Dansk mobiloplader bruger bøjelige plastsolceller

Dansk mobiloplader bruger bøjelige plastsolceller

Foto: InfinityPV

Et dansk firma vil udnytte plastsolceller, der kan pakkes sammen på meget lidt plads til at oplade mobiltelefoner. På ti dage har konceptet indsamlet 500.000 kr. gennem crowdfunding.

Plastsolceller bliver en stadigt større konkurrent til de klassiske siliciumsolceller, når det kommer til store solcelleanlæg. Et nyt dansk projekt, der er lanceret på crowdfundingsiden Kickstarter, sigter mod at udnytte plastsolcellernes lave pris og fleksibilitet til at løse en opgave, de klassiske siliciumsolceller ikke kan.

I den nye mobiloplader HeLi-on er plastsolcellerne rullet sammen, når de ikke bliver brugt, så man kan opnå en højere effekt i en transportabel mobiloplader.

Læs også: Kraftværker af plastsolceller skal udskiftes hvert andet år

»Tidligere har man brugt plastsolceller til klassiske solcelleformål som direkte konkurrent til siliciumsolceller. Her udnytter vi dem meget bedre til noget, man aldrig ville kunne med sliciumsolceller,« siger Frederik Krebs, direktør i InfinityPV, der står bag HeLi-on.

Den nye udnyttelse af plastsolcelle-teknologien er nu lagt ud til crowdfunding på websitet Kickstarter.com. Her har InfinityPV vurderet, at de skal bruge 500.000 kr. for at kunne begynde produktionen af mobilopladerne, der skal sælges for for lidt over 600 kr. pr. stk., et mål virksomheden nåede, allerede ti dage efter at crowdfundingkampagnen blev lanceret.

»Til en prototype er dette her en supergod idé, men om der er interesse for det hos folk er en anden sag. Den store opbakning, som ideen har mødt på Kickstarter, tyder på, at den almene bruger kan se ideen i denne type oplader,« siger Frederik Krebs.

Læs også: Dansk forsker: Plastsolceller kan konkurrere med kul- og vindkraft

Plastsolcellerne i opladeren er printet på en tynd plastfolie, og den færdige solcelle er under 1 mm tyk. Det er netop denne egenskab, der adskiller den fra klassiske siliciumsolceller.

Selv om plastsolcellerne kun yder lidt under den halve effekt af en siliciumsolcelle på samme størrelse betyder deres størrelse og evne til at blive rullet, at der kan være solceller med en væsentligt større effekt i HeLi-on end i nogle af de tilsvarende solcelle-opladere med samme størrelse og vægt, som tidligere er blevet lanceret.

Ud over en strimmel plastsolceller, der kan rulles ud, består opladeren af et litium-ion-batteri med en kapacitet på 2.600 mAh, hvilket svarer til ca. 1,4 gange batteriet på en iPhone 6. Derudover er opladeren udstyret med en USB-udgang til opladning.

Kommentarer (0)