Dansk minister: EU skal forbyde mikroplast i kosmetik
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk minister: EU skal forbyde mikroplast i kosmetik

Spørgsmålet om mikroplasts skadelige virkning på miljøet har i flere omgange været oppe til diskussion i EU. I 2014 opfordrede både Holland, Sverige, Belgien og Østrig til, at kommissionen diskuterede emnet med henblik på at få det afskaffet. Danmark deltog ikke i den opfordring.

Senest har USA præsident, Barak Obama, vedtaget en lov, som gør det ulovligt fra 2017 at anvende mikroplast i skrubbecreme og tandpasta.

Mikroplast fra kosmetik kan måles i vandmiljøet. Illustration: Schooner Adventuress / Flickr

Læs også: USA forbyder mikroplast i kosmetik

Det er især fundet af mikroplast i stadigt større koncentrationer i de store søer i det nordøstlige USA, der i første omgang fik staten Illinois til at indføre et forbud mod mikroplast i kosmetik, som fik præsidenten til at reagere.

I 2015 blev der på den danske finanslov afsat 2 mio. kroner for at få et bedre videngrundlag omkring mængder, kilder og konsekvenser af mikroplast i Danmark.

Læs også: Bildæk og skosåler sender tonsvis af mikroplast ud i naturen hvert år

Men nu har Enhedslistens Maria Reumert Gjerding spurgt miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), hvorfor Danmark ikke er blandt de lande, som opfordrer EU til at indføre et forbud mod brugen af mikroplast.

I et svar siger Eva Kjer Hansen, at EU snarest muligt bør vedtage et forbud mod mikroplast i plejeprodukter, og at hun nu vil tage kontakt til kommissionen med en opfordring til, at fremsætte et forslag til EU-begrænsning.

Læs også: Bekymrede forskere: Koraller æder løs af havenes mikroplast

Hun begrunder det blandt andet med, at der ikke er nogen grund til at bruge mikroplast, når der findes alternativer, og at der er tvivl om effekterne på miljøet af svært nedbrydelige plastikstykker.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den næste omgang råolie, skal åbenbart ikke laves ud fra verdenshavenes plankton, men ud fra den mængde mikroplast, som vi i øjeblikket er ved, at fylde vores have op med.. !

Forbyd nu bare lortet.. det er ikke vigtigt for menneskeheden.. ! Hvor svær en afgørelse kan det være..?

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten