Dansk kur mod influenza på vej

Der er tale om et gennembrud, som kan redde massevis af menneskeliv.

»Det er yderst lovende. Det ser ud til, at vi har fundet et middel, der nemt og effektivt kan behandle alle typer influenza,« siger professor Sven-Erik Svehag, der leder forskningen på Syddansk Universitet.

Forskerne har via talrige laboratorie- og dyreforsøg fundet frem til, at stoffet Serum Amyloid P (SAP), som er et protein, der findes naturligt i blodet, har en overbevisende hæmmende effekt på influenzavirus.

»Vores forsøg viser entydigt, at mens influenzaramte mus, der ikke bliver behandlet, alle dør, så bliver samtlige mus, der får behandling med SAP, helt raske på få dage,« siger Svehag.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er influenza årsag til flere hundredtusinde dødsfald og mere end en halv milliard sygdomstilfælde hvert eneste år. I Danmark ligger overdødeligheden omkring et par tusinde mennesker. Sygdommen er samtidig meget kostbar. I USA koster influenza hvert år samfundet omkring 100 mia. kr. i direkte og indirekte udgifter.

At det trods årtiers målrettet indsats ikke er lykkedes at få sygdommen under kontrol, skyldes først og fremmest at influenzavirus varierer fra år til år. Det er hele tiden nødvendigt at udvikle nye vacciner. Det er derfor bemærkelsesværdigt, at SAP ser ud til at virke uanset type af influenza. Forskerne har med succes testet SAP på over tyve forskellige mutationer af influenzavira.

Danmarks repræsentant i WHO, når det gælder influenzabekæmpelse, er leder af influenzalaboratoriet på Statens Serum Institut, Per C. Grauballe:

»Et middel, der kan helbrede alle typer influenzavira, vil være en fantastisk landvinding.«

Forskerteamet i Odense har nu afsluttet mere end fem års forskning og er i forhandlinger med interesserede medicinalvirksomheder, der skal gennemføre de kliniske forsøg, som kræves, før midlet kan komme på markedet. Hvis alt går planmæssigt, kan det tage syv år.