Dansk lysekspert: LED-lys kun farlig for scenefolk og elektrikere

Der er ingen grund til at forbyde hvide LED'er i børneværelser, skoler og institutioner, hvor der færdes børn og unge. Det mener direktør i Dansk Center for Lys, civilingeniør Kenneth Munck, selvom franske forskere har slået alarm i en ny rapport.

En forskergruppe, nedsat af den franske regerings agentur for fødevarer, miljø- og arbejdsmiljømæssig sikkerhed, ANSES, har undersøgt en række forskellige hvide LED'er, der kan købes på det franske marked.

De franske forskere konkluderer, at hvide dioder, der er lavet ved at coate en blå diode med et fosforscerende stof kan være farlige for børns syn, fordi deres øjne ikke er så gode til at filtrere lys med korte bølgelængder. Forskerne fremhæver, at det blå lys kan give fotokemiske reaktioner i øjnene, der fører til skader i fotoreceptorerne og muligvis også tidlig aldring, mener de franske forskere.

På den baggrund anbefaler de franske forskere i en ny rapport, at man ikke bruger den type dioder i skoler, daginstitutioner, hospitaler og andre steder, hvor der er mange børn.

Men det er at overfortolke resultaterne, mener Kenneth Munck.

»Det er meget overfortolket at fraråde LED'er på steder, hvor der er børn. Jeg har ikke hørt om lignende resultater, så jeg er meget skeptisk. Der skal i hvert fald flere undersøgelser til, førend man kan sige noget om det,« siger Kenneth Munck.

Han mener derfor ikke, at der er grund til at gå i panik, hvis poderne går i en skole eller vuggestue, hvor der er dioder i loftet.

Pas på med dioder i legetøjet

Til gengæld er Kenneth Munck meget enig i de øvrige advarsler, som de franske forskere kommer med. De anbefaler nemlig også, at legetøjsproducenter dropper hvide og blå dioder i legetøj.

»Der er måske en fare ved legetøjet, for der kan børn få lyskilden meget tæt på øjet. Så man bør ikke bruge kraftige hvide og blå dioder i legetøj. Men det er noget andet, når vi taler om en diode, der sidder i et armatur eller en lampe, som man normalt er mindst en meter fra.«

Munck: Professionelle skal måske bruge beskyttelsesbriller

Elektrikere, sceneteknikere og andre der arbejder professionelt med LED-lys er ifølge den franske rapport en anden udsat gruppe. Og her giver advarslerne også mening for Kenneth Munck.

»Der taler vi om høje intensiteter og meget korte afstande. Der kan det måske give mening at bruge beskyttelsesbriller. Der vil jeg sige, at det giver god mening at være ekstra forsigtig.«

En sidste gruppe, der ifølge rapporten skal passe på, er patienter, som enten på grund af deres øjen- eller hudlidelser eller deres medicin, er meget lysfølsomme.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der hvor private måske også kan møde problemet er hvis de køber alt for billige LED pære eller armaturer hvor dioderne er direkte synlige. Som privat bør man nok holde sig til en god kvalitet lyskilder som ikke ændre lysfarven væsentligt over deres levetid, dvs. kvalitets lysdioder(koster lidt mere end de billige lysdioder)... Samt der bør bruges en god optik som fordeler lyset jævnt over hele lyskeglen, en spredning på min. 40-60grader er dermed nok at fortrække for de fleste private hjem som generel belysnings kilde. Desuden kan LED lyskilder nemt leveres med et varmt lys som ikke indeholder ret meget blåt lys (eks. 2650K = glødepære lysfarve), man skal bare kigge sig lidt for…

Mvh. Mike, www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Jeg har købt nogle LED pærer til indbygningsspots, og må sige jeg er ikke imponeret. De VAR billige, men hvor stor forskel er der på levetiden? De bliver med tiden svagere og svagere i lysstyrke, og nu ca. 1 år efter må man nærmeste famle sig frem i tusmørke i lyset fra 6 pærer på et areal på 5-6 m2. Kan det virkelig være rigtigt?

 • 0
 • 0

Har lidt svært ved at forstå hvad der bliver snakket om, syntes der mangler mange fakta.

Hvilken bølgelængde er der tale om ?

Er det mere farligt fordi der ikke er det fulde fave spektrum ?

