Dansk lov er bremseklods for elproduktion fra geotermisk varme
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk lov er bremseklods for elproduktion fra geotermisk varme

Geotermisk varmeudnyttelse behøver ikke automatisk at betyde fjernvarme. Der kan også komme el-produktion ud af det, selv med kun 75 grader varmt vand. Og teknologien er i hurtig udvikling.

Oregon Institute of Technology i USA har i februar sat et lille, geotermisk kraftværk i drift, som omdanner undergrundens varme til elektricitet. Værket, som er på størrelse med et parcelhus, producerer nu 200 kW, skriver magasinet Government Technology.

Det 75 grader varme grundvand løber gennem en varmeveksler, og veksleren opvarmer en væske, som fordamper ved den temperatur. Damptrykket driver en turbine, som trækker en generator.

Her ses en del af el-produktionsanlægget hos Chena Geothermal Power Plant i Alaska. Det producerer 400 kW. Anlægget i Oregon er kun halvt så stort. (Foto: Chena) Illustration: Chena

»Det er et teknisk gennembrud. For seks år siden var det utænkeligt at producere strøm ved mindre end 120 grader Celsius,« siger Toni Boyd fra Geo-Heat Center ved Oregon Institute of Technology, til bladet.

Et lignende anlæg, Chena Hot Springs Geothermal Power Plant i Alaska, har været i drift i to år. Her er udbyttet 400 kW. Teknikken kommer fra United Technologies Corporation i Connecticut.

Myndighederne blokerede

Hos Viborg Fjernvarme, som er ved at opføre et geotermisk anlæg med henblik på opvarmning, var den oprindelige tanke også at producere elektricitet. Vandet fra Viborgs undergrund er også på 75 grader Celsius.

»Vi søgte først om tilladelse til at producere elektricitet. Men det var en betingelse for licensen, at vi så skulle forpligte os til at levere elektricitet hele tiden, og så kan det ikke betale sig. Derfor søgte vi en ny licens til fjernvarme alene,« siger Sigurd Solem fra konsulentfirmaet Dansk Geotermi.

Problemet er, at det koster en hel del strøm at pumpe det varme vand op fra undergrunden. El-produktion er derfor kun rentabel i de timer i døgnet, hvor elprisen er højere end omkostningerne.

»Effektiviteten i Chena Hot Springs anlægget er cirka 15 procent. Men der er forskere i gang, blandt andet i Potsdam i Tyskland, som mener, de kan komme op på 40-50 procent, blot ved 60 graders varme. Og hvis det bliver muligt, så kan geotermisk elektricitet laves mange steder, og samtidig være konkurrencedygtigt med vindmøller,« siger han.

El-produktion er særligt interessant for mindre geo-fjernvarmeværker, der om sommeren har overskydende kapacitet, der kan udnyttes.

Og geotermisk elektricitet passer godt som supplement til vindmøller. Det vil kunne erstatte nogle af de gasturbiner, som ellers skal startes, hver gang vinden løjer af, og vindmøllerne går i stå.

»Jeg er ikke i tvivl om, at geotermisk elektricitet kommer om nogle år - også her i Danmark,« siger han.

Både i geotermi-projekterne i Viborg og Tønder, hvor Dansk Geotermi er involveret, er der gjort forberedelser til el-produktion, når det bliver rentabelt.

Dokumentation

Artikel i Government Technology
Chena Geothermal Power Plant's hjemmeside
United Technologies Research's hjemmeside

Stillestående, bureaukratisk lovgivning skal da ikke stå i vejen for miljømæssige og forsyningssikkerhdsmæssige fremskridt.

Hensynet til dette må stå over hensynet til el-selskabernes magelighed.

  • 0
  • 0

Kan man eventuelt vælge at bruge varmen, og elektriciteten, til en virksomhed, der behøver strøm?

Derved undgås, at skulle sende strømmen ud på elnettet. Som eksempel, kan den ensrettes, og bruges til at oplade batterierne på virksomhedens UPS. Mange virksomheder, har UPS'er i 200kW størrelser. Den effekt, der leveres til batterierne, undgås at skulle trækkes fra elnettet.

  • 0
  • 0

Jeg vil tillade mig at stille følgende spørgsmål:

Når el kan produceres ved 75 c', hvorfor udtager danske kraftvarmeværker så fjernvarme ved 85 c'?

Før besvarelsen af ovenstående spørgsmål skal lige oplyses, at ca. 80 % af fjernvarmen bruges til rumopvarmning og ca. 20 % til varmt brugsvand.

  • 0
  • 0