Dansk motion capture-dragt vil erobre USA

26. august 2015 kl. 10:116
Et projekt på filmskolen udviklede sig pludselig til en tech-virksomhed, som med deres lovende motion capture-dragt er klar til at udgøre kroppen i en virtual reality-verden.
Artiklen er ældre end 30 dage

De fleste har prøvet at få en god idé, men det er de færreste, der har prøvet at få den realiseret. Det kræver hårdt arbejde, gode kontakter og ikke mindst kapital at få luft under vingerne, og mange startu- virksomheder dør, inden forbrugerne nogensinde når at høre om projektet.

Derfor har Markedsmodningsfonden skudt håb i 15 danske innovative projekter, som tilsammen er blevet tildelt 64 mio. kroner. Fonden har som mål at medfinansiere nogle af de bedste innovative ideer i Danmark, så de hurtigt kan blive omsat til kommercielle succeser til gavn for vækst og jobskabelse her i landet.

Et af de 15 projekter, som i år modtog støtte, er en motion capture-dragt, der gør det muligt at animere bevægelser til en langt lavere pris end hidtil og uden specialbyggede studier. Salto, hedder dragten, og firmaet bag hedder Rokoko Electronics.

Fra kunst til tech

Folkene bag fik ideen til dragten af utraditionelle veje, fortæller CEO og grundlægger af Rokoko Electronics Jakob Balslev. Han gik sammen med sine partnere på filmskolen, og i 2010 skulle de lave en animationsfilm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De ville gerne lave et live animationsteater og anskaffede sig derfor et dyrt og besværligt optisk system, som registrerer nogle prikker på kroppen og optager bevægelserne. Selve animationsoplevelsen blev fin, men teknologien lod en del tilbage at ønske, og Jakob Balslev og hans partnere begyndte at spekulere i, at det måtte kunne gøres lettere og billigere. Efter lang tids grubleri kom teamets tech-ansvarlige, Anders Klok, på en idé: en sensorbaseret dragt.

»Det er ligesom et studie, du tager på kroppen. Du kan flytte dig rundt, som du har lyst til, og du behøver ikke være inden for et kameras rækkevidde,« fortæller Jakob Balslev.

Sensorerne minder om dem, man finder i enhver mobiltelefon. De koster nærmest ingenting og sender bevægelserne i dragten direkte til en computer, mens de sker. Ingen kameraer, der skal filme bevægelserne, intet dyrt studie og fuld brugervenlighed.

»Hvis man kan finde ud af at tage tøj på, kan man også bruge vores dragt,« siger Jakob Balslev.

Rokoko Electronics arbejder ud over Salto-dragten med yderligere to grene i virksomheden:

  • Live animationsteateret - eller ‘animotion’ som de kalder det - fortsætter i Rokoko Studios i København
  • PLAI (Psychiatric Live Animotion Intervention) er et projekt, hvor animation fungerer som behandlingsredskab for børn med autisme. PLAI er udviklet i samarbejde med Syddansk Universitet.

Silicon Valley kalder

Salto modtog 1,3 millioner af Markedsmodningsfonden, og i september lancerer de en crowdfundingkampagne, hvor de som minimum håber at rejse 100.000 dollars.
Venturefonden North-East Venture har også postet penge i projektet, og med den yderligere tilførsel af de 1,3 millioner kan teamet allerede nu realisere nogle af de planer, som først lå længere ude i fremtiden for Rokoko-drengene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi flytter en del af selskabet til San Francisco næste forår, og det havde vi højst sandsynlig ikke gjort uden støtten,« siger CEO Jakob Balslev.

Han fortæller, at de med deres dragt - ud over animationsfilm- og spilmarkedet, der ligger lige for - håber, at de kan ramme hele bølgen af virtual reality (VR), som virkelig begynder at rykke i USA nu.

»Virksomheder som Facebook, Sony, Microsoft og Samsung lancerer alle deres egen version af VR-briller i løbet af næste forår, og det skal vi lægge os i slipstrømmen af. Vores præmis er, at der kommer til at mangle en krop i VR-oplevelsen, så vi skal over og flirte med nogle af de store virksomheder,« fortæller han.

Rokoko har allerede fået etableret en kontakt til Googles VR-projekt Cardboard, ligesom andre tråde er lagt ud. Jakob Balslev fortæller, at de fleste er lydhøre over for nye initiativer inden for VR, da der endnu ikke er nogen, der har knækket koden helt.

Potentialet i teknologien er stor, og som Jakob Balslev siger, står Rokoko med deres Salto-dragt lige nu på et springbræt.

»Med støtten bliver springet måske lidt højere, end vi tænkte. Det betyder sindssygt meget, og gør, at vi tror endnu mere på projektet.«

Remote video URL

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
2. september 2015 kl. 11:23

Yes, det kan du tro, at man gør. :) Facial capture er bestemt enormt spændende! Der er flere interessante spillere allerede på det marked - det er bare stadig enormt dyrt. De bedste "billige" løsninger på markedet lige nu bliver lavet med et 3D-kamera som f.eks. Kinect. Bl.a. dem her: https://www.faceshift.com/ Men jeg ved ikke om de har den detaljegrad, som du søger. Ellers må du vente på vores system :)

Du kan komme på mailliste her: https://salto3d.com/ Så lover jeg, at vi nok skal holde dig opdateret. Fedt at du er interesseret!

