Dansk mobil-robot solgt for 1,7 milliarder kroner

25. april 2018 kl. 15:551
Dansk mobil-robot solgt for 1,7 milliarder kroner
Illustration: MIR.
Robotvirksomheden MiR er blevet solgt til amerikanske Teradyne, som også ejer Universal Robots.
Artiklen er ældre end 30 dage

På bare tre år er MiR (Mobile Industrial Robots) gået fra at levere sin første mobile robot til en omsætning på over 77 mio. kroner.

Den vækst får nu den amerikanske robot- og automationsleverandør Terradyne til at betale 1,7 mia. kroner for virksomheden, der i dag beskæftiger cirka 120 medarbejdere.

Mobile Industrial Robots blev grundlagt i 2013 af den erfarne robotudvikler Niels Jul Jacobsen. Målet var at udvikle, producere og sælge mobile robotter, som kan bruges til intern transport. Robotterne har vist deres værd hos en lang række større og mindre virksomheder, som for eksempel Honeywell, Kamstrup, Airbus, Hitachi og Flex.

Læs også: Mobile robotter fra Odense har fundet vej ud i verden

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også på hospitaler har MiR-robotterne været brugt til at fragte blodprøver og linned rundt. Robotterne udmærker sig ved at være selvnavigerende og i stand til at bevæge sig frit blandt personalet. Teknologien falder i samme kategori som Universal Robots samarbejdende robotter.

Godt for MiR

Administrerende direktør for MiR, Thomas Visti, siger i forbindelse med salget:

»Dette opkøb vil gavne både vores slutkunder, vores distributører og vores medarbejdere. Teradyne repræsenterer ingeniørkunst i verdensklasse, har en helstøbt global supportorganisation og en veldokumenteret evne til at skabe vækst. Sammen kan vi fremtidssikre og videreudvikle MiR, så vi kan bibeholde vores unikke position på markedet.«

Læs også: Ny generation af mobilrobot er dedikeret til industrien

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også fra Teradyne er der glæde over endnu et opkøb i den danske robotklynge i Odense:

»MiR’s selvkørende mobile robotter skaber en masse nye automationsmuligheder, fordi de ligesom Universal Robots’ samarbejdende robotter er nemme at programmere, sikre og har en kort tilbagebetalingstid. Vi ser frem til at bruge vores globale tilstedeværelse til at bakke op om MiR´s heftige ekspansion på nye og eksisterende markeder,« siger Mark Jagiela, administrerende direktør for Teradyne.

Hvis nogen skulle begræde, at endnu en dansk virksomhed nu skifter en udenlandsk ejer, så mener Esben Østergaard ikke, at der er grund til at frygte noget. Han indkasserede selv et anseligt beløb, da Universal Robots blev solgt, penge han blandt andet har brugt på at investere i MiR:

»Vi har allerede med Universal Robots set, at arbejdspladserne bliver her i landet, og at pengene fra opkøb bliver brugt til reinvestering i nye, potentielle succeser i den blomstrende danske robotklynge. Med andre ord behøver vi altså ikke nødvendigvis at frygte salg til udenlandske ejere. Exits skaber blot grobund for nye, lovende iværksættere, der udvikler førsteklasses robotteknologi og masser af nye danske job samt øget eksport. Og jeg forventer, at vi kommer til at se endnu flere danske robotsucceser som MiR,” forudser Esben Østergaard.

Læs også: Vestas gør de mobile robotter til en del af automationen

Knap en milliard kroner udbetales til ejerkredsen, som blandt andet består af tidligere medarbejdere og investorer i Universal Robots. Godt 700 mio. kroner vil blive udbetalt, hvis MiR når visse fastsatte mål for årlig omsætning i perioden 2018 til 2020.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
Videnskabsredaktør -
25. april 2018 kl. 16:10
Videnskabsredaktør

Salget blev også omtalt på ATV's årsmøde i eftermiddag (25. april).

DTU's bestyrelsesformand Per Falholt og formand for ATV's Science & Engineering projekt var umiddelbart ked af, at endnu en dansk robotvirksomhed var blevet solgt til udlandet,. Han ser gerne generelt , at det bliver muligt at videreudvikle danske vækstvirksomheder, uden de bliver solgt til udlandet.

Dekan Henrik Bindslev fra SDU fortalte mig dog i pausen på årsmødet, at han mente Teradyne ville blive en rigtig god ejer. Han så ingen problemer i salget for at videreudvikle robotklynge på Fyn - snarere tværtimod.