Dansk Linux til blinde

En brugergrænseflade under Linux, som i samme omfang som operativsystemet Windows er i stand til at kunne benyttes af synshandicappede og folk med eksempelvis museskader. Det er målet for et samarbejde mellem Uni-c og Institut for blinde- og svagtsynede. Udviklingsprojektet er medfinansieret af Videnskabsministeriet, som bidrager med 805.000 kroner – omkring halvdelen af det samlede budget.

»Udgangspunktet for projektet er at få koblet engelsksproget talesyntese til to væsentlige programmer under Linux. Mozilla-webbrowseren og Open Office-kontorpakken,« forklarer Hans Rasmussen fra Institut for blinde og svagtsynede.

Han understreger at arbejdet med at lave en komplet samling tastaturgenveje til brug for programmer, der afvikles på Gnome-desktoppen under Linux også vil komme andre handicappede til gode. Ikke mindst pc-brugere, som på grund af museskader er henvist til at benytte tastaturet i arbejdet med almindelige kontorprogrammer.

Hans Rasmussen regner med, at de konkrete muligheder for at benytte talesyntesen til at få oplæst tekster på skærmen og de samlede tastaturgenveje vil blive tilgængelig for download i midten af 2005. Han understreger, at projektet ikke skal opfattes som en konkurrent men et supplement til andre projekter, som i øjeblikket arbejder med at få udbredt dansk talesyntese.

Videnskabsminister Helge Sander (V) præsenterer i dag projektet i Aalborg sammen med et andet projekt, der skal gøre den daglige omgang med informationsteknologi nemmere for handicappede. Det andet projekt, som er støttet af Videnskabsministeriet, er Indtal.dk, som handler om stemmestyret navigation på nettet. Talte kommandoer kan anvendes til linkaktivering, og musen kan stemmestyres. Projektet er under udvikling af Aalborg Universitet.