Dansk lampedesign skal sælge intelligent LED-driver

22. april 2017 kl. 16:003
Nordic Power Converters indgik et samarbejde med en designer for at overbevise kunderne om, at deres nyskabende teknologi til strømforsyninger også har en æstetisk sidegevinst.
Artiklen er ældre end 30 dage

En LED-driver, der kun fylder en femtedel af traditionelle strømforsyninger, er en enestående teknologisk bedrift, men uden en let og elegant lampe, der kan illustrere, hvor kompakt og tynd den faktisk er, kan det være svært for en potentiel kunde at forestille sig de nye muligheder.

Det er baggrunden for, at Mickey Madsen, administrerende direktør for og ejer af Nordic Power Converters (NPC), i 2015 indgik et samarbejde med Lyhne Design om at udvikle en gade­lampe, der udnytter muligheden for at skabe et fladt design.

»Grundlæggende giver vores teknologi to fordele. 1: Den holder længere, og det er en fordel, fordi det er dyrt at skifte gadelys – det kan alle forstå – og 2: Den giver nye designmuligheder, fordi den er så lille, men det er meget svært at se for sig, når man står med driveren i hånden,« siger han.

Samarbejdet med Lyhne Design mundede ud i gadelampen Noly, som blev præsenteret første gang på Lux Live Messen i London i november sidste år.

3D-printet prototype

Foreløbig findes lampen kun i en 3D-printet version, men det er også rigeligt til at tiltrække sig opmærksomhed, for lampen er først og fremmest et blikfang, fortæller Mickey Madsen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det gav en hel del opmærksomhed, at vi havde en 3D-printet version med. Folk kom med større interesse til vores stand end året før, hvor vi bare havde vores lille sorte kasse. Lampen er med til at gøre vores kommunikation klarere. Når den sorte kasse kommer ind i en applikation, kan man se, hvor interessant den er.«

Samarbejdet kom i stand, da Mickey Madsen tog fat i Morten Lyhne, som straks slog til:

»Det lød som en rigtig god og sjov idé, fordi vi kunne eksperimentere os frem. Normalt er designprocessen meget tung og omfatter blandt andet en række forskellige kundekrav og f.eks. test og markeds­undersøgelser. Her fik jeg frie tøjler. Det eneste krav var, at gadelampen skulle vise mulighederne med NPC’s kompakte drivere,« forklarer Morten Lyhne.

Endnu ingen producent

Den endelige prototype endte med at blive lidt større end det mindst mulige, og det skyldtes ene og alene, at de fleste kunder ifølge Morten Lyhne går efter udendørsbelysning af en vis størrelse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg kunne have valgt at gøre den endnu mindre, men de færreste er interesseret i en blændende plet, så derfor designede jeg et armatur med en relativt stor lysflade.«

NPC og Lyhne Design har endnu ikke fundet en producent, men det er ikke noget, der bekymrer Morten Lyhne.

»Sådan noget skal ligge og modne, og lige pludselig kommer der én, som har behov for det,« forklarer han.

Prototype giver grobund for snak

Hovedformålet med den nye prototype er at visualisere, at den kompakte LED-driver muliggør nyt design, og det betyder også noget for Morten Lyhne:

»Det er interessant, at man griber en idé og laver et design uden at have en kunde, for vi må gå foran og vise nye veje. Prototyper er vigtige for formidling af design og funk­tion, for når der ligger noget fysisk på bordet, går snakken på en anden måde, og folk forstår ideen med det samme.«

Mickey Madsen peger på, at lampen kan tjene som inspiration til kommende kunder. Nogle ønsker måske at bruge en ændret udgave af Morten Lyhnes design med plads til en større LED-driver, mens andre siger ja tak til NPC’s LED-driver, men har deres egne designønsker:

»Under alle omstændigheder har vi en lampe, der er klar til produktion, og det vil forhåbentlig gøre processerne mere effektive og hurtigere for en potentiel kunde,« siger han.

Morten Lyhne arbejder normalt sammen med store firmaer, hvor der er langt flere krav. Det har derfor været en helt ny oplevelse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Her er vi to små innovative firmaer, der går sammen om at skabe noget med hver vores kompetencer, og det skulle ikke undre mig, hvis det lige pludselig blev kommercialiseret.«

Noly-lampen er et fælles projekt, hvor Lyhne Design ejer designet, og NPC ejer indmaden.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
23. april 2017 kl. 08:41

Held og lykke med produktet, tiden må vise hvilken muligheder det har. Samarbejdsformen er helt klart vejen frem i et videnbaseret samfund. Det der i sin tid fik industrisamfundet til at vokse eksplosivt, var netop arbejdsdeling, at de forskellige faggrupper hver især gjorde det de var bedst til hele tiden. Udviklingen hvad angår arbejdsdeling indenfor kreativitet har været under vejs i mange år, især i form af produkter hvor man tager "off the shelf" komponenter fra forskellige producenter og samler dem til noget nyt, men det der har manglet for ikke fysiske produkter, er en mekanisme der, lige så effektivt som det fysiske vare marked gør for fysiske varer, muliggør at de forskellige ideophavsmænd, designere m.fl umiddelbart kan sikre deres ikke-fysiske præstation. Det helt unikke ved det frie varemarkedet er, at køber og sælger har lige vilkår. Varemarkedet fungerer kun såfremt der er fysisk ejerskab, beskyttet af love, politi og militær. Ikke fysiske frembringelser er i vid udstrækning "på herrens mark" - der stjæles med arme og ben og storkapitalen ser ikke på rettigheder men på hvem der er stærkest i et juridisk slagsmål! Den helt store forskel på udveksling af fysiske vare i varemarkedet og i et marked for ikke fysiske frembringelser er, at der i det fysiske varemarked sker en værdisættelse i udvekslings øjeblikket, medens det der er brug for hvad angår ikke fysiske frembringelser er en mekanisme som formår at regulere forholdet mellem "køber" og "sælger" hvad angår den fremtidige værdi af frembringelsen! Den nødvendige markedsstruktur kan ses her: "App markedspladserne er forløbere for fremtidens "Idesamfund" https://videnskabeligindsigt.blogspot.dk/2011/04/apps-for-alt-og-til-alt.ht

1
23. april 2017 kl. 00:49

Når jeg ser deres design undrer jeg mig over nogle ting.

De vil fremvise deres små forsyninger, men 50% af lampen de designer er stadig luft. Når der nu kan laves forholdsvist billige 3d print, kunne det være en oplagt mulighed, at give Danmarks befolkning chancen for at designe en lampe og 3d printe de bedste 10 forslag, pris ide 2000-10000kr.

De fleste gadelamper sidder på et tomt rør, kan ikke se at der skulle være noget problem i at, montere forsyningen i dette rør, så kan den også skiftes uden en lift.

Ud fra billedet at bedømme har forsyningen samme størrelse, som en Traco 150w DC-DC converter jeg lige har monteret i denne uge. Den grønne klemmerække der bruges, ligner meget den der sidder på Traco´en. En AC-DC fylder for det meste mere end en DC-DC, men går ikke ud fra at gade belysningen er noget der ligner 150w, så det ene burde opveje det andet lidt og derfor synte jeg ikke umiddelbart, at denne forsyning er mindre end, hvad der allerede findes på markedet.

Disse gule LED strimler der er monteret i et normalt pære glas, findes næsten over alt nu, de ser ikke ud til at have en forsyning større end en normal lambe fatning, den teknologi kan vel fint bruges i gadelamper også?