5
1. september 2015 kl. 20:23

:-)

Jeg er nok mest nysgerrig omkring facial mimics capture - et væld af stærkt følsomme sensorer, der kan afdække muskelbevægelser fra pandetop til saltkar - jeg ser det som et musikinstrument, en diagnostisk aflæsning, et træningsredskab, som performanceredskab, som live-action-stemme... Fantasi er alt, der skal til.

Vil gerne på en mailingliste og vide mere, straks der er mere at vide.

god vind.

4
26. august 2015 kl. 17:49

@Lars Michler – Det er rigtigt (og skarp observeret) at vi fortsat bruger et optisk system til facetracking. Dette er ikke en del af den pakke vi crowdfunder og vi sælger ikke face capture med i pakken. Vi har kun brugt det i forestillingssammenhæng. På sigt udvikler vi vores eget system, som vi håber at kunne sælge med, men lige nu er det ”kun” dragten. Vi forestiller os i øvrigt, at mange i første omgang vil bruge dragten sammen med VR-briller, og der kan man jo ikke rigtig tracke ansigtet med et kamera, som vi gør nu. Så måske løser et af VR-firmaerne det for os. Men du har helt ret i, at det er noget, der skal løses. Vi arbejder på sagen. :)

@Martin Wolsing - Vi flytter kun en lille del af firmaet til San Francisco (vi beholder alt tech-udvikling/produktion herhjemme), og vi gør det jo netop for at vokse os store, så vi også bliver større herhjemme. Markedet for mocap og VR er desværre ikke stort nok herhjemme til, at vi kan klare det alene herfra. Men jeg tror nu nok, at vores ryk til SF kommer skattekronerne(/-yderne) mere til gavn end hvis vi blev hjemme :)

Vi har fundet to firmaer, der laver noget, der minder om vores system. De har begge lavet en crowdfunding-kampagne og har endnu ikke leveret deres produkt. Vi adskiller os dog så grundlæggende fra dem, at vi mener, at vi er de eneste, der laver det, vi gør. Det tætteste ”etablerede” selskab, der findes på markedet, er hollandske Xsens https://www.xsens.com/. Deres system koster dog op mod 20k USD for en dragt, hvor vores til sammenligning koster 700. Så vi føler os ikke rigtig som konkurrenter. :)

Vi udvikler allerede på taktil feedback, som er det, som jeg forstår, at du mener. Altså at dragten kan fornemme berøring og sende feedback til andre brugere. Det kommer!

@Morten Pedersen – Motion capture-systemer findes og har gjort det længe, men stort set udelukkende optiske systemer, som er ekstremt dyre, svære at arbejde med og har en del praktiske begrænsninger. Det er her vi kommer ind i billedet.

3
26. august 2015 kl. 12:19

"Hvis der også indbygges sensorer (eller hvad det nu hedder), der påvirker brugeren af dragten, er vi ved at være der. Så kan man pludselig mærke, når en person 1.000 km væk prikker en på skulderen."

Ja, eller en virtuel karakter, eller anden skuespillers avatar gør, så man optager mere "virkelige" sekvenser.

Jeg troede egentlig at disse dragter allerede fandtes i rigt mål.

2
26. august 2015 kl. 11:56

"»Vi flytter en del af selskabet til San Francisco næste forår, og det havde vi højst sandsynlig ikke gjort uden støtten,« siger CEO Jakob Balslev."

Godt at se, at de danske støttekroner går til noget fornuftigt. Som at flytte virksomheder ud af landet. ;-)

Det lyder som et rigtigt godt og interessant projekt. Som totalt udenforstående virker ideen dog så oplagt, at man kan undre sig over, at det ikke er opfundet for længst. Er Rokoko helt alene på markedet, eller er der lignende teknologier?

Hvis der også indbygges sensorer (eller hvad det nu hedder), der påvirker brugeren af dragten, er vi ved at være der. Så kan man pludselig mærke, når en person 1.000 km væk prikker en på skulderen.

1
26. august 2015 kl. 11:53

Et spændende projekt, motion capture uden kameraer vil være så meget lettere at arbejde med, især til udendørs brug.

Det ser dog ud til at de stadig bruger et kamerabaseret system til at optage ansigtsmimikken.

I 2008 så man et tilsvarende projekt fra kunst og performance verdenen baseret på en dragt med tryksensorer ved ledene ( www.kobakant.at/?p=27 ) og ( https://puppenspiel.moviesandbox.net/ ).

Man kan selv lave denne dragt efter vejledningen på https://www.instructables.com/id/Puppeteer-Motion-Capture-Costume/?ALLSTEPS