Dansk mirakelmedicin fra svamp opgivet af medicinalgigant
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk mirakelmedicin fra svamp opgivet af medicinalgigant

Medicinalvirksomheden Sanofi-aventis har droppet arbejdet med Novozymes' stof plectasin.

Det fik ellers stor opmærksomhed, da den danske enzymgigant fandt stoffet i en lille sort svamp i 2002 og i 2008 solgte rettighederne til udvikling, registrering og markedsføring af den forbedrede variation af plectasin NZ2114 til Sanofi-aventis.

NZ2114 viste nemlig alle tegn på at kunne være ny form for antibiotika og virke mod lungebetændelse, endocarditis, meningitis og blodforgiftning forårsaget af bakterier som Streptococcus og Staphylococcus, som er resistente over for alle eksisterende antibiotika.
Og i maj blev det offentliggjort i tidsskriftet Science, hvordan plectasin og andre peptider kan dræbe bakterier, der ellers er resistente over for antibiotika.

Plectasin kom fra pseudoplectania nigrella, der er en lille skovsvamp med det danske navn sortbæger. Foto: Novozymes Illustration: Novozymes

Læs også: Video: Sådan dræber stof fra svamp resistente bakterier

Thomas Videbæk, koncerndirektør og leder af BioBusiness-divisionen i Novozymes, er ærgerlig over, at Sanofi-aventis har droppet arbejdet med plectasin, men påpeger, at man ikke kan være alt for overrasket, da sandsynligheden for at få et produkt helt fra de prækliniske dele - det vil sige inden det testes på mennesker - af udviklingsarbejdet til markedet er meget meget lille.

»Det er et spændende produkt med et vigtigt slutmarked, så det havde været meget sjovere, hvis det var fortsat i Sanofi-aventis-regi, men det er spillereglerne, for der kan vise sig en masse både i det prækliniske og kliniske, og der kan også være nogle strategiske årsager til, at et projekt ikke er vigtigt for et firma,« siger Thomas Videbæk til Ing.dk.

Fremtid afklaret inden nytår

Forklaringen fra Sanofi-aventis har været, at
'risk ratioen' ved stoffet ikke var stor nok i forhold til den konkurrencesituation, der er på markedet.

Det har de vurderet ud fra en række af prækliniske forsøg af, hvordan stoffet virker i forskellige modeller, samt hvor meget der kan gives, før det begynder at give toksiske reaktioner. Og disse forsøg har de sammenlignet med de produkter, der er på markedet i dag.

»Det er ikke fordi, vores stof er dårligere end de produkter, der er på markedet i dag, måske er det endda bedre, men måske havde Sanofi-aventis håbet at få en større konkurrencefordel på nogle af parametrene, og da de ikke har set tegn på det, har de sluppet projektet.«

BioBusiness-divisionen i Novozymes er nu travlt optaget med at kigge på datamaterialet fra de prækliniske forsøg hos Sanofi-aventis.

»Når vi har set datamaterialet godt igennem, vil vi bestemme, hvordan vi kører videre. Hvis vi vurderer, at det mest handler om, at det rent strategisk ikke lige passede ind i Sanofi-aventis' portefolie at arbejde videre med plectasin, vil vi prøve at udlicitere det til en anden partner. Måske er en af de potentielle partere, vi tidligere har talt med, interesseret i at køre det videre,« fortæller Thomas Videbæk og fortsætter:

»Jeg forventer, at vi ved udgangen af i år har besluttet, om vi skal arbejde videre med plectasin, eller om det er en af dem, hvor vi må sige 'pokkers også'.«

Kører på med krum hals

Plectasinen er ellers et af flagskibene i Novozymes' forholdsvis nye satsning på Biobusiness-området, der blandt andet inkluderer at identificere stoffer, der kan bruges i medicin.

»Plectasin er et frustrerende tab, da det viser rigtig godt, hvad det er vi vil med Biobusiness, men det er der ikke kommet skår i. Det her sker med 90 pct. af prækliniske produkter, og det gør ikke, at vores evne til at identificere, modellere og udtrykke molekyler er blevet ændret. Vi kører på med krum hals,« understreger Thomas Videbæk.

Han fortæller, at de fortsat har gang i de andre projekter med antimikrobielle peptider. For eksempel er de i fuld gang med at få lavet den prækliniske pakke færdig omkring et peptid mod gramnegative bakterier. Næste skridt er så at finde ud af, om der skal være partnere med på det projekt.

Emner : Medicin
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først