Dansk konsortium vil finde det blyfri alternativ

Loddelegeringer med højt smeltepunkt er undtaget fra RoHS-direktivet - og fyldt med bly. Et nyt dansk samarbejde er i gang med at finde miljøvenlige alternativer.

90 procent bly og 10 procent tin. Det er standardblandingen, når virksomheder har behov for lodninger med højt smeltepunkt. Der er nemlig i dag ikke noget reelt alternativ til tungmetal-cocktailen, og derfor er de højtsmeltende blylegeringer også undtaget fra RoHS-direktivet, der trådte i kraft sidste år.

Undtagelsen varer dog næppe evigt, og derfor går det nyoprettede danske innovationskonsortium MatPack nu efter at finde et blyfrit alternativ til lodninger i den høje ende af temperaturskalaen.

»Vi er allerede i gang med at scanne mulige typer af legeringer,« siger Torben Tang, der har været projektleder på MatPack siden starten 1. marts i år.

»Der er faktisk forbavsende få muligheder med to metaller for at ramme en god legering med et smeltepunkt mellem 270 og 320 grader, så vi kommer nok til at kigge på legeringer med tre eller flere metaller,« fortsætter Torben Tang.

For at lette arbejdet med at finde den rette legering, planlægger MatPack at udvikle software, der kan modellere egenskaberne for forskellige metaller i forskellige blandingsforhold. For eksempel ved konsortiet allerede i dag, at en legering med 80 procent guld og 20 procent tin har et fornuftigt smeltepunkt, men guldpriserne gør legeringen for dyr til de fleste anvendelser.

Tre udfordringer$subt_off$

Dermed er udfordringerne ikke slut. For den rette legering skal naturligvis også kunne deponeres - og helst med ultrafin galvanoteknik, da det giver mulighed for de mindste forbindelser (helt ned til 20 gange 20 mikrometer), og det er ikke noget man "bare lige gør".

Endelig skal legeringen karakteriseres, så man for eksempel er sikker på, at metalblandingen er homogen - også på mikrometerskala. Til den del stiller Teknologisk Institut med deres avancerede elektronmikroskop, der med en Gallium-ionkilde kan lave et præcist snit ned i en diminutiv loddeklat og se, hvordan den ser ud.

»Når vi halvvejs inde i projektet har styr på de tre udfordringer, så vil virksomhederne Sonion Mems og Hymite forsøge at bruge legeringen i rigtige produkter, så vi kan få feedback fra den virkelige verden,« forklarer Torben Tang.

MatPack-konsortiet består af IPU-Produktion (IPU), Institut for Produktion og Ledelse (IPL), Teknologisk Institut foruden virksomhederne Sonion Mems og Hymite. Målet er, at konsortiet skal have fundet et alternativ til de blyholdige legeringer inden september 2010.

»Hvis vi finder en god løsning, vil vi patentere det, og de medvirkende vil få fortrinsret til teknologien. Samtidig vil andre danske virksomheder kunne få licens og drage fordel af udviklingen, helt i innovationskonsortiets ånd,« fortæller Torben Tang.