Dansk muslingelim til sårheling kan være klar om tre år

2. oktober 2017 kl. 16:522
Spinoff-virksomheden Bioco Medico fra Aarhus Universitet satser på at komme først på markedet med en biokompatibel løsning, der på sigt også kan lime inde i kroppen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mange af fremtidens operationer forventes at blive udført af robotter og som kikkertoperationer.

Og måske bliver patienten efterfølgende lappet sammen med lim udviklet efter inspiration fra blåmuslinger – som har en formidabel evne til at klistre sig fast på alt – fordi syning kan være vanskeligt at integrere i de nye operationsteknologier.

Igennem ni år har forskere på Aarhus Universitet forsøgt at kopiere blåmuslingernes lim, så man f.eks. kan bruge den i sårheling. Nu er der kommet et spinoff-firma ud af forskningen, Bioco Medico, som satser på at have den første biokompatible lim klar til sårlukning uden på huden om tre år.

Forskerne har foreløbigt udviklet en bioinspireret lim, der virker under både koldt og varmt vand. Når man sprøjter den på, binder den sig til huden og fortsætter med at være elastisk, også efter at den er hærdet.

Pilotarbejdet er lavet

Lige nu er Bioco Medico i gang med fundraising, så man for alvor kan komme videre, forklarer adm. direktør Fiona Linnea Bach-Gansmo:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har testet limstyrke, og vi ser også rigtig god vedhæftning til hud.«

Læs også: Forskere kopierer blåmuslingernes selvhelende klister

Forskerne har indtil nu lavet testforsøg på slagterprocesseret grisehud og en hudmodel med menneskehud fra fedmereduktionsoperationer i samarbejde med en anden forskningsgruppe fra Aarhus Universitet, hvor man gennem et såkaldt ex vivo-culture-medie er i stand til at holde huden levende i 7-10 dage ved at tilføre næringsstoffer.

Yderst på fingerspidsen kan du se den gennnemsigtige hudlim, der er ved at tørre. Det tager kun 40 sekunder. Illustration: Skærmprint fra Aarhus Universitets youtube-video Bioco video project3 final CC .

Biokompatibel lim inspireret af blåmuslinger

Den nyudviklede lim fremstilles syntetisk, og er en en-komponent flydende lim inspireret af den kemi, blåmuslingerne bruger i naturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kopierer kort fortalt blåmuslingernes evne til at binde sig til overflader under vand og modstå kraft fra bølger.

Blåmuslingernes lim består af tråde af proteiner, og tidligere målinger har vist, at styrken er lidt stærkere end senerne i menneskekroppen.

Læs også: Forskere kopierer blåmuslingernes selvhelende klister

Trådene giver sig lidt uden at knække, og efterfølgende gendanner de den oprindelige styrke. Aminosyren DOPA samt jern i blåmuslingens lim har vist sig at have en stor betydning for limens egenskaber.

Andre forskningsgrupper i verden har også bidraget til den viden, man i dag har om blåmuslingernes formidable klisterevne.

Stor interesse for lim til vådt miljø

Der findes allerede hudlim i dag, men den er kun godkendt til rifter uden på huden, og den kan ikke hærde i fugtige omgivelser.

Men ifølge Bioco Medico har medicoindustrien brug for biokompatible løsninger, der også kan klare fugtige omgivelser; for at kunne lukke flere typer af sår uden både på huden samt inde i kroppen.

»Specielt fordi vi forventer, at der fremover bliver en stor stigning af kikkertoperationer og robotkirurgi, hvor det ikke er oplagt, at man skal blive ved med at sy. Der vil det også være rigtig godt, at der kommer løsninger, der kan lime inde i kroppen,« siger Fiona Linnea Bach-Gansmo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I første omgang går Bioco Medico efter en løsning til huden, og så kommer de andre limtyper senere.

Herunder kan du se en video fra Aarhus Universitet om hudlimen.

Remote video URL

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
3. oktober 2017 kl. 22:09

Men, du smagte ikke på det, kan jeg forstå! ;-)

1
3. oktober 2017 kl. 21:51

... for jeg har lige renset gryden fra i går, og få ting sidder bedre fast i et vådt miljø.