Eller er energi niavauet på den ene bølgelængde at sammenligne med en laser, men hvor vi ikke kan se lyset ?

 • 0
 • 0

Jeg har købt nogle LED pærer til indbygningsspots, og må sige jeg er ikke imponeret. De VAR billige, men hvor stor forskel er der på levetiden? De bliver med tiden svagere og svagere i lysstyrke, og nu ca. 1 år efter må man nærmeste famle sig frem i tusmørke i lyset fra 6 pærer på et areal på 5-6 m2. Kan det virkelig være rigtigt?

Jeg har samme erfaring, selv om dem, jeg købte, var middel i pris. De holdt ikke et år med nogle få timers drift i gennemsnit om dage, før deres lysstyrke var på nefablænder-niveau.

Jeg har nu bestilt nogle lidt dyrere af en anden type og håber på bedre held denne gang.

MVH Jan - der gerne vil spare meget mere på energien

 • 0
 • 0

Jeg har selv særdeles gode erfaringer, men har så også betalt for kvalitet (Cree dioder). Vores køkken er belyst med 3 dæmpbare 15W dioder som er placeret i det gamle lysrørs armatur. Det har faktisk været nødvendigt at dæmpe, de giver mindst lige så meget lys som to 18W lysrør. Vi har også dioder andre steder som har kørt op til 2 år nu, uden tegn på svækkelse.

Problemet kan, udover dårlig kvalitet, være at dioderne overophedes hvis kølingen er utilstrækkelig. Det vil give en meget kort levetid. Jeg undgår pærer som er lavet af mange små lysdioder. De giver for lidt og for dårligt lys.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Jeg har nu i snart to år haft 12 stk 1W varmhvide led lyskilder monteret i mit udhæng. De giver rigeligt med lys omkring huset, og bruger så lidt strøm at jeg tillader mig at have dem tændt i de fleste af døgnets mørke timer (når nu den offentlige belysning slukkes om natten)

Lyskilderne er kvalitet købt hos Prolys - jeg har ikke andet med virksomheden at gøre end at være en tilfreds kunde.

 • 0
 • 0

Jeg har siden min studietid interesseret mig for lys og har været ivrig bruger af lysstofrør og senere energisparepære og nu LED lys uden, at have det som profesion.

Det undre mig herfor at der tales om fosforcens fremfor luminescens, da jeg ikke erindre at have oplevet efterglød ved LED lamper.

Er det endvidere ikke de samme stoffer, som anvendes i lysstofrør og energisparepærer og er der i så fald ikke en lige så stor fare ved disse?

Jeg er således lidt i vilrede og håber et eventuelt faremoment bliver 'belyst' nærmere, men vil indtil da fortsætte med at bruge og indkøbe LED lys.

Paul P.S. Christensen

 • 0
 • 0

@Peter Larsen & Claus Hillker: Tak fordi I vil dele jeres erfaringer med os andre. Det har givet mig mod på at fortsætte kampen om at finde kvalitets-LED-pærer, der er til at betale. Jeg har lige skæftet mine udbrændte (efter godt et år) LED lamper i gangen med 3W LED, der ikke var en masse dioder sammen, men kun 3*1. Nu håber jeg at det holder. Det giver ihvertfald dejlig meget lys.

Kan man udskifte alle lamper med LED? Også alm. glødelamper? Hvad findes der af stuebelysning? (Jegskal udskifte de fleste standerlamper i stuen i nær fremtid og vil gerne bruge LED eller andet meget lavenergiagtigt.

MVH Jan

 • 0
 • 0

Halvledermaterialet i en LED er typisk inde under luminescens med få undtagelser. Alligevel forekommer 'efterglød' grundet fosforen. Det samme sker i en større eller mindre grad for lysstofrør. Der anvendes, som du nok ved ikke kviksølv i lysdioder, det gør der i lysstofrør. Lysdioder tilvejebringer ingen skade ved brud på indpakning oa.

Venlig hilsen Rune S. Larsen www.ledsection.dk

 • 0
 • 0

Jeg har flere bærbare computere, med led-oplyst skærm... Det er der også mange andre der har, og hvilken virkning har det, at sidde og kigge direkte ind i dette... Nogen der ved det?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten