende være planeter/måner/asteroider osv.

  • 0
  • 0

Planeter dannet af udslynget stjernestof?

Det stof som bl.a. planeter og måner, der bevæger sig omkring en stjerne, er dannet af, kan være stjerne-stof, der ved eksplosions-processer er blevet udslynget fra en allerede aktiv men endnu ustabil stjerne.

-- Eksplosioner kontra kontraktioner -- En stjerne-eksplosions-model, der kan forklare hvorfra stoffet, som bl.a. planeter og måner er dannet af, (og som undertegnet udtænkte for over fire årtier siden), er helt modsat de gængse og accepterede stjerne-planet-dannelses-teorier. I disse teorier (modeller) antages det (formodes det), at stjerner og deres planeter, måner og andet stjerne-omkredsende materiale er dannet af stof, der er blevet koncentreret ved gravitationel sammentrækning af en i begyndelsen langsomt roterende og kæmpestor ’gassky’.

Hilsen fra Louis Nielsen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten