Dansk model for trafikforurening er håbløst forældet

23. januar 2008 kl. 07:311
Transportministeriets model til beregning af forurening fra biler, tog, buser og fly er baseret på data fra 1990'erne. Det giver forældede resultater, og regeringen aner derfor ikke, hvor stor miljøgevinsten er ved at satse på jernbane frem for nye motorveje.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvor meget CO2 udleder bilister, der kører turen fra København til Aalborg, i gennemsnit? Hvad hvis turen foregår i tog, bus eller i fly i stedet: Hvor meget bedre eller værre for miljøet er det?

Svaret svæver i vinden, selv om regeringen netop nu har nedsat en arbejdsgruppe, der skal vurdere transportens effekt på miljøet.

Transportministeriets program til beregning af trafikforurening, Tema2000, er ikke blevet opdateret, siden det udkom i 2000 og giver derfor forældede resultater, der ikke kan benyttes til at sammenligne forskellige transportformer.

Derfor har arbejdsgruppen heller intet værktøj til at vurdere, hvor store udledninger en satsning på eksempelvis jernbane frem for nye motorveje kan spare os for.

Forældede data, der ikke kan bruges

Tema2000 blev ellers lanceret som et værktøj til at beregne energiforbrug og luftemissioner fra blandt andet personbiler, tog, busser og fly, og programmet giver brugeren mulighed for at beregne udledninger af CO2 og partikler for forskellige transportmidler over strækninger i det ganske land.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For bilernes vedkommende baserer modellen sig på undersøgelser af trafikken i Tyskland og Schweiz fra 1990-94, kun opdateret med nyere målinger i 1999.

»Det er en ældre sag, som ikke er blevet opdateret, siden det kom frem. Hvis man skal kunne bruge det til noget, må man sørge for at få de seneste data ind i modellen,« siger Morten Winther, seniorforsker ved Danmarks Miljøundersøgelser (DMU).

Han forsker i udledninger fra transport på vejene, og han påpeger, at der i årene efter Tema2000's fødsel er kommet mange nye køretøjer til, der skal overholde skrappere emissionsnormer fra EU.

»De køretøjer findes der emissionsmålinger for, og det vil være godt, hvis en ny Tema-model kan afspejle dette,« siger han.

DSB: Nærliggende med en opdatering

DSB har brugt programmet til at beregne de officielle CO2-udledningstal for virksomhedens forskellige togtyper, som er offentligt tilgængelige på togselskabets hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er nærliggende, at man laver en opdatering. Datadelen af Tema2000 er mindst ni år gammel, og derfor er det naturligt at kigge på den igen. Specielt nu, hvor miljøet og transportsektoren er så meget i fokus,« siger miljøchef i DSB, Jesper Mølgaard.

Ikke mindst CO2-udledningstallene for de nye IC4-tog er usikre, da DSB indtil videre har måttet forlade sig på et »kvalificeret gæt«, fordi Tema2000 ikke giver mulighed for beregninger på den nye togtype.

Ifølge Jesper Mølgaard er gættet på CO2-udledningen fra IC4-togene udelukkende baseret på togenes vægt i forhold til IC3-togene - IC4-modellen er nemlig en anelse tungere.

Hos Transportministeriet, der oprindeligt udviklede Tema2000 sammen med den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi, er man klar over problemerne.

»Vi planlægger at opdatere Tema2000 i år,« lyder meldingen fra pressechef i Transportministeriet, Jesper Damm Olsen.

Indtil videre er det dog den eneste oplysning, Transportministeriet vil ud med.

Dokumentation

Hent TEMA2000-programmet her

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
23. januar 2008 kl. 11:03

Det kunne da være rart at få opdateret TEMA2000, men jeg synes lige at det bør indgå i debatten at det faktisk er muligt at vælge både EUROIII og EUROIV biler ( på marked hhv 01012001 og 01012006) så det er altså ikke sådan at det ikke er muligt at sammenligne med nyere biler! Hvor gode man har været til at gætte på energiforbrug i 1999 er så spørgsmålet - men dagens biler er jo ikke blevet uventet meget mere energieffektive så vidt jeg er informeret !! Så jeg vil mene at TEMA 2000 fortsat er et godt udgangspunkt. Men fornuftigt nok at opdatere modellen.