En femtedel af al procent af dansk produceret kylling er inficeret med campylobacter. Der er salmonella i 15 procent af det danske oksekød.
Det fremgår af ‘Rapport om kontrol i 2012 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød’, som Fødevareministeriet offentliggør i dag.
Ifølge rapporten er der campylobacter i 19,7 procent af det testede kyllingekød, og i 1,6 procent af tilfældene var indholdet så højt, at det var sundhedsfarligt.
Det er en markant stigning i forhold til 13,4 procent i 2010 og 17,4 procent i 2011 og næsten oppe på 2008-niveauet, hvor Fødevarestyrelsen satte en fem-års handlingsplan ind mod campylobacter, som er den fødevarebakterie, der gør flest mennesker syge i Danmark.
Statens Serum Institut registrerer gennemsnitligt knap 4.000 tilfælde årligt, men vurderer, at det reelle tal er 10-20 gange højere, fordi mange ikke går til læge.
Typiske symptomer på campylobacter-forgiftning er diarré, opkast, feber og muskelsmerter.
Fødevareminister Mette Gjerskov finder indholdet af campylobacter i danske kyllinger bekymrende højt. Og ministeren lover at lave en handlingsplan for helt at fjerne bakterien fra det danske kød og henviser til, at salmonellahandlingsplanen medførte, at danske hønseæg nu er erklæret salmonellafri.
Handlingsplan har ikke hjulpet
Problemet er, at ministeriet længe har haft en handlingsplan. Den har bare ikke formået at udrydde bakterien. I 2008 udarbejdede Fødevarestyrelsen en handlingsplan for at nedbringe udbredelsen af campylobacter herhjemme. Sidste sommer kom evalueringen af de foreløbige resultater.
Evalueringen viste et fald i antallet af campylobacter-smittede mennesker i 2009 og 2010, men så steg det igen. I 2010 mener myndighederne, at stigningen skyldtes et campylobacter-kontamineret vandværk i Køge. I 2011 registrerede man imidlertid det højeste niveau siden 2002 - uden at kunne forklare det.
Mere salmonella i oksekød
Lige så alarmerende viser rapporten, at andelen af danske partier oksekød, hvor der blev påvist salmonella, også er højere end før. Fra at have ligget på fire procent og derunder blev der i 2012 påvist salmonella i 14,3 procent af de 105 undersøgte oksekøds-partierne. Andelen af kød, der var så sundhedsfarligt, at det blev afvist, er også steget fra under 3 til 8,6 procent af kødpartierne.
Beskæmmende nok blev der til sammenlingning kun påvist salmonella i 3 procent af de 101 importerede partier, og 1 procent blev vurderet farligt.
»Udviklingen med hensyn til salmonella i oksekød er gået den forkerte vej,« siger fødevareminister Mette Gjerskov.
»Den udvikling, vi har set af salmonella i oksekød i 2012, er alarmerende. Derfor sætter vi en undersøgelse i gang så vi kan finde ud af, hvorfor vi har set en stigning. Samtidig strammer vi sammen med erhvervet op på den handlingsplan, der er på området, så vi kan få vendt udviklingen,« tilføjer Mette Gjerskov.
‘Baggrunden for den øgede andel salmonellapositive partier kendes ikke’, noterer rapporten lakonisk.
Men i løbet af i år bliver der ‘gennemført et projekt i opskæringsvirksomheder’ for at finde ud, om forureningen sker ved opskæring.
Årsrapport: Salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød
