Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

For klimaet og pengenes skyld: Dansk landbrug risikerer at gå glip af væksteventyr

PLUS.
Illustration: Nanna Skytte

Vi går glip af et væksteventyr med et enormt udviklingspotentiale. Vi burde være meget mere fremme i skoene, når det gælder bæredygtig produktion af plantefødevarer. Det handler om nye arbejdspladser, bedre økonomi og en god, bæredygtig anvendelse af vores opdyrkede land.«

Sådan siger Hanne Lakkenborg Kristensen, der er lektor ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet. Her forsker hun i fødevareproduktion og dyrkningssystemer.

Hanne Lakkenborg Kristensen er lektor ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet. Illustration: Aarhus Universitet

Hendes advarsel skyldes, at landbruget efter hendes opfattelse ikke prioriterer innovation og udvikling inden for teknologi og bæredygtige dyrkningsmetoder til produktion af højværdiafgrøder såsom frugt, grøntsager og bælgfrugter.

Dette bakkes op af en rapport fra landbrugets egen interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer. Rapporten ‘Bæredygtig Udvikling – Fakta om Fødevareklyngen’ viser nemlig, at der er bedre økonomi i produktion af bæredygtige højværdiafgrøder end i produktion af konventionelle afgrøder.

»Ligesom man har udviklet kød og mælk til et fantastisk landbrugs­eventyr i Danmark, så skal vi prøve at gøre det samme med disse produkter også. I dag importerer vi en lang række af de her fødevarer fra Sydeuropa. Vi har en mulighed for at vende udviklingen om, så det er os, der producerer og eksporterer.«

Fremtidens afgrøder

I dag dyrker dansk landbrug i stor udstrækning robuste, billige afgrøder til dyrefoder. Ifølge Hanne Lakkenborg Kristensen anvendes knap 80 procent af det danske landbrugsareal i dag til at dyrke afgrøder til dyrefoder.

Det er svært at anbefale folk at kaste sig ud i en større produktion af grøntsager og bælgfrugter, fordi der lige nu ikke er en god forretningsplan i det. Men hvis ikke vi sætter gang i udviklingen nu, er der nogle andre, der gør det.Hanne Lakkenborg Kristensen, lektor, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet

Højværdiafgrøderne er ifølge fødevareforskeren mere intensive at dyrke, men samtidig ser vi ind i en fremtid, hvor både efterspørgsel og afkast vil stige. Og blandt andet derfor mener hun, at det lige nu går for langsomt med at udvikle de metoder og teknologier, der skal til, for at dansk landbrug kan blive verdensmestre i dyrkning af højværdiafgrøder.

»Når du producerer animalske produkter, kræver det rigtig meget jord, fordi man skal dyrke så meget foder. Det vil vi kunne gøre ­bedre ved at satse mere på højværdi­afgrøder til fødevarer, samt at udvikle dyrkningssystemer, der er mere bæredygtige, f.eks. med mindre monokultur og i stedet flere forskellige afgrøder på samme mark. Der bør også være fokus på efterafgrøder til at styrke jordens frugtbarhed og større præcision, f.eks. ved gødskning og udbringelse af andre hjælpestoffer. Samtidig har højværdiafgrøder også typisk brug for mere pleje i dyrkningen. Det kræver en investering, men giver også et højt afkast,« siger hun.

Når omstillingen tager tid, skyldes det ifølge Hanne Lakkenborg Kristensen blandt andet, at landbruget er presset og derfor ikke har mulighed for at tage chancer:

»Det er svært at anbefale folk at kaste sig ud i en større produktion af grøntsager og bælgfrugter, fordi der lige nu ikke er en god forretningsplan i det. Men hvis ikke vi sætter gang i udviklingen nu, er der nogle andre, der gør det – og så ender vi med at skulle importere flere af de her produkter.«

Ud over de økonomiske fordele vil der også være fordele for fødevaresikkerheden og for klimaet. Ifølge de to FN-rapporter ‘Food and Climate Change: Healthy diets for a health­ier planet’ og ‘The Future is Now, Science for Achieving Sustainable Development’, er en omlægning fra dyrefoder til fødevareplanter noget af det mest effektive, vi kan gøre for at nedbringe udledningen af CO2.

Robotter som delvis løsning

Ifølge Hanne Lakkenborg Kristensen kan automatisering og robotter være en del af løsningen på landbrugets udfordring med at omstille til bæredygtig højværdiproduktion – f.eks. når det handler om effektivitet, arbejdsmiljø, arbejdskraft, konkurrence og en mere detaljeret og nænsom dyrkning.

»Her kan robotterne komme ind og hjælpe med effektivisering og præcision. Det kræver, at vi er foran på robotter og automatisering i Danmark, så vi prismæssigt kan indhente noget af det, der er svært i forhold til udlandet. Hvis man kan arbejde plante for plante i stedet for i en hel mark ad gangen giver det nogle helt nye perspektiver.«

Det gør det ifølge Hanne Lakkenborg Kristensen nemmere at tildele f.eks. gødning efter behov, at samdyrke flere forskellige afgrøder, at dyrke afgrøder i striber eller at drive skovlandbrug. Det er meget udfordrende med de nuværende, konventionelle landbrugsmaskiner.

