Dansk maskiningeniør samler ind til asteroideforsvar
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk maskiningeniør samler ind til asteroideforsvar

Rettet: At sprænge asteroider i luften koster så lidt, at det er en katastrofe, at muligheden bliver ignoreret.

Sådan lyder budskabet fra den danske ngo Emergency Asteroid Defence Project (EADP), som samler midler ind til udvikling af et rumfartøj, som kan sprænge truende asteroider i småstykker til en pris fra 150 millioner kroner.

»Risikoen for at blive ramt af en bil er naturligvis større end for at blive ramt af en asteroide. Men det er nemmere at gøre noget ved asteroiden,« siger Søren Ekelund, som er uddannet maskiningeniør inden for produktion og ledelse fra DTU og selv har skudt fire millioner kroner i projektet.

Han fik øjnene op for meteorudryddelse i 2011, da han hørte om Bong Wie fra Iowa State University, som i 2008 oprettede Asteroid Deflection Research Center med fokus på udvikling af fartøjer, der kunne fjerne asteroider – enten ved at skubbe dem ud af deres bane eller ved at sprænge dem i stykker.

Asteroiden over Rusland

»Jeg syntes, det lød interessant, fordi man dermed kan destruere asteroider med et relativt kort forvarsel. De mindre asteroider på under 300 meter i diameter kan være svære at se, før de er meget tæt på, hvilket vi så i 2013, da en asteroide forvoldte skader for 33 mio. dollar i Rusland,« siger Søren Ekelund med henvisning til den 10.000 ton tunge asteroide, der dengang splintredes over byen Tjeljabinsk.

Læs også: ANIMATION: Så kraftfuld var asteroiden over Rusland

Fartøjet er en HAIV (Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle), som er et leveringsfartøj med sensorer, som kan fragte atomart sprængstof mod asteroiden.

Via crowdfunding på Indiegogo har de danske indsamlere foreløbig fået beskedne 5.837 dollar ind, hvilket svarer til 3 procent af målet på 200.000 dollar, men Søren Ekelund forklarer, at det er de psykologiske barrierer, der besværliggør arbejdet.

»Folk synes jo, det lyder vanvittigt, og det gjorde jeg også først selv. Det er noget, der virker fjernt og langt fra vores fatteevne – ingen kender jo nogen, der er blevet dræbt af en asteoride,« siger Søren Ekelund, men pointerer, at meteoreksplosionen i Rusland har fået øjnene op blandt både rumfartseksperter og forsikringsselskaber.

»Vi satser på at have et forsvar parat inden for to-tre år, så vi håber at få den brede befolkning med,« siger han.

For slet ikke at snakke om, at grunden til at man måtte vælge at aktivere forsvarssystemet jo er, at asteroiden jo har kurs mod jorden. Efter en atomar detonation vil det jo være overvejende sandsynligt, at også det radioaktive nedfald spredes over nedfaldsområdet - a la chelyabinsk - og hvor smart er det??

  • 1
  • 7