Dansk månelandingsprojekt gør klar til første mini-rumtur
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk månelandingsprojekt gør klar til første mini-rumtur

Euroluna, det eneste danske deltagerhold i Googles rumkonkurrence, Lunar X Prize, er nået flere skridt videre mod det endelige mål - landsætningen af en lille, fjernstyret kameravogn på Månen.

Euroluna-holdet er i øjeblikket ved at planlægge den første praktiske systemtest, som skal foregå til december. Her skal en nano-satellit opsendes i kredsløb om Jorden. Det foregår fra øen Tonga i det sydlige Stillehav. Og igennem det følgende år skal satellittens motor, computerstyring og seks indbyggede kameraer bevise, at de faktisk kan bruges til rumfart.

Satellitten, som holdet har døbt MiniRomit1, skal bygges, så den kan rummes inden for 10x10x20 centimeter, svarende til to Cubesat-satellitter. Vægten bliver cirka to kilo, skriver Euroluna i en pressemeddelelse.

Når løfteraketten, den amerikanske Neptune 30, er nået op i 310 kilometers højde over Jorden, bliver MiniRomit1 sparket ud i det tomme rum. Det sker med en fjeder.

Samme skæbne overgår resten af rakettens last - 26 Tubesat'er og to Cubesat'er.

Når MiniRomit1 er ude af lemmen, kan solen skinne på solcellerne, så der kommer energi til batteri og powermodul. På et eller andet tidspunkt, når satellitten har stabiliseret sig selv, skal ion-motoren startes.

Der medbringes nogle få gram metal, som er ion-motorens drivmiddel. Med energi fra solcellerne accelereres metal-ioner gennem et elektrisk felt og skydes bagud. På den måde skabes en ganske lille fremdrift, og MiniRomit1 skal langsomt øge farten, indtil den når op i 700 kilometers højde.

Omløbstiden om Jorden bliver 90 minutter. Satellitten vil være synlig over Danmark hver tolvte time, og der vil være mulighed for radiokontakt i 5-10 minutter hver gang.

Euroluna håber på velvillig hjælp fra interesserede radioamatører, så de billeder, satelliten sender med sine seks kameraer, kan blive opfanget og videresendt til Euroluna's hjemmeside.

Hovedpræmien i Googles rumkonkurrence, Lunar X Prize, er på 20 millioner dollars, cirka 110 millioner kroner. Den går til det første hold, som lander deres køretøj på Månen, kører 500 meter og sender billeder ned til Jorden. Sidste frist er 31. december 2012.

Holdet bag Euroluna består af en forening af familie og venner til stifterne, Palle Haastrup og Søren Rasmussen. De fleste af foreningens medlemmer er ingeniører.

Euroluna holder åbent hus for alle interesserede 18. april i Ballerup.

Dokumentation

Euroluna's hjemmeside
Tilmelding til Euroluna (åbner i separat mailklient - evt. Outlook)

Det lyder som en rigtig spændende projekt og der skal da heppes på dem. Den der nano-satellit vil jeg gerne høre mere om, det kan jeg ikke helt få til at passe... Sender de en satellit i nano-størrelse i kredsløb? Hvordan har de tænkt sig at følge den?

  • 0
  • 0

Hej Nikolaj

Små satellitter opdeles efter vægt i følgende klasser:
Mini: 100-500kg
Mikro: 10-100Kg
Nano. 1-10kg
Pico: 0.1-1kg
Se http://en.wikipedia.org/wiki/Miniaturized_...

Da denne satellit er 10x10x20cm (dobbelt cubesat) vil et gæt på vægten være 2kg hvilket gør den til en Nano-satellit. Almindlige cubesats er pico-satellitter da de skal veje et kg eller mindre.

Mikkel

  • 0
  • 0