»Vi har brug for nye maskinløsninger. Den nuværende maskinpark er overhovedet ikke indrettet til præcisionsdyrkning af højværdiafgrøder eller samdyrkning, blandede systemer eller skovlandbrug. Det er i sig selv en kæmpe barriere,« siger hun.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Lige nu er det pisken over den animalske produktion, der tæller ind i hovedet på vore bønder: https://landbrugsavisen.dk/griseproducente...

Økonomien i det at have svin er blevet dårligere, fordi priserne på svin ikke kan følge med produktionsomkostningerne.

De muligheder, der er for at lægge om til vegetabilsk mad af konsumkvalitet, kunne kaldes gulleroden for den pressede animalske produktion.

Som artiklen også fremhæver lidt af, så kunne det tælle positivt ind i forhold til de andre udfordringer, som landbruget har i forhold til miljø, klima, grundvand, affolkning på landet, biodiversitet, osv.

  • 7
  • 0

Vi går glip af et væksteventyr med et enormt udviklingspotentiale. Vi burde være meget mere fremme i skoene, når det gælder bæredygtig produktion af plantefødevarer. Det handler om nye arbejdspladser, bedre økonomi og en god, bæredygtig anvendelse af vores opdyrkede land

og hvem er så 'vi'? ;)

Såfremt det var givtigt at 'omstille produktionen', som lektoren påstår, ville 'markedet' (in casu producenterne) nok være blandt de første til at erkende dette!

Det er blevet en besynderlig mani at plædere for topstyring af landbrugets produktion - noget som vel kun meget få (udover måske en håndfuld overlevende, sovjet(russ)iske mosefund fra GOSPLAN?) ville drømme for den industrielle sektors vedkommende??

Nå, pjat til side: Vi må flux i gang med den næste femårsplan! :)

(/sarc off)

  • 8
  • 13

Nu er landbruget jo ikke berømt for at være fremme i skoene med andet end at søge om tilskud

Hvis du havde brugt tid på at læse Svinehold og Svinefodring af Det KGL Danske landhusholdningsselskab, så ville du vide da tyskland lukke for eksporten i 1887 for fedesvin, så gik danske landbrug i gang med at fremavle en gris beregnet til det engelske bacon og skinke market. Man lavet et stor avlsarbejde, hvor man krydset forskellige svineracer, herunder Yorkshirerace, landrace, sortbrigede grise med flere for at komme frem til dansk bacongris. Dette avlsarbejde begynde allerede i 1850 erne.

Kigger man i Erhvervsfrugtavl af Dansk erhvervsfrugtavler forening og Det KGL Danske landhusholdningsselskab, så ville du læse, at der er lagt et kæmpe forskningsarbejde i at finde de frugttræer, som er egnet til det forskellige jorder i Danmark. Bogen gennemgår blandet andet hvilken type af læghegn som er egnet, hvilken frugttræ som er egnet til lokal salg og hvilke som kan bruges til slg i byer osv.

Det er måske noget urefærdigt at sige at dansk landbrug ikke berømt for at være fremme i skoene med andet end at søge om tilskud.

Spørgsmåler er nok mere om de danske banker, som skal låne landbruget penge til ny forskning (avlsarbejde) og produktion er fremme i skoene med andet end at kræve renter og gebyer ind.

  • 6
  • 0

Det er måske noget urefærdigt at sige at dansk landbrug ikke berømt for at være fremme i skoene med andet end at søge om tilskud

faktisk har dansk landbrug ved enhver mulig lejlighed frabedt sig diverse støtteordninger fra 'ØV' - forudsat naturligvis, at øvrige medlemslandes producenter heller ikke subsidieres i hovved + r..! ;)

Dansk landbrug er såmænd yderst konkurrencedygtigt...på et liberalt marked vel at mærke! Men dét har vist selv Danmarks 'liberale´(?) parti glemt i al forvirringen! :(

  • 3
  • 8

Må sige at artiklen giver nogle perspektivrige idéer til hvordan vi får nogle fornuftige klimarigtige løsninger ind i vores mad-forsyning. Når halvdelen (læs: 50%! ) af hele vores gode danske landskab går til at putte foder i dyr, så kalder det på omtanke. En omstilling til skovlandbrug kan måske ovenikøbet kombineres med behovet for træ til byggeriet Og dertil spændende jobs til de kloge hoveder i læserskaren - what’s not to like

  • 3
  • 3

Det er et fint ord, men bliver fødevarerne mere værd af at blive kaldt det?

Hvad er det de skal dyrke, og hvordan bliver det til "højværdi".

  • 4
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten